Archeon Thea Beckmanprijs

Archeon Thea Beckmanprijs

De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12


De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.
   

Biografie Thea Beckman

Thea trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zonen en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman studeerde op latere leeftijd sociale psychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua tijd goed te combineren met schrijven. Haar scriptie ging over de invloed van boeken op kinderen. Er kwamen geen significante resultaten uit.

Beckman wist al op haar elfde dat ze schrijfster wilde worden. Tijdens het schrijven deed ze de muziek aan. Het liefst had ze spannende muziek aan, dan kreeg ze naar eigen zeggen een spannend verhaal. Voordat ze met schrijven begon, trof ze veel voorbereidingen. Ze verzamelde zo veel mogelijk gegevens en ging samen met haar man op reis. Na het overlijden van haar man bleef ze reizen, hoewel met minder plezier. Veel van de boeken van Beckman hebben een historische achtergrond. Ze schreef naar eigen zeggen gewoon een boek, zoals ze vond dat het geschreven moest worden. Ze deed dat zo spannend, interessant en zo goed mogelijk. Daarbij romantiseerde ze de historie, omdat ze vooral spannende en avontuurlijke boeken wilde schrijven. "En wie het op wil pikken, gaat zijn gang maar", aldus Thea Beckman.

Beckmans bekendste boek is Kruistocht in spijkerbroek uit 1973 waarvoor zij in 1974 de Gouden Griffel kreeg en een Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Dit boek gaat over de kinderkruistocht van 1212. In 2003 werd de 80ste verjaardag van Beckman uitgebreid gevierd in Utrecht. Haar uitgever Lemniscaat presenteerde toen ook haar laatste boek, Gekaapt. Ook werd aangekondigd dat haar boek Kruistocht in Spijkerbroek verfilmd zou gaan worden. Het scenario voor deze film is nog uitgebreid met Thea Beckman besproken, maar het eindresultaat heeft zij dus niet meer gezien. In 2005/2006 is het verfilmd door Ben Sombogaart onder de titel Crusade in Jeans. De verfilming begon juist één jaar nadat ze was overleden.

In haar tweede trilogie (bestaande uit Kinderen van Moeder AardeHet helse paradijs en Het Gulden Vlies van Thule) heeft Beckman een vrouwenmaatschappij op touw gezet. Ze geloofde echter niet dat een vrouwenmaatschappij beter zou uitpakken. Mensen deugden volgens haar niet. "Mensen zijn hebzuchtig, agressief en onverdraagzaam." Een ideologie had Beckman niet. Ze was niet godsdienstig en het socialisme,communisme en liberalisme trokken haar ook niet.

Ze stierf op 80-jarige leeftijd in haar woning in Bunnik. Ze werd gecremeerd in Crematorium Daelwijck.

Doelstellingen 

 • Het historisch jeugdboek als genre in de belangstelling brengen.  
 • Het stimuleren van historisch besef bij kinderen.  
 • Leesbevordering.  
 • Aansluiten bij canon en kerndoelen onderwijs.
 • Het stimuleren van het schrijven van jeugdboeken met historische invalshoeken.

Criteria  

Het bekroonde boek moet voldoen aan de volgende eisen:  

 • Het moet aantrekkelijk zijn voor de doelgroep.  
 • Het moet informatief en historisch betrouwbaar zijn - moet iets toevoegen aan het historisch besef.
 • Het moet van literaire kwaliteit zijn en een meeslepend en mooi verhaal zijn.

De uitreiking  

De prijs wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse schrijversweekend in het Archeon (het derde weekend in september). Aan deze prijs is een geldprijs van €1.000 en een oorkonde verbonden.

Genootschap Schrijvers van de Ronde tafel  

Tevens vindt de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de Schrijvers van de Ronde tafel. Schrijvers lezen voor uit eigen werk en signeren de boeken op de boekenmarkt.

Insturen boeken  

Ieder jaar wordt een groslijst samengesteld van titels die verschenen zijn voor 1 april in het jaar van de uitreiking. Titels die daarna verschijnen, dingen mee in een volgende editie. Uitgevers worden uitgenodigd titels daarvoor aan te melden bij Archeon:

Monique Veldman
Postbus 600
2400 AP Alphen aan den Rijn
monique.veldman@archeon.nl

Aanmelden jury De Jonge Beckmanprijs

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk voor 2020.

Wil jij graag meedoen in de jury voor de Jonge Beckmanprijs? Dan kun je je nu aanmelden! Lees eerst deze informatie goed door. Wij zoeken 20 juryleden die:

 • tussen 8 en 12 jaar oud zijn
 • dol zijn op lezen
 • houden van verhalen over vroeger
 • deze zomer 5 (soms dikke) boeken willen lezen
 • in een boekje aantekeningen willen maken over die boeken
 • begin september één keer willen vergaderen (digitaal als fysiek nog niet lukt)
 • in september naar de prijsuitreiking in het Archeon willen komen. (zaterdagochtend 19 september 2020)

Lijkt het je nog steeds leuk om mee te doen? Fijn!

Download hier een inschrijfformulier, vul deze helemaal in en laat het formulier door een ouder/verzorger ondertekenen. Mail het ingevulde formulier vóór 22 juni 2020 naar emailadres: info@archeon.nl. Waarschijnlijk krijgen we heel veel aanmeldingen. Uit al die aanmeldingen kiezen we een Jonge Beckman jury. Als jij wordt uitgekozen krijg je voor 1 juli 2020 bericht.

2020

Voor het 16e jaar wordt traditie getrouw in het derde weekend in september in Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Archeon Thea Beckmaprijs ontvangt € 1000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt €500,-  Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. De jury liet zich door de coronacrisis niet weerhouden en voerde digitaal overleg over de vele gelezen boeken. In 2020 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur).

