Archeon Thea Beckmanprijs 2017

Archeon Thea Beckmanprijs 2017


Na rijp beraad heeft de jury uit de vele historische boeken die afgelopen twee jaar voor kinderen vanaf twaalf jaar uitkwamen een longlist van tien boeken geselecteerd. Uit deze longlist kiest de jury eind juni een shortlist van vijf boeken. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 16 september 2017 wordt vervolgens de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt.

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast in Archeon. In even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Longlist 2017:

 • Marc De Bel – Mette
 • Lena De Coninck – Vier seizoenen
 • Gerard van Gemert – Uitgespeeld
 • Jan Heerze – Gevaarlijk geheim
 • Marian Hoefnagel – Romeinse tweeling
 • Agave Kruijssen – Opstand
 • Inez van Loon – Mijn zusje
 • Marjolein van Rest – Weg
 • Rob Ruggenberg – Haaieneiland
 • Annejoke Smids – Bloedzusters

Uit deze longlist heeft de jury nu een shortlist van vijf boeken geselecteerd. Bij deze vijf boeken wordt door studenten van de Willem de Kooning academie een korte animatie gemaakt. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 16 september 2017 worden die filmpjes voor het eerst vertoond en vervolgens de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt.

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast in Archeon. In even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Shortlist 2017:

 • Jan Heerze – Gevaarlijk geheim
 • Marian Hoefnagel – Romeinse tweeling
 • Marjolein van Rest – Weg
 • Rob Ruggenberg – Haaieneiland
 • Annejoke Smids – Bloedzusters

Jan Heerze, Gevaarlijk Geheim
Duitsers! Ward remt. Een rood-wit hek staat dwars over de straat. Vier soldaten. Twee overvalwagens. Een van de soldaten wijst op zijn fietstassen. ‘Aufmachen.’ Wards handen trillen als hij de riempjes losmaakt. De tassen zijn leeg, maar als ze hem fouilleren…

September 1942. Ward brengt illegale krantjes rond voor zijn broer, die in het verzet zit. Als hij ontdekt hoeveel gevaar hij loopt, vraagt hij Minke mee. Een jongen en een meisje samen zijn minder verdacht. Wards broer moet onderduiken. Klasgenoten verdwijnen. Een joodse vriendin is in gevaar. De oorlog komt steeds dichterbij. En Minke ook…

Marian Hoefnagel, Romeinse tweeling
Roman over het opgroeien van de tweeling Gaius en Julia in het Rome van net na Christus. 
Gaius en Julia komen uit een goede familie. Ze hebben een huis, en ze hebben onderwijs gekregen. Als ze 14 zijn, verandert hun leven. Ze zijn geen kind meer, maar moeten als volwassenen verder. Gaius hoort vanaf zijn verjaardag bij de mannen, en Julia wordt uitgehuwelijkt. Het verhaal van de twee tieners wordt vooraf gegaan door de mythe over het ontstaan van de stad Rome: de strijd tussen de tweeling Romulus en Remus.

Marjolein van Rest, Weg
Amerika, 1864. In het oosten woedt een burgeroorlog. De vader van de veertienjarige Adriaan Vandermeer is gedood door rebellen. Zonder hem redden Adriaan, zijn moeder en zijn broertjes het net. Maar nu hebben veedieven hun paarden gestolen. En zonder de dieren kunnen ze de oogst niet binnenhalen en raken ze hun boerderij kwijt. Dan ziet Adriaan in de krant een schets van een recente veldslag. 

De tekening is duidelijk van de hand van zijn vader. Niemand gelooft hem, maar Adriaan weet het zeker. Zijn vader leeft! In zijn eentje trekt hij eropuit om zijn vader te zoeken. Op zijn tocht door Amerika krijgt hij te maken met dieven, slavenjagers, wolven en soldaten. Zal hij alle gevaren doorstaan en uiteindelijk zijn vader vinden?

Rob Ruggenberg, Haaieneiland
Tijdens de zoektocht van Jacob Roggeveen naar het mysterieuze Zuidland vergaat een van zijn schepen.Vier mannen en een jongen nemen de kans waar en lopen weg op een klein koraaleiland. Takapoto is wonderlijk mooi, en er wonen alleen vrouwen. Geen van de vijf beseft hoe gevaarlijk dit eiland is. En dat niet alleen vanwege de haaien...

Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt Haaieneiland het verhaal van Roemer, de jongste wegloper, en Nu’i, het enige meisje van zijn leeftijd op het eiland. Het grootste gevaar komt van Ana’a, een ander eiland. Overal in de Stille Zuidzee zijn de krijgers van Ana’a gevreesd om hun wreedheid — en om hun kannibalisme.

Annejoke Smids - Bloedzusters
Bloedzusters speelt zich af in het oude Egypte van 33 voor Christus. De hoofdpersonen zijn Djeme en haar trouwe bediende Kai. Djemes zuster Satamon is farao geworden toen hun ouders onverwacht stierven. Sinds die tijd is alles anders, en Djeme voelt zich vaak alleen. Iedereen lijkt Satamon wel de belangrijkste persoon op aarde te vinden, ook de knappe Romeinse legerleider Flavius. Maar dan wordt Djeme benaderd door een man die beweert dat haar ouders vermoord zijn. En dat iemand in het paleis daarachter zit. Samen met haar trouwe bediende Kai  gaat Djeme op zoek naar de waarheid. En daarbij ontdekt ze dingen die haar eigen leven in gevaar brengen…

De winnaar is Rob Ruggenberg, Haaieneiland
Allereerst wil de jury een eervolle vermelding uitdelen aan een boek dat bij alle juryleden hoge ogen gooide. Deze eervolle vermelding gaat naar Marjolein van de Rest met haar prachtige boek Weg

En dan nu de ontknoping. De winnaar voor de jury is boek dat we beschouwen als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek van een auteur die erin geslaagd is een boeiende en spannende jeugdroman te situeren in een waar gebeurd kader, en dat niet voor de eerste keer. De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2017 toe te kennen aan de jeugdroman Haaieneiland van Rob Ruggenberg. 

Haaieneiland - Rob Ruggenberg
Tijdens de zoektocht van Jacob Roggeveen in 1722 naar het mysterieuze Zuidland in de Grote Oceaan vergaat een van zijn schepen. Vier mannen en een jongen nemen de kans waar en lopen weg op een klein koraaleiland. Takapoto is wonderlijk mooi, en er wonen bijna alleen vrouwen. Geen van de vijf beseft hoe gevaarlijk dit schijnbaar paradijselijke eiland is. En dat niet alleen vanwege de haaien..De jury is vol lof over deze weergaloze avonturenroman, met vaart geschreven, uitstekend gedocumenteerd en met een mooie historische verankering in overgeleverde logboekaantekeningen. Wie denkt met een typisch jongensboek van doen te hebben, miskent het feit dat het in feite sterke vrouwen zijn die in dit boek aan de touwtjes trekken.

Bekijk het juryrapport

Lees meer over de Archeon Thea Beckmanprijs

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design