De verrassende vondst van de Schepen van Zwammerdam

De zes Schepen van Zwammerdam zijn gevonden na afloop van de opgraving van het Romeinse castellum Nigrum Pullum op het terrein van Landgoed De Hooge Burch van zorginstelling Ipse de Bruggen.
De zes Schepen van Zwammerdam zijn gevonden na afloop van de opgraving van het Romeinse castellum Nigrum Pullum op het terrein van Landgoed De Hooge Burch van zorginstelling Ipse de Bruggen. Dit castellum is vrijwel compleet opgegraven.

Al in de zestiende eeuw zijn Romeinse vondsten en resten van muren aangetroffen op het terrein van de Hoogeburcht aan de zuidkant van het dorp Zwammerdam. Toen in de jaren zestig is besloten tot de bouw van zorginstelling De Hooge Burch is het terrein tussen 1968 en 1971 eerst afgegraven om de archeologische resten bloot te leggen.

Na afloop van de opgravingen van het Romeinse castellum, een deel van de handelsnederzetting en delen van de kade is met de bouw van de zorginstelling gestart.

Toen de bouwwerkzaamheden eenmaal begonnen, is meteen vanaf het begin uitgekeken naar resten van schepen in de voormalige bedding van de rivier. Omdat duidelijk was dat de stroom van de Oude Rijn zich in en na de Romeinse tijd heeft verplaatst, verwachten de archeologen dat juist daar op grotere diepte delen van schepen in de natte veenbodem zullen zitten.

Zij zijn niet teleurgesteld.

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design