Longlist

 • Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda - Oorlog in inkt - Ploegsma, maart 2020
 • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018
 • Diverse auteurs - Het grote Rembrandt voorleesboek - Rubinstein, februari 2019
 • Pieter Feller & Tiny Fisscher – Clara - Droomvallei, april 2018
 • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019
 • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. - Clavis, april 2018
 • Schrijvers van de Ronde Tafel – Wij waren erbij - Leopold, november 2019
 • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018
 • Dolf Verroen – Niemand ziet het - Leopold, november 2019
 • Willemijn de Weerd – Papa, waar blijf je? - Columbus, september 2019

Rondom de meivakantie maakte de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 19 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckman 2020 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.

Shortlist 

 • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018
 • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019
 • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. - Clavis, april 2018
 • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018
 • Dolf Verroen – Niemand ziet het - Leopold, november 2019

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Linda Dielemans, Schaduw van de leeuw
Meeslepend avontuur over een meisje uit de prehistorie en de kracht van dromen, gebaseerd op grotschilderingen van tienduizenden jaren geleden.

28.000 jaar geleden. Gewapend met niets dan haar speer reist Joeni over de eindeloze vlakte, waar de wind altijd waait en waar mammoeten, rendierkuddes en grottenleeuwen leven. Verstoten door haar stam gaat ze op zoek naar de waarheid achter haar dromen, die voorspellen wat komen gaat, soms met rampzalige gevolgen…


Film door: Nandi Rieks

Martine Letterie, Verboden te vliegen
Uniek (voorlees)boek voor jonge kinderen over de Tweede Wereldoorlog van Zilveren Griffel-winnares Martine Letterie.

Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster.


Film door Milo Boot

Inez van Loon, Mathilde, ik kom je halen.
Een eerbetoon aan de honderdduizenden naamloze kinderen die overal op de wereld, in heden en verleden, het slachtoffer zijn van kinderarbeid.

De Rupelstreek 1900. Door familieomstandigheden komt Mathilde in het gezin van haar tante en oom terecht. Met negen kinderen wonen ze in een piepklein huisje op een steenbakkerij. Van klein tot groot, iedereen moet keihard meewerken. Mathilde schrikt van het zware leven. Al snel neemt ze het besluit om niet de rest van haar leven op een steenbakkerij door te brengen. Hoe dol ze ook is op Marie, Rosalie, Prosper en Fonske … Ze wil vluchten!


Film door Gerany Koerni

Kathleen Vereecken, Alles komt goed, altijd
Alice woont in België met haar ouders, grote broer Oscar, zus Rosa, broertje Jules en zusje Clara. In dit boek vertelt ze hoe de oorlog uitbreekt – de Eerste Wereldoorlog, die toen nog niet zo heette – en wat dit voor haar leven en familie betekent. Ze zien talloze vluchtelingen voorbijkomen en slaan uiteindelijk ook zelf op de vlucht. Het blijkt zinloos en ze keren weer terug naar hun huis. Maar de oorlog komt steeds dichterbij en hun levens komen steeds meer in gevaar. Langzaam ziet Alice haar familie uiteenvallen en wordt duidelijk dat alles níet altijd goedkomt…


Film door Sophie van Velthoven

Dolf Verroen, Niemand ziet het
1947. Victor weet het al heel lang: hij houdt van jongens. Hij durft er met niemand over te praten. Niet met zijn vader en moeder, niet met meester Maas en helemaal niet met zijn klasgenoten. Totdat een meisje uit zijn klas verliefd op hem wordt…


Film door Rosa Becks

 

2019

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Dit jaar een jubileum, de Thea Beckmanprijs bestaat 15 jaar. De jury kijkt naar historische jeugdromans die en goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.
 
Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.
 
Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. Afgelopen tijd las de jury weer dikke stapels. In 2019 bekroont de jury werk voor kinderen van 12 jaar en ouder. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur, titel, uitgeverij).
 
De Longlist 2019: 
 • Wilma Geldof - Het meisje met de vlechtjes - Luitingh-Sijthoff
 • Hilde E. Gerard - Kantje Moord - Davidfonds/Infodok
 • Luc Hanegreefs - Volle Maen - Clavis
 • Marian Hoefnagel - Vlucht uit Sint Petersburg - Eenvoudig Communiceren
 • Ineke Kraijo - Over de grens - Columbus
 • Martine Letterie - Nooit meer thuis - Leopold
 • Bianca Mastenbroek - Hendrick, de Hollandsche indiaan - De Vier Windstreken
 • Joyce Pool - Het Kompas - Lemniscaat
 • Rob Ruggenberg - Piratenzoon - Querido
 • Katrien Van Hecke - Soldaat Marie - Clavis
Vlak voor de zomer maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 14 september wordt zowel de Thea Beckmanprijs 2019 als de Jonge Beckman 2019 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.
 
De Shortlist 2019:
 • Wilma Geldof - Het meisje met de vlechtjes - Luitingh-Sijthoff
 • Luc Hanegreefs - Volle Maen - Clavis
 • Martine Letterie - Nooit meer thuis - Leopold
 • Bianca Mastenbroek - Hendrick, de Hollandsche indiaan - De Vier Windstreken
 • Joyce Pool - Het Kompas - Lemniscaat
 De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.
 
 
Wilma Geldof, Het meisje met de vlechtjes
Indringende jeugdroman gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Nederlands jongste verzetmeisje Freddie Oversteegen.

Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi's en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet aan bij hen aan?

Het meisje met de vlechtjes is een indringend verhaal over verraad en vertrouwen, loyaliteit en liefde. Het is gebaseerd op het leven van Nederlandse jongste verzetsmeisje, Freddie Oversteegen, die samen met haar zus Truus voor een verzetsgroep werkte waar later ook Hannie Schaft deel van uitmaakte.

