Kom aan boord bij de Romeinen

Kom aan boord bij de Romeinen


Een crowdfundcampagne

Introductie

De schatten uit ons Romeinse verleden zijn voor het grootste deel onder de grond verdwenen. In Alphen aan den Rijn is dat verleden echter weer tot leven gewekt en kun je de Romeinse tijd opnieuw beleven! Aan de hand van reconstructies vertellen we duizenden kinderen het verhaal van onze roemrijke geschiedenis. De meest bijzondere reconstructie, onze lokale trots, loopt echter veel gevaar! De Zwammerdam 6, het wereldberoemde Romeinse platbodemschip, is dringend toe aan restauratie.

Een belangrijk verhaal!

Meer dan veertig jaar geleden werden bij werkzaamheden bij de Hooge Burgh in Zwammerdam zes Romeinse schepen aangetroffen. Het was een vondst van nationaal, en zelfs internationaal belang! HKH koningin Juliana en Prinses Margriet van Vollenhoven kwamen verschillende keren bij de opgraving ervan kijken. De schepen gaven een nieuwe kijk op het leven dat zich langs de Limes, de Romeinse grens, afspeelde.  De schepen brachten ons land onbekende spullen als wijn, zuidvruchten en provencaalse kruiden. Tegenwoordig  fungeren zij als boegbeeld voor Romeins Nederland en spelen zij een belangrijke rol in de nominatie van de Limes als UNESCO werelderfgoed. 

Groot gevaar

Omdat de schepen nergens tentoon gesteld worden biedt de reconstructie van de Zwammerdam 6,  de enige mogelijkheid om dit bijzondere verhaal te vertellen. In de loop der tijd is het schip, dat meer dan twintig jaar geleden gebouwd is, door intensief gebruik en weersinvloeden stevig aangetast. Om deze regionale trots te beschermen en het mogelijk te houden om bezoekers de Romeinse geschiedenis te laten ervaren, zal de platbodem gerestaureerd moeten worden.

De campagne

Op 10 mei 2015 zal een grote crowdfunding campagne starten om het schip te redden. Het voortbestaan van ons erfgoed rust op ons aller schouders! Wij willen U oproepen om samen de Zwammerdam 6 nog een flink aantal levensjaren te geven. Verspreid deze kreet van hulp en ondersteun het project op verschillende manieren, zodat wij allemaal kunnen delen in het verhaal van ons verleden!

Bedrijven die de Zwammerdam steunen

Creatieve Geesten

D.K.A. Alphen b.v.

Gek van fietsen

GBI van Beieren

Printgarden Digitaaldruk B.V.

Okay Color Graphics B.V.

Sera Business Design BV

         
         

Volg ons op social media:

© 2022 Archeon, SERA Business Design