Duurzaamheid in Archeon

Duurzaamheid in Archeon


Green Key

Duurzaamheid zit in onze genen, dat weten we. Maar toch is het soms fijn om van buiten bevestigd te krijgen dat je goed bezig bent. Daarom zijn wij heel trots dat wij het hoogste niveau van de Green Key, het internationale duurzaamheidskeurmerk voor organisaties hebben behaald: GOUD!

 MVO verklaring

Archeon en Duurzaamheid

Archeon vertolkt de levende geschiedenis. Hierdoor gaan onze medewerkers al zeer bewust om met het milieu en duurzaam omgaan met moeder Aarde in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

De jager-verzamelaars in de prehistorie maakten alles zelf: hun kleding van dierenhuid; scherpe messen van vuursteen, ook van hout, bot en gewei werden dingen gemaakt. Wie zo leefde, afhankelijk van de natuur, moest wel slim en handig zijn. Alle kennis van dieren, planten en de seizoenen werden steeds doorgegeven en gedeeld. Dat was van levensbelang.

De Romeinen kenden een hoogontwikkelde complex, georganiseerde staat, met een gedifferentieerde beroepenstructuur. Veel van de inheems gebruiken werden, ongemoeid laten. Naar wens vulden ze het aan met hun eigen producten, zoals b.v. kruiden, planten, aardewerk, wijn, perziken en olijfolie. Ze namen ook nieuwe dieren mee naar ons land, vooral omdat ze die graag op de menukaart terugzagen; hoenders, konijnen en ganzen. Op de menukaart kwam dan ook het hele beest terug!

In ons Romeinse badhuis kwamen de Romeinen ter ontspanning en vermaak. Eerst een bezoek aan de latrinae, wc’s. Dit heuse watercloset voor 6 personen spoelt met afvalwater uit het badhuis. Er zijn speciale baduren voor mannen, vrouwen en zieken. De vloeren en muren werden verwarmd door een hypocaustum, een vernuftig systeem waarbij warmte van het praefurnium, stookhok, in spouwen en holtes onder de vloer werden geleid. Een grote bronzen ketel verwarmde het badwater dat via mooie waterspuwers in de bassins terecht kwamen.

In de vroege middeleeuwen waren de boeren zeer veelzijdig. Ze verbouwden tal van gewassen en hielden allerlei dieren. De veestapel bestond uit koeien, schapen, geiten, varkens, kippen, ganzen en tamme konijnen. Op de akkers staan rogge, gerst, haver, vlas, huttentut, peulvruchten, groente, kruiden en verfplanten voor textiel.

Tijdens de late middeleeuwen veranderde het landschap nog meer. Bijvoorbeeld door het intensief verbouwen van rogge met plaggenbemesting. Er worden stadrechten verleend, stadsmuren gebouwd, stadsmilities getraind. Deze jonge steden zijn schoon, ruim van opzet, er is veel werk en genoeg te eten.

Bezoekers die gaan overnachten in onze middeleeuwse huisjes worden letterlijk ondergedompeld in het leven van de middeleeuwen van 1350!

Onze medewerkers maken hierdoor onze gasten bewust op hun duurzaam gedrag in hun eigen woonomgeving.

Een paar voorbeelden:

  • Regen- en slootwater voor de besproeiing van onze gewassen en gras.
  • Geen kunstmatige bemesting in ons park van bloemen, bomen en planten. Al onze bomen, planten zijn historisch verantwoord.
  • Binnen in onze middeleeuwse huizen maken wij gebruik van puur biologische verf. Gemaakt van botjes of gebruik makend van eieren van onze eigen kippen.
  • Earth water sponsoring met waterpompen voor Malawi
  • Koffie van 100% Arabica melange op basis van biologisch geteelde en fair verhandelde koffie van hoogplantages. Hoogwaardige koffie uit de beste aanbouwgebieden van Centraal- en Zuid-Amerika. Een bijdrage aan betere leef- en werkomstandigheden van kleine boeren.
  • Deelnemer aan het project Groene Cirkel; het bijenproject waarbij getracht wordt om de bijenpopulatie te vermeerderen. Immers als de bijen niet van bloempje tot bloempje gaan... 

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design