Luc Hanegreefs, Volle Maen
Een fictief verhaal met een historische achtergrond, vol intriges en geheimen. De eerste reis van het slavenschip Volle Maen lijkt wel vervloekt. De kapitein en de bemanning worden ziek. Het schip raakt uit koers. Terwijl een slavenopstand steeds dreigender wordt, winnen Cornelis en de slaaf Yao langzaam elkaars vertrouwen… Op het eiland Jamaica voert Emily intussen een strijd met haar vader, de eigenaar van een suikerrietplantage. Na het zoveelste conflict over de behandeling van de slaven, wordt ze gedwongen om naar Engeland te vertrekken, ondanks een dreigende storm…

Martine Letterie, Nooit meer thuis
Lily houdt met beide handen de reling vast. Haar handen zijn glad van het zweet, maar ze laat niet los. Alles wat ze ziet, wil ze opslaan in haar geheugen. Het zijn misschien wel de laatste beelden van haar moederland.

Lily en haar familie vertrekken noodgedwongen uit Indië, dat voortaan Indonesië heet. Ze zijn niet meer welkom in het land waar Lily is opgegroeid. In Nederland is het koud – en heel anders dan alles wat Lily vertrouwd is. Zal ze zich hier ooit thuis gaan voelen? En wie is de man die ze soms voor zich ziet? Het lijkt alsof hij een boodschap voor haar heeft. Wat wil hij haar vertellen? Op een dag herkent ze hem op een foto…

Bianca Mastenbroek, Hendrick, de Hollandsche indiaan
'Ik heb gedroomd over rivieren vol bloed. Niet alleen mijn volk stierf, ook Moeder Aarde werd platgetrapt onder de vele voeten van de witte man. Het pad dat we nu bewandelen, leidt naar de dood.' Het is 1659. De Nederlandse pioniers in het nog onontgonnen Amerika eigenen zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse indianen en de vrome Hollanders. Als hij gevangen wordt genomen door de meedogenloze vijand, denkt hij dat zijn laatste uur geslagen heeft. Maar hoe langer Hendrick zich onder hen bevindt, hoe meer hij zijn beeld moet bijstellen...

Hendrick, de Hollandsche indiaan is een indrukwekkend verhaal over de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse expansie- en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Joyce Pool, Het Kompas
Het waargebeurde verhaal van de Wangle III en haar bemanning. Een boek voor alle zeeverkenners, zeeliefhebbers en iedereen met een hart voor avontuur. Londen, 1950. Davey kan bijna niet wachten. Samen met zeven van zijn vrienden en twee leiders van hun scoutinggroep zal hij Het Kanaal oversteken. In een whaler – een walvisvaarderssloep – de Wangle III. Van Dover in Engeland naar Calais in Frankrijk en terug. Net voor ze uitvaren, wordt Davey ziek. Zo ziek dat hij van de dokter niet mee mag. Met pijn in zijn hart zwaait hij zijn vrienden uit – en terwijl hij uitziekt, volgt hij op een kaart van dag tot dag de tocht van de Wangle III. Gelukkig is hij na een week weer genoeg opgeknapt om zijn vrienden op te wachten. Maar dan blijft het bootje weg…

Op Texel liggen zes van de tien opvarenden van de Wangle III begraven. Vier bemanningsleden zijn nooit teruggevonden. Joyce Pool woont op Texel en deed onderzoek naar wat er precies met de Wangle III is gebeurd.

De winnaar is..

Allereerst de winnaar gekozen door de Jonge Beckman jury. De juryleden van de Jonge Beckman, bestaande uit 5 jongeren tussen de 11 en 14 jaar, benoemen Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs 2019.

De Thea Beckman jury heeft eveneens gekozen voor Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek als winnaar van de Thea Beckmanprijs 2019.

De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een knap geschreven jeugdroman, gebaseerd op historische gebeurtenissen. Een boek dat erin slaagt om de complexe historische werkelijkheid van een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend vanuit meervoudig perspectief te beschrijven.

 

Bianca Mastenbroek - Hendrick, de Hollandsche indiaan

'Ik heb gedroomd over rivieren vol bloed. Niet alleen mijn volk stierf, ook Moeder Aarde werd platgetrapt onder de vele voeten van de witte man. Het pad dat we nu bewandelen, leidt naar de dood.' Het is 1659. De Nederlandse pioniers in het nog onontgonnen Amerika eigenen zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse indianen en de vrome Hollanders. Als hij gevangen wordt genomen door de meedogenloze vijand, denkt hij dat zijn laatste uur geslagen heeft. Maar hoe langer Hendrick zich onder hen bevindt, hoe meer hij zijn beeld moet bijstellen...

Hendrick, de Hollandsche indiaan is een indrukwekkend verhaal over de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse expansie- en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk. De jury is vol lof over dit spannende en met vaart geschreven avonturenboek, gebaseerd op historische gebeurtenissen. De schrijfster weet de ommekeer in het leven van Hendrick op overtuigende wijze tot leven te brengen.

De animatie bij Hendrick, de Hollandsche indiaan is gemaakt door Nando de Groot, student aan de Willem de Kooning Academie.

Bekijk het volledige juryrapport op www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:  

Foto: Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman winnaar 2019 Bianca Mastenbroek met haar boek Hendrick, de Hollandsche indiaan.
De foto is vrij van rechten met naamsvermelding ‘Museumpark Archeon’. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Archeon:  

Monique Veldman 0172 447701 / 06 41567316 | Mieke Lautenbach 0172 447704 / 06 17183501  

Communicatie@archeon.nl  

Museumpark Archeon | Archeonlaan 1 | 2408 ZB Alphen aan den Rijn | www.archeon.nl  

 

2018

De Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse bekroning voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar goed geschreven verhalen die een historische insteek hebben. Hiermee hoopt de Thea Beckmanprijs historische jeugdboeken meer onder de aandacht te  brengen. Door historische verhalen te lezen kunnen kinderen en jongeren meer inzicht krijgen in het verleden en daarmee meer begrijpen van de tijd waarin ze nu leven. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1000,- van het Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnen ieder jaar weer mooie en bijzondere titels. Dit jaar zaten er een zilveren en gouden Griffel winnaar bij! In 2018 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. De jury heeft afgelopen voorjaar veel aantrekkelijke titels gelezen en is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen.

