Archeon Thea Beckmanprijs 2022

Archeon Thea Beckmanprijs 2022

17-09-2022

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zaterdag 17 september werd om 10.00 uur in de Romeinse Herberg van Archeon voor de 18de keer de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Jack Veldman.

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.

De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling. 

De genomineerden 2022 (auteur - titel - uitgeverij):  

  • Linda Dielemans – Het lied van de vreemdeling – Uitgeverij Leopold
  • Annet Huizing – Het Pungelhuis – Uitgeverij Lemniscaat
  • Martine Letterie – Waarom de maan verdwijnt – Uitgeverij Leopold
  • Christine Linneweever – Altijd vluchten – Uitgeverij Kluitman
  • Jeska Verstegen – Ik zal je bewaren – Uitgeverij Querido

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. Er zijn ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs.

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs is een geldbedrag van € 1.500,-.

De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Rutger van Driel, Monique Veldman en Moniek Warmer. 

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 12 enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. De kinderjury heeft op zaterdag 3 september een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000,-.   

De Archeon Thea Beckman en Jonge Beckman winnaar is…
De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2022 toe te kennen aan Het Pungelhuis  van Annet Huizing van Uitgeverij Lemniscaat.  
Bekijk hier het juryrapport

De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Annet Huizing met haar boek “Het Pungelhuis” bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2022. 
Bekijk hier het juryrapport van de jonge jury

Annet Huizing – Het Pungelhuis- Uitgeverij Lemniscaat
Puber Ole keert met zijn vader terug naar het huis van zijn opa in de Brabantse bossen, vlakbij de grens met België. Maar Ole wist tot voor kort niet eens dat hij een opa had. Volgens Ole’s vader omdat hij een vreselijke man was. Omdat ze het verwaarloosde huis niet verkocht krijgen, gaan Ole en zijn vader er maar wonen, terwijl zijn moeder 100 dagen naar Tibet op retraite is. Op zijn nieuwe school raakt Ole bevriend met de Poolse Anastazja en samen gaan ze op onderzoek uit. Zo ontdekt Ole waarom zijn vader niets meer met zijn eigen vader, Ole’s  opa, te maken wilde hebben. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw woedde er een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen (douanebeambten). Het Brabantse huis, het Pungelhuis, en zijn opa blijken daarin een cruciale en heftige rol gespeeld te hebben.



De animatie bij Het Pungelhuis is gemaakt door Femke Hemelaar, student van de Willem de Kooning Academie.

Bekijk hier de uitslagen van vorige jaren

Thea Beckmanprijs 2022 jonge jury.jpg

Foto: De Jonge Beckman jury met de Winnaar.

Thea Beckmanprijs 2022.jpg

Foto: Alle vijf genomineerden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Linda Dielemans – Het lied van de vreemdeling – Uitgeverij Leopold
We gaan ver terug in de prehistorie. Het Neanderthalermeisje Une trekt ruim 40.000 jaar geleden rond door wat nu West-Europa heet. Als ze per ongeluk een stamgenoot doodt, vlucht ze weg. Ze ontmoet Nano, een jongen van een homo sapiens-stam. Une en Nano proberen om elkaar, ondanks hun verschillende taal en cultuur, te begrijpen en waarderen. Ze proberen hun beide stammen daarin mee te krijgen, maar dat blijkt nog geen eenvoudige opgave.

Linda Dielemans schreef een indrukwekkend boek over de vroegste menselijke geschiedenis. De jury heeft bewondering voor het trefzekere beeld dat ze schetst van een interculturele ontmoeting tussen verschillende mensensoorten. Ze brengt haar jonge lezers daarmee naar het front van de archeologische geschiedwetenschap en geeft hen tegelijk een zeer actuele boodschap mee. 

De animatie bij Het lied van de vreemdeling is gemaakt door Davida Hoddenbagh.

Martine Letterie – Waarom de maan verdwijnt – Uitgeverij Leopold
Het is 1942. Lotti van zes woont met haar ouders in Nederlands-Indië. De Tweede Wereldoorlog lijkt ver weg. Haar kindermeisje vertelt haar spannende sprookjes waarin de Indonesische dierenwereld centraal staat. De vertellingen geven Lotti houvast en leren haar veel. Dan kegelt de oorlog haar lieve leventje omver en moet ze met haar moeder zien te overleven in een Jappenkamp.

De jury is onder de indruk van de manier waarop Martine Letterie het Rijk van Insulinde tot leven wekt, om het vervolgens af te zetten tegen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, en het naderende einde van de koloniale wereld. De centrale rol voor de sprookjes maakt het in combinatie met de kracht van de illustraties tot een prachtig boek, geschikt om dit moeilijke onderwerp met jonge kinderen te lezen en te bespreken.

De animatie bij Waarom de maan verdwijnt is gemaakt door Ava Wackie Eijsten.

Christine Linneweever – Altijd vluchten – Uitgeverij Kluitman
Amsterdam, 1820. Andries heeft het niet gemakkelijk in hun bouwvallige huis, waar hij woont met zijn zusje Louwina, een ernstig zieke moeder en een vader die zijn schamele salaris steevast in alcohol omzet. Ze krijgen de kans op een nieuw leven in de Drentse veenkolonie Frederiksoord, maar daar valt het vies tegen: moeder overlijdt nog voor vertrek en eenmaal in Drenthe moeten ze keihard werken voor slechts weinig baat. Zijn vader blijft in de problemen komen. Andries probeert te begrijpen waarom en gaat op onderzoek uit.

Christine Linneweer schreef een spannende jeugdroman over een onontgonnen onderwerp. De jury looft de manier waarop de auteur de grimmige setting op een accurate historische manier weet te schetsen. Daarnaast biedt het verhaal aanknopingspunten voor gesprekken over vergelijkbare uitdagingen in de huidige maatschappij.

De animatie bij Altijd vluchten is gemaakt door Sijia Yu.

Jeska Verstegen – Ik zal je bewaren – Uitgeverij Querido
Jesje van 11 is dol op tekenen, houdt van struinen in de natuur, is dromerig en praat graag tegen buurtkat Moos. Die zegt weliswaar niks terug, maar dat heeft ze liever dan de starre zwijgzaamheid van haar moeder. Jesjes vragen nemen toe wanneer haar oma haar opeens Hesje noemt. Wie is Hesje? En waarom wil haar moeder daar niets over kwijt? Jesje gaat aan de slag om dit familiegeheim te ontrafelen.

Jeska Verstegen schreef een indrukwekkend verhaal tegen het achterdoek van de Holocaust. De jury is vol lof over dit spannende en met vaart geschreven boek, gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de schrijfster. De exemplarische zwijgzaamheid van de generatie die de Holocaust heeft meegemaakt, wordt hier beklemmend en geloofwaardig beschreven.

De animatie bij Ik zal je bewaren is gemaakt door Kasia Pluskota

Meer lezen?

  • Nieuwe Icoon van Alphen
  • Terugblik 20e Midwinter Fair
  • Archeon Steunt Sintvoorieder1
  • Nieuwsbrief najaar 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design