Red het Romeinse schip

Om de collectie van zes schepen te bewaren is echter geen geld beschikbaar. Daarom wordt de nationale actie ‘Redt het Romeinse schip’ opgezet met als voorvechter de Alphense architect Latief Perotti.
De opgraving van de Schepen van Zwammerdam verloopt niet zonder slag of stoot. Er is niet of nauwelijks geld beschikbaar om de opgraving te betalen. Bovendien blijft het duidelijk niet bij de eerste boot. De collectie wordt steeds groter en de opgravers moeten een breed netwerk inzetten om alle schepen op te graven.

Om de collectie van zes schepen te bewaren is echter geen geld beschikbaar. Daarom wordt de nationale actie ‘Redt het Romeinse schip’ opgezet met als voorvechter de Alphense architect Latief Perotti. Hoewel het misschien niet de naam heeft, is dit een echte crowdfunding. De uiteindelijk succesvolle actie van Stichting Forum Romanum Albanianum haalde de nationale schrijvende pers en de televisie.

Koningin Juliana toont zich zeer geïnteresseerd. Zij ondersteunt de actie en heeft in 1974 twee keer een bezoek gebracht aan de opgravingen. Er komt ook steun vanuit de Tweede Kamer en ook de minister is ‘niet doof voor hulp’.

Uiteindelijk is het allemaal dan toch gefinancierd en goed gekomen. De zes schepen zijn opgegraven, ingepakt en vervoerd naar Scheepsarcheologisch Museum Ketelhaven. Daar zijn de Schepen van Zwammerdam geconserveerd. Later zijn ze naar Lelystad overgebracht voor opslag.

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design