De Longlist 2018

 • Arend van Dam – De reis van Syntax Bosselman
 • Harm de Jonge – Het bedorgeltje van Jakob Balck
 • Hans Kuyper – Het geheim van de gifmengers
 • Martine Letterie & Rick de Haas, Kinderen met een ster
 • Inez van Loon, Anna’s grote reis
 • Koos Meinderts, Naar het noorden
 • Joost Swarte, En toen De Stijl
 • Piet van der Waal, Keien van kolonisten
 • Suzanne Wouda, Sabel

Aan het einde van de zomer maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 15 september wordt de Thea Beckmanprijs 2018 in het Archeon uitgereikt.

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury. De Jonge Beckman wordt ook op 15 september 2018 in het Archeon uitgereikt.

Shortlist 2018:

 • Arend van Dam - De reis van Syntax Bosselman
 • Martine Letterie & Rick de Haas - Kinderen met een ster
 • Inez van Loon - Anna's grote reis
 • Koos Meinderts - Naar het noorden
 • Suzanne Wouda - Sabel
Arend van Dam
De reis van Syntax Bosselman
Martine Letterie &
Rick de Haas
Kinderen met een ster
Inez van Loon
Anna's grote reis
Koos Meinderts
Naar het noorden
Suzanna Wouda
Sabel

 

Arend van Dam, De reis van Syntax Bosselman

Historisch jeugdboek van Arend van Dam over Nederland en de slavernij
Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. 

Met De reis van Syntax Bosselman schreef Arend van Dam niet alleen een boek vol indrukwekkende geschiedenisverhalen, hij doet ook verslag van zijn zeer persoonlijke zoektocht naar de mensen achter de geschiedenis.

Martine Letterie & Rick de Haas, Kinderen met een ster

Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze hun huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. Even legt ze haar hand tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. 'Dag huis,' zegt ze zacht.Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt... In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

Zilveren Griffel: Zie ook Griffels 2017 https://www.cpnb.nl/sites/default/files/cpnb_files/GP17_juryrapport2017-NIEUW.pdf

Inez van Loon, Anna’s grote reis

Geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Anna Abrahamsz.
Anna leunt over de reling, de wind waait haar haren alle richtingen uit. De zon staat als een rode bal aan de hemel en zakt stukje bij beetje naar beneden. Plots is hij in de zee verdwenen. Ze kijkt naar haar vader, die op het bovendek in gesprek is met de stuurman en de roerganger. Voor het eerst in tijden voelt ze zich weer blij. De komende maanden zullen ze als gezin bij elkaar zijn. Even denkt ze aan het verre Indië, het onbekende land waar ze zich nog geen enkele voorstelling van kan maken.
Amsterdam, 1847. Anna is een doorsnee meisje van twaalf, tot haar leven plotseling verandert. Samen met haar moeder en zusjes vergezelt ze haar vader op een koopvaardijschip naar Nederlands-Indië. Het is ongebruikelijk dat een kapitein zijn gezin meeneemt, maar na een recent sterfgeval wil de familie bij elkaar blijven. Terwijl iedereen nog worstelt met rouw en verdriet, belandt het gezin in nieuwe omgevingen en nieuwe situaties. En een zeiltocht naar de andere kant van de wereld is nooit zonder gevaar ...

Een realistisch en meeslepend verhaal over het leven in de 19de eeuw in Amsterdam en Oost-Indië. Voor lezers vanaf 11 jaar.

Koos Meinderts, Naar het noorden

Het is oorlog, het is winter en er is in de grote steden nauwelijks nog te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken per binnenschip met een grote groep ondervoede 'bleekneusjes' naar het platteland in het noorden waar nog wel voldoende voedsel is. Jaap wordt gescheiden van zijn zus en broertje en ondergebracht bij een kinderloos echtpaar, ver van huis. Hij moet letterlijk van zich afslaan om in zijn nieuwe wereldje waarin alles vreemd is een plek voor zichzelf op te eisen. Ondertussen gaat de oorlog gewoon door en vraagt hij zich af wanneer hij zijn ouders weer terugziet. Zouden ze nog wel leven? En hoe vergaat het Nel en Kleine Kees?

Gouden Griffel 2017: Zie ook Griffels 2017 https://www.cpnb.nl/sites/default/files/cpnb_files/GP17_juryrapport2017-NIEUW.pdf

Suzanne Wouda, Sabel

'Sabel' is het verhaal van Max, een jongen die tijdens de Duitse bezetting van Nederland samen met zijn familie wordt opgepakt en in Kamp Vught belandt. Hij heeft daar één houvast: de rode kater Sabel. Door de ogen van Max zien wij de wereld om hem heen steeds kleiner worden. Hij klampt zich vast aan kleine, alledaagse zaken en datgene wat hem vertrouwd is. 
Suzanne Wouda schreef een aangrijpend boek over de deportatie van Joodse kinderen in de jaren 1942-1943, die uiteindelijk resulteerde in de verschrikkelijke kindertransporten van juni 1943

Zilveren Griffel 2018: Griffels 2018 https://www.cpnb.nl/sites/default/files/cpnb_files/Juryrapport%20online%20-%20DEF.pdf

De winnaar is..

Allereerst de winnaar gekozen door de Jonge Beckman jury. De juryleden van de Jonge Beckman, bestaande uit 5 jongeren tussen de 11 en 14 jaar, benoemen Anna’s grote reis, van Inez van Loon tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs.

De Thea Beckman jury heeft gekozen voor een ander zeer talentvol geschreven boek. Het boek gaat over een uiterst pijnlijke episode uit onze geschiedenis. Aan een boek dat je door elkaar schudt en aan het werk zet. Met als bijvangst een kijkje in de schrijverskeuken waarin de jonge lezer leert hoe zo’n complex boek tot stand komt.

