Zwammerdam 1 boomstamkano
Hoewel de Zwammerdam 1, 3 en 5 allemaal boomstamkano’s zijn, zijn de ontwerpen een stuk geavanceerder dan ‘een simpele uitgeholde boomstam’. De romp van de Zwammerdam 1 bestaat uit een uitgeholde eiken boomstam met een lengte van 7 meter. De breedte van deze kano is 1 meter. 

In de plecht van de boot is een dek gemaakt van drie planken met dwarsbalken. Het dek is met ijzeren spijkers en een enkele houten pen aan de dwarsbalken bevestigd. In het dek zit een rechthoekige opening van 30 x 35 cm, die waarschijnlijk met een luik werd afgesloten. In de rechterboord zitten gaten. 

Al in de Romeinse tijd kreeg het een tweede leven als visbun: een soort kist met geboorde gaten, waarin men gevangen vissen in het water in leven kon houden. Het afgesloten dek met de gaten aan de zijkant, de bun, is als het ware een ‘natte’ kist. De vis wordt levend gehouden door het water dat door de gaten naar binnen stroomt.

Van de Zwammerdam 1 zijn enkel de voor- en achterzijde opgegraven. Het middendeel is helaas vernietigd door een dragline voordat de kano als zodanig werd herkend.

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design