Archeon Thea Beckmanprijs 2024

Archeon Thea Beckmanprijs 2024

Zaterdag 14 september werd in de Romeinse Herberg de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt door Burgemeester Liesbeth Spies aan de winnaar Zindzi Zevenbergen.


Winnaars Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2024

In de Romeinse Herberg is afgelopen zaterdag 14 september de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt door burgemeester Liesbeth Spies. De genomineerden, vele schrijvers, uitgevers, belangstellenden, studenten van de Willem de Kooning Academie, de kinderjury onder leiding van Emmy Stevens en de Jury onder leiding van Hubert Slings waren aanwezig. 

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.
De zes boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling. 

De genomineerden 2024 (auteur - titel - uitgeverij):   

  • Nienke Berends – Aaf graaft door -  Clavis, februari 2023
  • Arend van Dam – De ware geschiedenis van Dancing Buffalo - Van Holkema & Warendorf, augustus 2023
  • Linda Dielemans – Koningsspel - Leopold, oktober 2023
  • Henna Goudzand Nahar – Suikerland - Querido, april 2023
  • Edward van de Vendel & Anoush Elman – Misjka - Querido, augustus 2022
  • Zindzi Zevenbergen & Hedy Tjin – De reis van Manie Schaafijs - De Harmonie, juni 2023

Bij deze zes titels werden door studenten van de Willem de Kooning Academie korte films gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. 

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs is een geldbedrag van € 1.250,-.

Jury:
De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering)  Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 12 enthousiaste lezers onder begeleiding van Emmy Stevens.  De kinderjury heeft op zaterdag 7 september jl. een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.250,-.   

  • De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2024 toe te kennen aan “De reis van Manie Schaafijs” van Zindzi Zevenbergen & Hedy Tjin en uitgegeven door de Harmonie.

  • De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben voor een andere winnaar gekozen, namelijk: "Suikerland" geschreven door Henna Goudzand Nahar, uitgegeven door Querido.
  • De Pluim van de Kinderjury ging naar: "Koningsspel" geschreven door Linda Dielemans, met de mooie tekeningen van Sanne te Loo, uitgegeven door Querido. 

Bekijk hier het juryrapport

Bekijk hier de winnaars van vorige jaren

Nienke Berends, Aaf graaft door, met illustraties van Isabel Bouters.

Aaf mag mee naar Zeeland, naar een huisje aan zee met haar beste vriend Tom en zijn moeder. Ze bezoeken er ook een museum, waar Tom van de gids hoort wie in de zestiende eeuw zijn voorvader is geweest. Opeens realiseert Aaf zich dat haar eigen familiegeschiedenis wel eens verweven zou kunnen zijn met die Tom.

Nienke Berends schreef een verfrissend, invoelend, eigentijds verhaal met verschillende perspectieven op de VOC-geschiedenis. De jury heeft bewondering voor de humoristische stijl waarin de auteur een zwaar en schurend onderwerp met een lichte toets inzichtelijk maakt voor jonge kinderen. (En de jury moest erg lachen om de openingszinnen van het boek, die niet zouden misstaan in een les over Lentekriebels).

De animatie bij Aaf graaft door is gemaakt door Bauke Gatzen

Arend van Dam, De ware geschiedenis van Dancing Buffalo, met illustraties van Oksana Drachkovska.

Verspreid over de wereld wonen allerlei volken die al eeuwenlang hun eigen gewoonten en tradities hebben. In zijn verhalenbundel neemt Arend van Dam je mee op reis langs volken van over de hele wereld. Zo laat hij zien hoe ze zich staande houden in een snel veranderende wereld.

Arend van Dam schreef een boeiend en toegankelijk boek met een actuele, persoonlijke en scherpe blik op oorspronkelijke wereldbewoners. De jury looft de inclusieve manier waarop Arend van Dam en Dancing Buffalo samen hebben nagedacht over de opzet en uitvoering van deze veelzijdige bundel.

