Conservering Zwammerdamschepen
Voor de Zwammerdamschepen zijn in Scheepsarcheologisch Museum Ketelhaven (bij Dronten) speciale tanks gebouwd. Hierin zijn de schepen geconserveerd.

Hout dat heel lang onder water of in een natte bodem heeft gelegen, lijkt puntgaaf maar bestaat in werkelijkheid vooral uit water. Daarom moet het hout ook worden geconserveerd in baden waarbij het water wordt vervangen door een soort kunsthars.

Als opgegraven houten voorwerpen of planken aan de lucht worden blootgesteld, zal het water in het hout snel verdwijnen. De cellen van het hout zijn door het lange ondergrondse verblijf ‘leeg’. Deze leegte is opgevuld door water. Het hout is als het ware een spons.

Als het water verdwijnt, verdwijnt ook de structuur van het hout. Daarom scheuren en vervormen niet geconserveerde houten voorwerpen.

De zes Zwammerdamschepen zijn in Scheepsarcheologisch Museum Ketelhaven geconserveerd. Voor de conservering is polyethyleenglycol (PEG) gebruikt.

De onderdelen van de Zwammerdamschepen zijn voor de conservering ondergebracht in de speciale tanks. Het conserveren is een langdurig proces, omdat het water stukje bij beetje wordt vervangen door PEG. Hiervan wordt steeds meer in de tank gedaan, zodat de concentratie oploopt.

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design