De jury kent de Thea Beckmanprijs 2018 toe aan De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam.

Arend van Dam - De reis van Syntax Bosselman

Voor de Wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam wordt de Surinamer Syntax Bosselman samen met 27 landgenoten naar Nederland gehaald. Niet als eregast, zoals hem is beloofd, maar om als fascinerende rariteit tentoongesteld te worden aan het langstrekkende publiek. Schrijver Arend van Dam denkt in dit boek hardop na over de lastige vragen die bij dit pijnlijke stuk geschiedenis gesteld moeten worden. Hoe kan het dat mensen dit ooit normaal hebben gevonden?

De jury is zeer onder de indruk van dit uitstekend geschreven boek over een urgente en actuele zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. De auteur stelt zich kwetsbaar op door zijn aanpak en werkwijze te problematiseren, en dat draagt bij aan de kracht van zijn boodschap.

De animatie bij De reis van Syntax Bosselman is gemaakt door Rient van de Crommert.

Bekijk het juryrapport

 

2017

Na rijp beraad heeft de jury uit de vele historische boeken die afgelopen twee jaar voor kinderen vanaf twaalf jaar uitkwamen een longlist van tien boeken geselecteerd. Uit deze longlist kiest de jury eind juni een shortlist van vijf boeken. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 16 september 2017 wordt vervolgens de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt.

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast in Archeon. In even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Longlist 2017:

 • Marc De Bel – Mette
 • Lena De Coninck – Vier seizoenen
 • Gerard van Gemert – Uitgespeeld
 • Jan Heerze – Gevaarlijk geheim
 • Marian Hoefnagel – Romeinse tweeling
 • Agave Kruijssen – Opstand
 • Inez van Loon – Mijn zusje
 • Marjolein van Rest – Weg
 • Rob Ruggenberg – Haaieneiland
 • Annejoke Smids – Bloedzusters

Uit deze longlist heeft de jury nu een shortlist van vijf boeken geselecteerd. Bij deze vijf boeken wordt door studenten van de Willem de Kooning academie een korte animatie gemaakt. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 16 september 2017 worden die filmpjes voor het eerst vertoond en vervolgens de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt.

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast in Archeon. In even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Shortlist 2017:

 • Jan Heerze – Gevaarlijk geheim
 • Marian Hoefnagel – Romeinse tweeling
 • Marjolein van Rest – Weg
 • Rob Ruggenberg – Haaieneiland
 • Annejoke Smids – Bloedzusters
Jan Heerze
Gevaarlijk geheim
Marian Hoefnagel
Romeinse tweeling
Marjolein van Rest
Weg
Rob Ruggenberg
Haaieneiland
Annejoke Smids
Bloedzusters

 

Jan Heerze, Gevaarlijk Geheim

Duitsers! Ward remt. Een rood-wit hek staat dwars over de straat. Vier soldaten. Twee overvalwagens. Een van de soldaten wijst op zijn fietstassen. ‘Aufmachen.’ Wards handen trillen als hij de riempjes losmaakt. De tassen zijn leeg, maar als ze hem fouilleren…

September 1942. Ward brengt illegale krantjes rond voor zijn broer, die in het verzet zit. Als hij ontdekt hoeveel gevaar hij loopt, vraagt hij Minke mee. Een jongen en een meisje samen zijn minder verdacht. Wards broer moet onderduiken. Klasgenoten verdwijnen. Een joodse vriendin is in gevaar. De oorlog komt steeds dichterbij. En Minke ook…

Marian Hoefnagel, Romeinse tweeling

Roman over het opgroeien van de tweeling Gaius en Julia in het Rome van net na Christus. 
Gaius en Julia komen uit een goede familie. Ze hebben een huis, en ze hebben onderwijs gekregen. Als ze 14 zijn, verandert hun leven. Ze zijn geen kind meer, maar moeten als volwassenen verder. Gaius hoort vanaf zijn verjaardag bij de mannen, en Julia wordt uitgehuwelijkt. Het verhaal van de twee tieners wordt vooraf gegaan door de mythe over het ontstaan van de stad Rome: de strijd tussen de tweeling Romulus en Remus.

Marjolein van Rest, Weg

Amerika, 1864. In het oosten woedt een burgeroorlog. De vader van de veertienjarige Adriaan Vandermeer is gedood door rebellen. Zonder hem redden Adriaan, zijn moeder en zijn broertjes het net. Maar nu hebben veedieven hun paarden gestolen. En zonder de dieren kunnen ze de oogst niet binnenhalen en raken ze hun boerderij kwijt. Dan ziet Adriaan in de krant een schets van een recente veldslag. 

De tekening is duidelijk van de hand van zijn vader. Niemand gelooft hem, maar Adriaan weet het zeker. Zijn vader leeft! In zijn eentje trekt hij eropuit om zijn vader te zoeken. Op zijn tocht door Amerika krijgt hij te maken met dieven, slavenjagers, wolven en soldaten. Zal hij alle gevaren doorstaan en uiteindelijk zijn vader vinden?

Rob Ruggenberg, Haaieneiland

Tijdens de zoektocht van Jacob Roggeveen naar het mysterieuze Zuidland vergaat een van zijn schepen.Vier mannen en een jongen nemen de kans waar en lopen weg op een klein koraaleiland. Takapoto is wonderlijk mooi, en er wonen alleen vrouwen. Geen van de vijf beseft hoe gevaarlijk dit eiland is. En dat niet alleen vanwege de haaien...

Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt Haaieneiland het verhaal van Roemer, de jongste wegloper, en Nu’i, het enige meisje van zijn leeftijd op het eiland. Het grootste gevaar komt van Ana’a, een ander eiland. Overal in de Stille Zuidzee zijn de krijgers van Ana’a gevreesd om hun wreedheid — en om hun kannibalisme.

