Zwammerdam 2 platbodem
De Zwammerdam 2 is de eerste grote platbodem van dit type ooit gevonden.

Het transportschip is bijna 23 meter lang en 2,80 meter breed. De boot is gemaakt van eikenhouten planken. Door dendrochronologisch onderzoek, waarbij de jaarringen in het hout worden geteld, blijkt dat het schip rond het jaar 205 is gebouwd.

De boot heeft een vrijwel platte bodem, vandaar ook de naam platbodem. Deze is gemaakt van lange eikenhouten planken en dwars hierop leggers. Deze zijn aan elkaar bevestigd met houten pennen en met ijzeren nagels. De naden zijn gebreeuwd, dat wil zeggen afgedicht. Op het snijvlak van bodem en boorden (zijwanden) zijn L-vormig uitgehakte boomstammen gebruikt. Het voorschip welft licht omhoog.

De boot heeft mastsporen. Waarschijnlijk gaat het om een schip met een enkel behoorlijk groot zeil. De mastsporen kunnen echter ook wijzen op een trekpaal en dus gebruik als trekschuit.

Zeker is wel dat het schip ook geroeid kon worden. De boorden waren voorzien van dollen. In een dol wordt de roeiriem vastgezet.

Bij dit schip is de originele stuurriem aangetroffen. Deze is in totaal 5 meter lang

De Zwammerdamse schepen zijn transportschepen. In de naden van de Zwammerdam 2 is leisteen aangetroffen. Het laadvermogen aan steen van dit schip is geschat op circa 30 ton.

Bij het schip zijn onder meer een zwaar blok bewerkt tufsteen gevonden, Romeins leer en scheepsbouwwerktuigen waaronder een ijzeren dissel, een ijzeren klauwhamer en een restant van een houten steel.

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design