De animatie bij De ware geschiedenis van Dancing Buffalo is gemaakt door Storm Blok



Linda Dielemans, Koningsspel, met illustraties van Sanne te Loo.

ls Auga in de verte kijkt, ziet ze alleen maar vage strepen en vlekken. Maar omdat ze van dichtbij juist wél scherp ziet, kan ze de fijnste versieringen maken in het ivoor dat de Groenlandse jagers meebrengen van de walrusjacht. Thuiswerk. Maar Auga wil op avontuur, en glipt stiekem aan boord van een schip naar Noorwegen.

Linda Dielemans schreef een meeslepend verhaal over de mogelijke ontstaansgeschiedenis van een adembenemend mooi ivoren schaakspel dat in 1831 gevonden werd op het Schotse eiland Lewis. De jury is onder de indruk van de trefzekere karakterschets van een onverschrokken bijziend meisje in een nog brillenloze wereld.

De animatie bij Koningsspel is gemaakt door Roos de Vette en Terra Alan.

Henna Goudzand Nahar, Suikerland, met illustraties van Renate Siepel.

De Afrikaanse Esi, haar broertje en hun slaaf Lano worden in het dorp door twee mannen ontvoerd en naar de kust gebracht, waar een slavenschip wacht. De drie kinderen worden samen in het ruim opgesloten en komen terecht op een suikerplantage aan de andere kant van de oceaan. Het zet hun wereld op de kop.

Henna Goudzand Nahar schreef een originele, stijlvolle en pijnlijke vertelling over slavernij, waarbij een bredere context wordt geserveerd dan die we veelal kennen.

De jury looft de manier waarop de auteur zowel de Afrikaanse als de Europese geschiedenis van de slavernij in een boeiend boek weet te verweven.

De animatie bij Suikerland is gemaakt door Sofia Delga en Quinten Zijlmans.

Edward van de Vendel & Anousch Elman, Misjka, met illustraties van Annet Schaap.

Als de Afghaanse Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje: Misjka. Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.

Dit ontroerende verhaal over de liefde voor een huisdier en de vlucht van een gezin uit een oorlogsgebied is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Edward van de Vendel en Anousch Elman schreven een ontroerend en op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal, een universeel verhaal over liefde en oorlog. De jury looft de manier waarop de auteurs een konijn benutten om een recente, universele en intieme geschiedenis naar boven te halen in een verhaal dat nooit af is.

De animatie bij Misjka is gemaakt door Bert Idenburg en Julia van Dijk

Zindzi Zevenbergen, De reis van Manie Schaafijs, met illustraties van Hedy Tjin.

De jonge Francisco de Freitas verlaat het eiland Madeira op zoek naar werk en geluk. Ondanks vele tegenslagen en voortdurende heimwee bouwt hij een bestaan op in Suriname. Hij introduceert er het schaafijs dat hij in Trinidad leerde kennen. Het verlicht zijn bestaan en geeft hem zijn bijnaam.

Van de historische feiten, gecombineerd met de geestige en soms tegenstrijdige overgeleverde verhalen van familieleden, maakt Zevenbergen spannende fictie voor kinderen rond de tien jaar. Maar dit verhaal over migratie en een nieuw thuisland is minstens even interessant voor volwassenen.

Zindzi Zevenbergen schreef een ingenieus gecomponeerd familieverhaal over migratie en doorzettingsvermogen. De jury is vol lof over de manier waarop de rode draad van Manies levensverhaal wordt afgewisseld met geestige intermezzo’s van kibbelende familieleden over de waarheid en fictie. De uitbundige illustraties van Hedy Tjin (de achterkleindochter van Manie Schaafijs) maken het boek tot een lees- en kijkfeest.

De animatie bij Manie Schaafijs is gemaakt door Nina Keijer en Marieke Beekmans

Impressie

DSC_0812.jpg DSC_0818.jpg DSC_0834.jpg DSC_0847.jpg DSC_0877.jpg DSC_0888.jpg DSC_0897.jpg DSC_0905.jpg DSC_0914.jpg DSC_0918.jpg DSC_0920.jpg DSC_0925.jpg DSC_0930.jpg DSC_0939.jpg DSC_0942.jpg DSC_0953.jpg DSC_0957.jpg DSC_0962.jpg DSC_0963.jpg DSC_0972.jpg

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design