De opgravingen van de Romeinse schepen

Al tijdens de opgravingen van het castellum Nigrum Pullum zijn veel voorwerpen aangetroffen die te maken hebben met schepen en scheepvaart.
Al tijdens de opgravingen van het castellum Nigrum Pullum zijn veel voorwerpen aangetroffen die te maken hebben met schepen en scheepvaart, zoals een pikhaak. Omdat de kade is onderzocht, was het ook duidelijk dat de Oude Rijn zich in de Romeinse tijd heeft verplaatst. Daarom is het de voormalige bedding van de rivier waar naar verwachting scheepsresten zouden liggen.

Toch is de eerste boot bij toeval aangetroffen. Op 9 december 1971 is hout in de bodem gevonden tijdens de aanleg van een transporttunnel. Dit blijkt de Zwammerdam 1 te zijn. De boomstamkano is helaas beschadigd door de dragline die graafwerkzaamheden verrichtte.

In februari 1972 wordt het tweede schip gevonden, deze Zwammerdam 2 is een platbodem. Het is het eerste opgegraven schip van het Zwammerdamtype. Bij dit schip liggen ook fragmenten van schip 2a, dit is echter te weinig om van een echt ‘schip’ te spreken.

De Zwammerdam 3 is tegelijk met de 2 gevonden en is net als 1 een boomstamkano.

De Zwammerdam 4 is gevonden aan het einde van de opgraving van 2 en 3. De 4 ligt zo diep dat de platbodem alleen kan worden gelicht door een damwand rond het schip te slaan en het water weg te pompen. De archeologen kunnen dan droog werken. Deze opgraving is een tijdje uitgesteld naar de herfst van 1972.

De Zwammerdam 5 is de laatste boomstamkano. Deze lag ‘in de weg’ om de 4 op te kunnen graven en is daarom snel gelicht.

Bij het slaan van de damwand voor schip 4 wordt schip 6 aangetroffen. De damwand sneed letterlijk de Zwammerdam 6 aan.

In totaal zijn zes schepen aangetroffen: drie platbodems en drie boomstamkano’s. De opgraving van alle zes de schepen is in 1974 afgerond.

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design