Organisatie

Organisatie


Museumpark Archeon

Archeon valt onder de Stichting Museumpark Archeon en zet zich in om het materiele en immateriële erfgoed van Nederland te bewaren, te presenteren en uit te breiden, zodat iedereen de geschiedenis van Nederland kan ervaren vanaf het mesolithicum tot aan de middeleeuwen.

ANBI
Jaarverslag 2015
Jaarrekening 2015

 

Museumpark Archeon een geregistreerd museum

Vanaf 10 december 2015 is Stichting Museumpark Archeon opgenomen in het Nederlands Museumregister.

Bekijk het certificaat

 

De missie en visie van archeon 

Missie

Archeon faciliteert de ontmoeting tussen een zo breed mogelijk publiek en de geschiedenis van Nederland op een informatieve en interactieve wijze, met als doel het verzorgen van een fijne, leuke en bovenal leerzame ervaring in een zo authentiek mogelijke (pre)historische omgeving. Archeon beheert en presenteert authentieke reconstructies van 43 gebouwen, meerdere monumenten en gebruiksvoorwerpen gebaseerd op archeologische opgravingen vanaf het mesolithicum (6.000 v.C.) tot aan de middeleeuwen (1.350 n.C.), om het materiele en immateriële erfgoed van Nederland nu en in de toekomst te waarborgen. Uitbreiding van aanwezige kennis wordt gegarandeerd middels onderzoek en experimentele archeologie. (pre)Historische geklede Archeotolken vertalen op een interactieve wijze het verleden naar het heden, met als primaire doelen educatie en historisch vermaeck.

Visie

Archeon:

 • Betrekt op interactieve wijze een breed publiek bij het vertelde verhaal;
 • Treedt op als kenniscentrum voor de archeologie en geschiedenis van Nederland, waar de bezoekers op verschillende wijzen kennis en inzichten kan verwerven;
 • Is door het dynamische karakter van het museum (met haar medewerkers, activiteiten en shows) constant nieuw voor terugkerende bezoekers;
 • Is naast een leerzame ervaring ook een fantastisch dagje uit;
 • Toont de diversiteit van ons land en de ontwikkeling van de samenleving door de jaren heen;
 • Visualiseert de relatie tussen het verleden en het heden;
 • Is een culturele instelling met culturele én commerciële activiteiten;
 • Is het podium voor liefhebbers van geschiedenis (bezoekers, medewerkers en vrijwilligers) om zich te ontplooien;
 • Vervult een voorbeeldfunctie voor verwante Europese openluchtmusea;
 • Archeon draagt bij aan de maatschappij en is hierbij betekenisvol en een partij waarmee anderen graag samenwerken; 

Samenwerkingen

Sinds 2005 zijn er extra stappen gezet richting de museale en wetenschappelijke wereld. Middels haar lidmaatschap van de VMZH, Exarc en Exar, versterking van de banden met Universiteiten, en door deel te nemen in Europese projecten, EU Cultuur 2000 Delphy in 2005, Didarchtik in 2008-2009 en Open Arch 2011-2015, evenals bij te dragen UNESCO Werelderfgoed nominatie van de Limes, ontwikkelt Archeon zich meer en meer als een museaal kenniscentrum. Zo won Archeon o.a.:

 • Museumprijs VMZH in 2007 Ver. Musea in Zuid-Holland;
 • Nominatie European Children Museum Award Bologna 2013.
 • Kidsproof Museum prijs; 1e van Zuid-Holland door de NMV Ned. Museum Vereniging en ANWB in 2012, 2013 en 2014.
 • Beste Trainingslocatie Regio West van het jaar 2015

De Acht  A’s van Archeon

Archeologie  

Is de basis en uitgangspunt van hetgeen Archeon is en wil zijn; alle locaties en materialen zijn gebaseerd op archeologisch vondsten en al ons handelen vindt hierin haar basis.

