Operatie

De zes wereldberoemde Schepen van Zwammerdam zijn een halve eeuw geleden ontdekt op het terrein van het huidige Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Voor het Romeinse leger was de Rijn een belangrijke verbinding tussen het vaste land en Britannia. De vrachtschepen laten zien hoe het transport in de Romeinse tijd is georgansieeerd.
Nigrum Pullum (zwarte aarde) heet het Zwammerdamse Castellum die als grensfort is gebouwd. Ter hoogte van het castellum lag een kade aan de oever van de Rijn. Hier zijn de wereldberoemde Zwammerdamchepen ontdekt.
In 2021 is de Neder-Germaanse Limes tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen. Alphen aan den Rijn en Zwammerdam liggen aan deze Limes. In Museumpark Archeon is deze Romeinse Limes in het echt te zien. 

De drie Romeinse transportschepen en de drie boomstamkano’s zijn na veel inspanningen in Flevoland geconserveerd en daarmee behouden voor ons allemaal. In 2016 heeft Museumpark Archeon, Hazenberg Archeologie en de Gemeente Alphen aan den Rijn alle scheepsresten teruggebracht naar Alphen aan den Rijn. Samen met partners is begonnen met de restauratie van de gehele collectie Zwammerdamschepen.Lees hier het laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Restauratie en nieuw museum

De restauratie van de Rijkscollectie Zwammerdamschepen vindt plaats in het solarium van het Romeins badhuis en een 2e nieuwe restauratiewerf. Vrachtschip Zwammerdam 2 is inmiddels gereed. In de nieuwe restauratiewerf wordt gewerkt aan de Zwammerdamschepen nummers 3 en 6. Boomstamkano Zwammerdam 5 is al in het Archeologiehuis Zuid-Holland, Romeins Museum, bij de entree van Museumpark Archeon te zien. De volledige vloot Zwammerdamschepen, waarvan de grootste is 35 meter lang is, zal uiteindelijk worden tentoongesteld in een nieuw museum. Aan de totstandkoming van dit nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum wordt hard gewerkt.

Een samenwerking van

Volg ons op social media:

© 2022 Archeon, SERA Business Design