Nationaal Romeins Scheepvaart Museum

De Schepen van Zwammerdam worden na afloop van de restauratie ondergebrecht in een permanent onderkomen: het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.
Het is de bedoeling om de Schepen van Zwammerdam na afloop van de restauratie onder te brengen in een permanent onderkomen. Daarom wordt gewerkt aan de komst van een geheel nieuw museum: het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

Het nieuwe museum wordt gebouwd op het terrein van Museumpark Archeon. Dit heeft nogal wat voeten in aarde, omdat hiervoor het terrein een stukje moest worden uitgebreid ten koste van de belendende nieuwbouwwijk. Daarnaast is de parkeerplaats van Archeon verplaatst en overkapt met zonnepanelen. De toegangsweg naar de parkeerplaats wordt exclusief voor bezoekers van Archeon ingericht.

Ook betekent de komst van een nieuw groot gebouw een kans voor Museumpark Archeon om de entree te verplaatsen en te voorzien van meer faciliteiten voor bezoekers. Door verplaatsing van een aantal ‘moderne’ functies naar de nieuwbouw en de kleine uitbreiding in grond kan het Museumpark een betere en meer logische routing krijgen.

In het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum krijgen niet alleen de zes Schepen van Zwammerdam plus de stuurriem een onderkomen. Er wordt in het nieuwe museum ruim aandacht besteed aan de Romeinse scheepvaart in het grensgebied van de Nedergermaanse Limes. Daarnaast worden verschillende onderwerpen belicht die hiermee te maken hebben, zoals de Romeinse waterwerken en watermanagement, transport en handel, militaire bevoorrading, verovering en verdediging, contacten en culturele uitwisseling, kortom: het leven in de Romeinse Rijndelta.

Download hier het Word document

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design