Annejoke Smids - Bloedzusters

Bloedzusters speelt zich af in het oude Egypte van 33 voor Christus. De hoofdpersonen zijn Djeme en haar trouwe bediende Kai. Djemes zuster Satamon is farao geworden toen hun ouders onverwacht stierven. Sinds die tijd is alles anders, en Djeme voelt zich vaak alleen. Iedereen lijkt Satamon wel de belangrijkste persoon op aarde te vinden, ook de knappe Romeinse legerleider Flavius. Maar dan wordt Djeme benaderd door een man die beweert dat haar ouders vermoord zijn. En dat iemand in het paleis daarachter zit. Samen met haar trouwe bediende Kai  gaat Djeme op zoek naar de waarheid. En daarbij ontdekt ze dingen die haar eigen leven in gevaar brengen…

De winnaar is Rob Ruggenberg, Haaieneiland

Allereerst wil de jury een eervolle vermelding uitdelen aan een boek dat bij alle juryleden hoge ogen gooide. Deze eervolle vermelding gaat naar Marjolein van de Rest met haar prachtige boek Weg

En dan nu de ontknoping. De winnaar voor de jury is boek dat we beschouwen als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek van een auteur die erin geslaagd is een boeiende en spannende jeugdroman te situeren in een waar gebeurd kader, en dat niet voor de eerste keer. De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2017 toe te kennen aan de jeugdroman Haaieneiland van Rob Ruggenberg. 

Haaieneiland - Rob Ruggenberg
Tijdens de zoektocht van Jacob Roggeveen in 1722 naar het mysterieuze Zuidland in de Grote Oceaan vergaat een van zijn schepen. Vier mannen en een jongen nemen de kans waar en lopen weg op een klein koraaleiland. Takapoto is wonderlijk mooi, en er wonen bijna alleen vrouwen. Geen van de vijf beseft hoe gevaarlijk dit schijnbaar paradijselijke eiland is. En dat niet alleen vanwege de haaien..De jury is vol lof over deze weergaloze avonturenroman, met vaart geschreven, uitstekend gedocumenteerd en met een mooie historische verankering in overgeleverde logboekaantekeningen. Wie denkt met een typisch jongensboek van doen te hebben, miskent het feit dat het in feite sterke vrouwen zijn die in dit boek aan de touwtjes trekken.

Bekijk het juryrapport

 

2016 

Na rijp beraad heeft de jury uit de vele historische boeken die afgelopen twee jaar voor kinderen tot twaalf jaar uitkwamen een zogenoemde longlist van twaalf boeken geselecteerd. Uit deze longlist kiest de jury eind juni een shortlist van vijf boeken. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 17 september wordt vervolgens de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt.

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast in Archeon. In even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

De jury 2016 bestaat uit: 

Voorzitter: Hubert Slings – Stichting Entoen.nu
Liselotte Dessauvagie – Dessgevraagd leesbevordering 
Henne van Beveren – Silvester Boek en Spel 
Moniek Warmer – Stichting Jaap ter Haar 
Monique Veldman – Directie Museumpark Archeon 

Longlist 2016:

 • Fedor de Beer – Het Kinder transport
 • Wim Bos – De bende van Lijp Kot
 • Arend van Dam – De Vikingen! Verhalen over de Noormannen in NL
 • Jan Heerze – Nergens meer veilig
 • Martha Heesen – Biezel
 • Anneriek van Heugten – Mijn moeder is geen heks
 • Judith Janssen – Verraad in Haarlem
 • Hans Kuyper – De vloek van het zwarte water
 • Selma Noort – De zee kwam door de brievenbus
 • André Nuyens – Nooit meer terug: over de tragische ondergang van Schokland
 • Schrijvers van de Ronde Tafel – Kinderen van het Hoge Huys
 • Alex de Wolf & Mariska Hammerstein – Het verhaal van Hans Brinker

Begin mei heeft de jury van de Thea Beckmanprijs een longlist van twaalf titels geselecteerd uit de vele historische jeugdboeken die afgelopen twee jaar voor kinderen tot twaalf jaar uitkomen. Uit deze longlist heeft de jury nu een shortlist van vijf boeken samengesteld. Bij deze vijf boeken wordt door studenten van de Willem de Koning academie een korte animatie gemaakt. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 17 september worden deze filmpjes voor het eerst vertoond en vervolgens wordt de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt. 

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek die jaarlijks wordt uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast in het Archeon. In de even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder. 

Shortlist 2016

         
Fedor de Beer – Het kindertransport Wim Bos – De bende van Lijp Kot Martha Heesen – Biezel Anneriek van Heugten – Mijn moeder is geen heks Selma Noort – De zee kwam door de brievenbus

Anneriek van Heugten, Mijn moeder is geen heks

De schout zegt dat Nelle, de moeder van Janneke, een heks is. Iedereen gelooft het! En… Nelle geeft het zelf ook toe. Dat doet ze alleen om Janneke te redden. Want de schout wil ook haar pijn doen. Maar als Nelle een heks is, moet ze verbrand worden! Janneke geeft de hoop al bijna op. Maar dan duikt er opeens een bezoeker op…

Wim Bos, De bende van Lijp Kot

Amsterdam, achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Al mist hij zijn pa, zijn leven is zo slecht nog niet, zeker niet sinds hij een baantje heeft als bezorger op de vismarkt. Maar dan slaat het noodlot toe. In een steeg waar hij net vis heeft afgeleverd, vindt Pontus een halfdode man - en voor hij het weet wordt hij beschuldigd van moord en moet hij uit handen zien te blijven van de schout en zijn rakkers. Gelukkig vindt hij een schuilplaats bij de excentrieke bandiet Lijp Kot en de mooie Meintje, maar daarvoor moet hij zich wel bij hun boevenbende aansluiten. Terwijl zijn vader hem zo op het hart had gedrukt om zich nooit tot stelen te verlagen. Hoewel Lijp en Meintje en hun kompanen hem een nieuw thuis bieden, valt het bendeleven Pontus steeds zwaarder. Zal hij zijn naam en eer kunnen herstellen?

