De opgraving

De opgraving


Tijdens archeologische opgravingen in de jaren ’70 in Zwammerdam zijn er op het terrein van Ipse de Bruggen drie Romeinse platbodemschepen en drie boomstamkano’s aan het licht gekomen. In de Romeinse tijd lag hier het castellum (fort) Nigrum Pullum. Men was bezig om een netwerk van aan- en afvoertunnels onder het landgoed aan te leggen, met de intentie om de bewoners zo min mogelijk te storen. Tijdens het onderzoek stuitte men echter op goed bewaard gebleven schepen. Het grootste schip, de Zwammerdam 6, is 34 meter lang en 4,5 meter breed.

Zeer bijzonder!

Het landgoed is tijdens de werkzaamheden meermaals bezocht door HKH koningin Juliana en Prinses Margriet van Vollenhoven – een duidelijke blijk van de zeldzaamheid en het belang van de vondsten. De schepen zijn na de opgraving door de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed geconserveerd en opgeslagen bij het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterarcheologie (NISA). Ondertussen zijn ook in Woerden en de Meern soortgelijke schepen ontdekt en heeft onderzoek veel nieuwe informatie opgeleverd over deze unieke vondsten.

Omdat de vondsten in Zwameerdam de eerste in hun soort waren draagt dit type Romeinse platbodemschepen internationaal de naam “Zwammerdamschepen”.

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design