Aandacht  

Is er voor al onze gasten, zij zijn onze nummer 1 en wij nemen hen mee terug in de tijd, in onze geschiedenis en wij verwelkomen hen  in het dagelijks leven van toen.

Authentiek   

Is het uitgangspunt voor wat wij willen zijn; voor al onze collecties en  kennis van ons materieel en immaterieel erfgoed.

Attractief  

Vertellen wij onze verhalen  vanuit onze eigen persoonlijkheid en karakter  en daarbij ook  gebruik makend van de ons ten dienst staande  theatrale technieken

Aanpassen  

Doen wij ons aan de vragen en interesses van ons gasten, maar ook bijeen veranderde situatie op de werkplek

Actueel  

Blijven wij in het bijhouden van onze kennis over de archeologie, de geschiedenis, de mens als gast & bezoeker en de ontwikkelingen in de museale wereld, wij nemen deel aan de lezingen en bezoeken musea.

 Attent      

Zijn wij op onze locaties, de inrichting en huisraad als ook op ons eigen verzorging, kleding, netheid en die van onze collega’s.

Avontuurlijk  

Als de geschiedenis is een bezoek aan Archeon; spannend, afwisselend, educatief en met vertier en vermaeck.

 status   Wij willen het beste Archeologisch Openlucht Museum zijn van Europa met de mooiste authentieke locaties, en de beste educatieve kennis & presentaties

Lees hier het beleidsplan 2015 - 2018

 

greenkey

Bij Archeon speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Lees hier meer: Archeon en duurzaamheid 

Earth Water

You never drink alone.
Archeon schenkt Earth Water en hiermee helpt u ook mee om wereldwijd schoon-drinkwater-projecten te realiseren.
Zo drink je never alone, toch?


Events, restaurants en catering

Archeon beschikt over 43 zeer fraaie locaties uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen die ook uitstekend geschikt zijn voor ontvangsten. Het middeleeuwse Klooster, de Romeinse Herberg en het Badhuis zijn volledig geoutilleerd als restaurant en zalencentrum. Met een capaciteit van 20 tot 5.000 gasten voor zowel feesten, diners, bijeenkomsten of familiedagen voor bedrijven. De keuken is van hoog niveau en gebruikt bij voorkeur producten uit het Groene Hart met het biologische keurmerk.

Bijeenkomsten kunnen zeer passend in één van de tijden georganiseerd worden. Een bezoek aan het park mag dan zeker niet ontbreken. Een kookworkshops in het Mesolithicum, een heerlijke vis garen in een kuil-oven, zelf brood bakken of bier brouwen in de middeleeuwen er zijn volop bijzondere mogelijkheden op Archeon. Voor groepen zijn speciale overnachtingen mogelijk tot 45 personen.

Geschiedenis schrijven? Ook dat kan op Archeon want wij zijn een erkende trouw locatie.
Bij events en fairs tot 5.000 personen vinden de gasten eenvoudig hun weg naar de vele intieme locaties en gezellige hoekjes van Archeon. De Romeinse arena heeft een capaciteit van 1.750 personen en rondom het toernooiveld kunnen 900 personen genieten van speciale spektakels. 

’’Nil volentibus arduum” is het uitgangspunt van onze organisatie en al haar medewerkers bij het organiseren van uw ontvangst of event.

Wij verwelkomen u graag! 

Archeon als sponsor

Archeon sponsort lokale sportverenigingen om sport bij de jeugd te bevorderen en tegelijk de geschiedenis van de stad Alphen aan den rijn onder de jeugd te verspreiden. De jeugdteams bezoeken Archeon voor hun einde seizoensuitje.

20 van Alphen (halve marathon)
VV Zwammerdam
VV ARC
AAV Atletiek
Tempo Korfbal
HCA Hockey
Alphense Avondvierdaagse
Romeinen op (jaarlijks) bezoek bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht
Lions Diamantweek 2016
Alphense Kerst wandeling

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design