Zwammerdam 1 boomstamkano
Hoewel de Zwammerdam 1, 3 en 5 allemaal boomstamkano’s zijn, zijn de ontwerpen een stuk geavanceerder dan ‘een simpele uitgeholde boomstam’.

De romp van de Zwammerdam 1 bestaat uit een uitgeholde eiken boomstam met een lengte van 7 meter. De breedte van deze kano is 80 centimeter. Op de zijwanden zijn dolboorden bevestigd waar roeispanen in passen.

In de steven van de boot is een gat gemaakt, zodat er een touw aan de boot bevestigd kan worden. Met het touw kan de kano aanmeren.

In de plecht van de boot is een dek gemaakt van drie planken met dwarsbalken. Het dek is met ijzeren spijkers en een enkele houten pen aan de dwarsbalken bevestigd. In het dek zit een rechthoekige opening van 30 x 35 cm, die waarschijnlijk met een luik werd afgesloten.

In de rechterboord zitten gaten. Daarom wordt verondersteld dat deze kano als vissersboot met bun werd gebruikt. Het afgesloten dek met de gaten aan de zijkant, de bun, is als het ware een ‘natte’ kist. De vis wordt levend gehouden door het water dat door de gaten naar binnen stroomt.

Van de Zwammerdam 1 zijn enkel de voor- en achterzijde opgegraven. Het middendeel is helaas bij baggerwerk verloren gegaan voordat de kano als zodanig werd herkend.

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design