Herfstvakantie vol activiteiten!

Herfstvakantie vol activiteiten!

14-10-2023 - 29-10-2023

Herfstvakantie vol activiteiten!

Zet een grote stap terug in de tijd en beleef de geschiedenis tijdens de herfstvakantie in Archeon. T/m 29 oktober staan er extra veel leuke activiteiten op het programma en tijdens de weekenden zijn er speciale thema's.

Kom vuur maken en boomstamkano varen in de prehistorie. Bij de Romein leer je exerceren als een soldaat en geniet je van een ontspannen Romeinse massage in het Badhuis. Vergeet niet een kijkje te nemen in het middeleeuwse stadje Gravendam, waar de inwoners je leren zwaardvechten, boogschieten en ze laten je graag hun ambacht zien. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een spectaculaire Gladiatorenshow in de Arena. Ook verwacht het middeleeuwse stadje Gravendam hoog bezoek van een ridder te paard. In Archeon is er tijdens de herfstvakantie heel veel te ontdekken, beleven en doen! Tijdens deze maand van de geschiedenis zijn er vele activiteiten. 

Stap in het Schoenenweekend – 21 en 22 oktober
Stap in de voetsporen van onze voorouders. Tijdens het schoenenweekend ontdek je hoe men in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen er 'letterlijk' bijliep. Op bloten voeten, in Romeinse sandalen of op de klassieke Hollandse klomp. Al in de prehistorie hebben onze voorouders schoenen gedragen. Dit weekend is het ook het feest van Crispinus en Crispianus, de patroonheiligen van de schoenmaker. De processie van Sint Crispijn staat op het programma in de middeleeuwen waaraan iedereen kan deelnemen. Zet op 21 en 22 oktober een stap terug in de tijd tijdens het schoenenweekend.

Op bezoek bij smeden - 28 en 29 oktober
Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober is het 'Smeedweekend’ in Archeon. Bezoekers kunnen meekijken bij de vuursteensmid, de bronsgieter, de ijzermakers en de "gewone” smid, die in dit weekend helemaal in de belangstelling staan. Ontdek hoe van oer, erts het ijzer wordt gemaakt. Van vuursteen werden scherpe voorwerpen gemaakt, zoals messen, bijlen en dissels. Later werden deze voorwerpen gemaakt van brons en daarna van ijzer en staal door smeden. Ook worden demonstraties gegeven met tin en zilver. Altijd al willen weten waarom je het ijzer moet smeden als het heet is? Doe dan mee met de speciale workshop ijzer smeden in de middeleeuwen waar kinderen leren hoe je ijzer moet smeden.  

Foto's Collage.png

Maand van de geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengen we in oktober geschiedenis voor het voetlicht met in 2023 het thema 'Eureka!'. Bekijk de agenda met meer dan 500 activiteiten door het hele land en stel je eigen programma samen.

Meer lezen?

 • 03-07-2024
  Lezing: Geschiedenis Ossen (Nederland en Archeon)
 • 06-07-2024
  Nationale Nachtvlinder Nacht
 • 20-07-2024
  Prehistorische week
 • 27-07-2024
  Mode door de eeuwen heen

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design