Verrassende vondst
Foto: copyright UvA ACASA

Een ontdekking met grote gevolgen

Hoe het begon...
In Zwammerdam, gemeente Alphen aan den Rijn, is al meer dan 100 jaar de zorginstelling Ipse de Bruggen op het Landgoed de Hooge Burch gevestigd. In het begin van de zeventiger jaren zijn de uitbreidingsplannen ter hand genomen met ook de aanleg van ondergrondse verbinding corridors. Deze waren bedoeld voor transport van materialen zoals ingrediënten voor de maaltijden, de was, en al het contact tussen de verschillende paviljoens.

Bij dit graafwerk van tot wel 8 meter diepte stuitte men op donderdag 9 december 1971 op een stuk hout, een omvangrijk stuk hout. De werkzaamheden werden stilgelegd en er vond overleg plaats met superieuren en vervolgens met de directie van de instelling Ipse de Brugge. Ook werd er contact gelegd met de Universiteit van Amsterdam met archeoloog Maarten de Weerd.

Zwammerdam 1_tijdens opgegraving_71-151_12-ZW1.jpg
Foto: copyright UvA ACASA 

En dit was de start van een zeer omvangrijk opgravingsproject met een grote erkenning van deze archeologische vondst die zijn weerga niet kende. De opgraving van de zes Zwammerdam schepen was eind 1974 afgerond. 

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design