Archeon Thea Beckmanprijs 2015

Archeon Thea Beckmanprijs 2015


Na rijp beraad heeft de jury van de Thea Beckmanprijs een zogenoemde longlist van twaalf boeken samengesteld. Zij heeft een selectie gemaakt uit de vele historische boeken die afgelopen twee jaar voor jongeren van twaalf jaar en ouder uitkwamen. Uit deze longlist kiest de jury binnenkort een shortlist van zes boeken. Bij de prijsuitreiking in Archeon op 19 september wordt vervolgens de winnaar van de Thea Beckmanprijs bekend gemaakt. De keuze van de kinderjury wordt ook bekend gemaakt. Studenten van de Willem de Kooningacademie gaan bij elk van de zes titels een animatie maken.

De Jury 2015 

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting entoen.nu) en de leden: Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar), Henne ven Beveren (Silvester boek en spel), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Archeon) 

De Thea Beckmanprijs is de prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in Archeon. Dat weekend zijn ook de Schrijvers van de Ronde Tafel te gast. In de even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Longlist 2015

  • Guido Bottinga – De Verwanten 
  • Caja Cazemier/Martine Letterie - Keerzijde 
  • Karen Dierickx - Wat niemand weet 
  • Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif 
  • Anneriek van Heugten - Aan de rand van de stilte 
  • Rindert Kromhout - April is de wreedste maand 
  • Marco Kunst - Kroonsz 
  • Hans Kuyper - Achter de draad 
  • Bianca Mastenbroek - Vrij!
  • Lydia Rood - Kathelijne van Kenau 
  • Rob Ruggenberg - Boogschutter van Hirado 
  • Suzanne Wouda - Zwart water 

Shortlist 2015

  • Caja Cazemier/Martine Letterie - Keerzijde 
  • Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif 
  • Rindert Kromhout - April is de wreedste maand 
  • Marco Kunst - Kroonsz 
  • Hans Kuyper - Achter de draad 
  • Rob Ruggenberg - Boogschutter van Hirado 

Waar gaan de boeken over?

Caja Cazemier/Martine Letterie - Keerzijde 
Het leven van de 16-jarige Berber in 2013 verandert drastisch als ze van Friesland naar Amsterdam verhuist. Ze heeft moeite met de losse moraal van vriendinnen daar als het om seks gaat. En ze schrijft een werkstuk over Aletta Jacobs. De 14-jarige Ypkje leeft zo’n 120 jaar eerder, ze krijgt een betrekking als dienstmeisje en raakt zwanger van de baas. Ze wordt naar Amsterdam gestuurd waar Aletta Jacobs zich over haar ontfermt. In deze roman kruisen deze twee levens elkaar.

Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif 
Maarten groeit op in Haarlem, zijn vader is fervent aanhanger van de NSB. Daarmee wordt de elfjarige Maarten behoorlijk gepest als de Tweede Wereldoorlog in 1940 uitbreekt. Gelukkig wordt hij aangenomen op de Reichsschule, een Hitlerschool. Maarten is er erg gelukkig. Maar dan verliest Hitler de oorlog en begint de ellende voor Maarten pas echt. Na de oorlog krijgt hij een relatie met Hanne die fel anti-nazi is en hij moet zijn jeugd en zijn relatie met zijn vader onder ogen zien.

Rindert Kromhout - April is de wreedste maand 
De tweede roman uit de trilogie over de Bloomsbury groep, een groep kunstenaars uit het Engeland van het begin van de 20e eeuw, vertelt over de verdwijning van Virginia Woolf in maart 1941. Neef Quentin Bell vertelt het verhaal, net als in deel 1 Soldaten huilen niet. Terwijl de zoektocht naar Virginia voortduurt, vertelt Quentin ook het verhaal van Angelica, zijn zus. Zij heeft de jeugd bij de vrijgevochten kunstenaars beduidend anders beleefd dan hij.

Marco Kunst - Kroonsz 
In het Amsterdam van 1670 werkt de vader van Wessel, gerespecteerde arts Zacharias Kroonsz aan een waanzinnige uitvinding die alle wetten van de Kerk, de natuur en het leven zelf tart. Wessel raakt er meer bij betrokken dan hem lief is. Honderden jaren later, ergens in Nederland in 2013 ontmoet Pink dezelfde mysterieuze Wessel. Wat een rare jongen! Wat wil hij van haar? Als ze daar achter komt, is het al te laat. Deze roman laat de lezer op filosofische wijze over het leven zelf nadenken.

Hans Kuyper - Achter de draad 
De jonge Mars woont min of meer alleen in een boerderij aan de rand van de Belgische grens in Nederland, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Over die grens worden allerlei spullen gesmokkeld, waarbij de boerderij een goede uitvalsbasis blijkt. Maar dat smokkelen wordt steeds moelijker in oorlogstijden, zeker als de Duitsers een Dodendraad aanleggen; een elektrisch hek langs de grens. Dan moet Mars iets heel erg kostbaars terugsmokkelen naar België, met gevaar voor eigen leven. 

Rob Ruggenberg - Boogschutter van Hirado 
Reyer wordt door zijn vader naar Hirado gestuurd, een koopmanseiland voor de kust van Japan. Hij gaat er aan de slag als leerling-VOC-koopman. Onderweg op de overtocht geeft een piraat aan Reyer een brief mee die hij moet afleveren in Japan. Niemand mag er van weten! Op Hirado ontmoet Reyer het meisje Sakura, dochter van een uitgerangeerde samoerai. Haar vader wil dat ze trouwt met een hoge VOC-koopman zodat ze bij de achterlijke Hollanders kan spioneren. Maar tussen Sakura en Reyer is het liefde op het eerste gezicht. Hoe kunnen zij samen zijn? En wat staat er in de geheime brief? Voor Reyer het weet, zit hij diep in de problemen.  

Winnaar 2015
De jury heeft gekozen voor een bijzonder trefzeker geschreven boek over wat lange tijd een taboe-onderwerp is geweest. De auteur is erin geslaagd een gelaagd verhaal te vertellen over twee zeer verschillende hoofdpersonen, met wie je je allebei als vanzelf kunt identificeren. Het is een verhaal dat zeer dichtbij komt, sterker nog, dat onder de huid gaat zitten.

De jury heeft besloten de Archeon Thea Beckmanprijs 2015 toe te kennen aan de prachtige jeugdroman Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof.

Maarten groeit op in Haarlem, zijn vader is fervent aanhanger van de NSB. Daarmee wordt de elfjarige Maarten behoorlijk gepest als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Gelukkig wordt hij aangenomen op een 'Reichsschule' in Limburg, een Hitlerschool. Maarten is er erg gelukkig. Maar dan verliest Hitler de oorlog en begint de ellende voor Maarten pas echt. Na de oorlog krijgt hij een relatie met Hanne, die fel anti-nazi is. En hij moet zijn jeugd en zijn relatie met zijn vader onder ogen zien.

De jury heeft veel respect voor de wijze waarop Wilma Geldof het verhaal over een NSB-jongen en zijn worstelingen – waarmee ze via haar persoonlijke geschiedenis verbonden is – gestalte geeft.   

De kinderjury heeft eveneens gekozen voor 2 winnaars: Wilma Geldof en Rob Ruggenberg.

Bekijk het juryrapport 2015

Lees meer over de Archeon Thea Beckmanprijs

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design