Fedor de Beer, Het Kindertransport

Tijdens de begrafenis van oma Vliegmachien is de dertienjarige Marit verdrietig, maar ook boos. Boos op haar moeder, een beroemd violiste, die schittert door afwezigheid. Ongelooflijk, vindt Marit. Of toch niet? Wie was die lieve, drukke oma Vliegmachien eigenlijk? Na haar dood stapelen de raadsels zich in rap tempo op. Waarom verstuurde oma ansichtkaarten van over de hele wereld naar zichzelf? En wat betekenen de vreemde tekens en de datum in het medaillon dat Marit van haar erft? Met hulp uit onverwachte hoek ontrafelt Marit de waarheid over oma Vliegmachien. Haar speurtocht eindigt bij de trein vol Joodse kinderen die in juni 1943 van Vught naar Sobibor denderde: het Kindertransport.

Selma Noort, De zee kwam door de brievenbus

Als midden in de nacht de storm langs het huis raast, moeten Liesje, Swaan, hun broertje Bert en hun vader en moeder snel naar zolder. Ze zijn niet veilig voor het water, dat het huis binnenstroomt, zelfs via de brievenbus. Het wordt steeds enger omdat het water maar blijft stijgen. Als een reddingsboot voorbij vaart, gooit vader zijn twee dochters er vanuit de dakgoot in. De meisjes belanden in een opvangcentrum en moeten afwachten of ze hun ouders nog terug zullen zien. Dit prachtige verhaal vertelt hoe kinderen de watersnoodramp van 1953 in Zeeland hebben beleefd. Achterin het boek staat informatie over diezelfde ramp.

Martha Heesen, Biezel

Bies woont al bijna een jaar met haar ouders in een afgelegen boerderijtje, en ze is wel gewend aan de lange donkere bosweg waar het zo spookt, aan de dorpsmeisjes die weinig van haar willen weten, en aan de geheimzinnige nieuwe Indische kinderen op school. Maar aan een paar dingen wíl ze niet wennen. Ze wil niet dat kinderen vragen: wat doet jouw vader? Ze wil ook niet dat de lieve buurvrouw Sofia in het dorp wordt uitgescholden, en dat haar huisje met stenen wordt bekogeld. En ze wil al helemaal niets meer horen over de oorlog, die eeuwige vervelende oorlog! Want die is nu toch al dertien jaar voorbij?

De winnaar Thea Beckmanprijs 2016: Selma Noort - De zee kwam door de brievenbus

De jury is zeer onder de indruk van de manier waarop de auteur erin slaagt om voor haar jonge doelgroep met zo weinig woorden een zo goed lopend verhaal neer te zetten. Je kijkt door de ogen en kruipt in de huid van een nuchter en realistisch achtjarig kind dat het leven, ook in afschuwelijke gebeurtenissen, neemt zoals het komt.

De jury heeft besloten de Archeon Thea Beckmanprijs 2016 toe te kennen aan de prachtige jeugdroman De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort.

"Mijn vader gooide mij van het dak. Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg? Mijn vader. Papa."Als midden in de nacht de storm langs hun Zeeuwse huis raast, moeten Liesje, Swaan, hun broertje Bert en hun vader en moeder snel naar zolder. Ze zijn niet veilig voor het water, dat het huis binnenstroomt, zelfs via de brievenbus. Het wordt steeds enger omdat het water maar blijft stijgen. Als een reddingsboot voorbij vaart, gooit vader zijn twee dochters er vanuit de dakgoot in. De meisjes belanden in een opvangcentrum enmoeten afwachten of ze hun ouders ooit nog terug zullen zien.

   

2015

Na rijp beraad heeft de jury van de Thea Beckmanprijs een zogenoemde longlist van twaalf boeken samengesteld. Zij heeft een selectie gemaakt uit de vele historische boeken die afgelopen twee jaar voor jongeren van twaalf jaar en ouder uitkwamen. Uit deze longlist kiest de jury binnenkort een shortlist van zes boeken. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 19 september wordt vervolgens de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt. De keuze van de kinderjury wordt ook bekend gemaakt. Studenten van de Willem de Kooningacademie gaan bij elk van de zes titels een animatie maken.

De Jury 2015 

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting entoen.nu) en de leden: Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar), Henne ven Beveren (Silvester boek en spel), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Archeon) 

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast. In de even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Longlist 2015

 • Guido Bottinga – De Verwanten 
 • Caja Cazemier/Martine Letterie - Keerzijde 
 • Karen Dierickx - Wat niemand weet 
 • Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif 
 • Anneriek van Heugten - Aan de rand van de stilte 
 • Rindert Kromhout - April is de wreedste maand 
 • Marco Kunst - Kroonsz 
 • Hans Kuyper - Achter de draad 
 • Bianca Mastenbroek - Vrij!
 • Lydia Rood - Kathelijne van Kenau 
 • Rob Ruggenberg - Boogschutter van Hirado 
 • Suzanne Wouda - Zwart water 

Shortlist 2015

 • Caja Cazemier/Martine Letterie - Keerzijde 
 • Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif 
 • Rindert Kromhout - April is de wreedste maand 
 • Marco Kunst - Kroonsz 
 • Hans Kuyper - Achter de draad 
 • Rob Ruggenberg - Boogschutter van Hirado 

Waar gaan de boeken over?

Caja Cazemier/Martine Letterie - Keerzijde 

Het leven van de 16-jarige Berber in 2013 verandert drastisch als ze van Friesland naar Amsterdam verhuist. Ze heeft moeite met de losse moraal van vriendinnen daar als het om seks gaat. En ze schrijft een werkstuk over Aletta Jacobs. De 14-jarige Ypkje leeft zo’n 120 jaar eerder, ze krijgt een betrekking als dienstmeisje en raakt zwanger van de baas. Ze wordt naar Amsterdam gestuurd waar Aletta Jacobs zich over haar ontfermt. In deze roman kruisen deze twee levens elkaar.

Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif 

Maarten groeit op in Haarlem, zijn vader is fervent aanhanger van de NSB. Daarmee wordt de elfjarige Maarten behoorlijk gepest als de Tweede Wereldoorlog in 1940 uitbreekt. Gelukkig wordt hij aangenomen op de Reichsschule, een Hitlerschool. Maarten is er erg gelukkig. Maar dan verliest Hitler de oorlog en begint de ellende voor Maarten pas echt. Na de oorlog krijgt hij een relatie met Hanne die fel anti-nazi is en hij moet zijn jeugd en zijn relatie met zijn vader onder ogen zien.

Rindert Kromhout - April is de wreedste maand 

De tweede roman uit de trilogie over de Bloomsbury groep, een groep kunstenaars uit het Engeland van het begin van de 20e eeuw, vertelt over de verdwijning van Virginia Woolf in maart 1941. Neef Quentin Bell vertelt het verhaal, net als in deel 1 Soldaten huilen niet. Terwijl de zoektocht naar Virginia voortduurt, vertelt Quentin ook het verhaal van Angelica, zijn zus. Zij heeft de jeugd bij de vrijgevochten kunstenaars beduidend anders beleefd dan hij.

Marco Kunst - Kroonsz 

In het Amsterdam van 1670 werkt de vader van Wessel, gerespecteerde arts Zacharias Kroonsz aan een waanzinnige uitvinding die alle wetten van de Kerk, de natuur en het leven zelf tart. Wessel raakt er meer bij betrokken dan hem lief is. Honderden jaren later, ergens in Nederland in 2013 ontmoet Pink dezelfde mysterieuze Wessel. Wat een rare jongen! Wat wil hij van haar? Als ze daar achter komt, is het al te laat. Deze roman laat de lezer op filosofische wijze over het leven zelf nadenken.

Hans Kuyper - Achter de draad 

De jonge Mars woont min of meer alleen in een boerderij aan de rand van de Belgische grens in Nederland, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Over die grens worden allerlei spullen gesmokkeld, waarbij de boerderij een goede uitvalsbasis blijkt. Maar dat smokkelen wordt steeds moelijker in oorlogstijden, zeker als de Duitsers een Dodendraad aanleggen; een elektrisch hek langs de grens. Dan moet Mars iets heel erg kostbaars terugsmokkelen naar België, met gevaar voor eigen leven. 

Rob Ruggenberg - Boogschutter van Hirado 

Reyer wordt door zijn vader naar Hirado gestuurd, een koopmanseiland voor de kust van Japan. Hij gaat er aan de slag als leerling-VOC-koopman. Onderweg op de overtocht geeft een piraat aan Reyer een brief mee die hij moet afleveren in Japan. Niemand mag er van weten! Op Hirado ontmoet Reyer het meisje Sakura, dochter van een uitgerangeerde samoerai. Haar vader wil dat ze trouwt met een hoge VOC-koopman zodat ze bij de achterlijke Hollanders kan spioneren. Maar tussen Sakura en Reyer is het liefde op het eerste gezicht. Hoe kunnen zij samen zijn? En wat staat er in de geheime brief? Voor Reyer het weet, zit hij diep in de problemen.  

Winnaar 2015

De jury heeft gekozen voor een bijzonder trefzeker geschreven boek over wat lange tijd een taboe-onderwerp is geweest. De auteur is erin geslaagd een gelaagd verhaal te vertellen over twee zeer verschillende hoofdpersonen, met wie je je allebei als vanzelf kunt identificeren. Het is een verhaal dat zeer dichtbij komt, sterker nog, dat onder de huid gaat zitten.

De jury heeft besloten de Archeon Thea Beckmanprijs 2015 toe te kennen aan de prachtige jeugdroman Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof.

Maarten groeit op in Haarlem, zijn vader is fervent aanhanger van de NSB. Daarmee wordt de elfjarige Maarten behoorlijk gepest als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Gelukkig wordt hij aangenomen op een 'Reichsschule' in Limburg, een Hitlerschool. Maarten is er erg gelukkig. Maar dan verliest Hitler de oorlog en begint de ellende voor Maarten pas echt. Na de oorlog krijgt hij een relatie met Hanne, die fel anti-nazi is. En hij moet zijn jeugd en zijn relatie met zijn vader onder ogen zien.

De jury heeft veel respect voor de wijze waarop Wilma Geldof het verhaal over een NSB-jongen en zijn worstelingen – waarmee ze via haar persoonlijke geschiedenis verbonden is – gestalte geeft.   

De kinderjury heeft eveneens gekozen voor 2 winnaars: Wilma Geldof en Rob Ruggenberg.

Bekijk het juryrapport 2015

   
Winnaar 2015
De winnaar van 2015 was Wilma Geldof met haar prachtige jeugdroman 'Elke dag een druppel gif'.
   
  Winnaar 2014
De winnaar van 2014 was Dirk Weber met zijn jeugdroman De goochelaar, de geit en ik (Querido).
   
  Winnaar 2013 
De winnaar van 2013 was Agave Kruijssen met De keerzijde van de keizer. Zij ontving de oorkonde en geldprijs uit handen van de voorzitter en de winnares van vorig jaar: Anna Woltz
   
  Winnaar 2012
De winnaar van 2012 was Anna Woltz met Ik kan nog steeds niet vliegen. Zij ontving de oorkonde en de geldprijs uit handen van Rindert Kromhout. De winnaar van het jaar ervoor. 
   
  Winnaar 2011  
De winnaar van 2011 was Rindert Kromhout met Soldaten huilen niet. Hij ontving de oorkonde en de geldprijs uit handen van Jan Terlouw.

 

 

Volg ons op social media:

© 2020 Archeon, SERA Business Design