Welkom bij Operatie Zwammerdamschepen

De wereldberoemde Zwammerdamschepen zijn tussen 1971 en 1974 opgegraven in het dorp Zwammerdam (gem. Alphen aan den Rijn). Daar lag in de Romeinse tijd grensfort Nigrum Pullum, onderdeel van de Neder-Germaanse Limes, die sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed is. 

Waaruit bestaat de collectie Zwammerdamschepen? Uit drie vrachtschepen en drie kano’s en een vijf-meter lange stuurriem. Al dit opgegraven eikenhout is door de inspanning van veel specialisten gedurende meer dan 40 jaar behouden voor ons en toekomstige generaties. 

In 2016 heeft Museumpark Archeon alle scheepsresten teruggebracht naar Alphen aan den Rijn, de regio van ontdekking. Een team van professionals en regionale vrijwilligers werken al weer 5 jaar aan de restauratie van de hele collectie Zwammerdamschepen. En daarmee aan de collectie van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Dit unieke project kun je `live’ bezoeken in de Romeinse Restauratiewerf of online meebeleven via sociale media. 

2022 is een heel bijzonder jaar: precies 50 jaar geleden werd vrachtschip Zwammerdam 2 ontdekt, het begin van het wereldwijd erkende scheepstype `Zwammerdam’. En dat vieren we! Vier dit met ons mee. Lees hier het laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Restauratie en nieuw museum

De restauratie van de Rijkscollectie Zwammerdamschepen vindt plaats in het solarium van het Romeins badhuis en een 2e nieuwe restauratiewerf. Vrachtschip Zwammerdam 2 is inmiddels gereed. In de nieuwe restauratiewerf wordt gewerkt aan de Zwammerdamschepen nummers 3 en 6. Boomstamkano Zwammerdam 5 is al in het Archeologiehuis Zuid-Holland, Romeins Museum, bij de entree van Museumpark Archeon te zien. De volledige vloot Zwammerdamschepen, waarvan de grootste is 35 meter lang is, zal uiteindelijk worden tentoongesteld in een nieuw museum. Aan de totstandkoming van dit nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum wordt hard gewerkt.

Een samenwerking van

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design