Restauratiewerf Zwammerdamschepen
De restauratie van de Zwammerdamschepen is in de Restauratiewerf in de Romeinse afdeling van Museumpark Archeon. Het solarium van het Romeinse Badhuis is geschikt gemaakt om de geconserveerde Zwammerdamschepen een voor een te plaatsen. Daarnaast wordt gewerkt in een speciaal hiervoor ingerichte hal naast de Restauratiewerf. De restauratie is toegankelijk voor het publiek.

De restauratie van de Zwammerdamschepen wordt door de archeologen meteen aangegrepen voor onderzoek naar hoe de Zwammerdamschepen zijn gebouwd, welke onderdelen er in een schip zitten en naar noodzakelijke aanvullingen. Er is al veel geleerd. Bijvoorbeeld dat de Zwammerdam 2 oorspronkelijk een roei-inrichting had.

De Zwammerdamschepen zijn in natte omstandigheden aangetroffen op de vindplaats in Zwammerdam. Deze nattigheid is heel gunstig, want hout blijft dan relatief goed bewaard. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor leer. Daarom is de vondst van het cluster schepen ook internationaal van belang. Er zijn maar weinig mogelijke vindplaatsen in Europa waar Romeins erfgoed van hout zo relatief compleet is aangetroffen.

Bezoekers aan de Restauratiewerf worden ontvangen door vrijwilligers die ‘dienst doen’ als gastheren en gastvrouwen. Zij vertellen het verhaal van de Zwammerdamschepen en geven ook een rondleiding.

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design