Schoenenweekend

Schoenenweekend

21-10-2023 - 22-10-2023

Schoenenweekend

Het weekend staat ook het teken van Sint Chrispijn, de patroonheiligen van het Gilde van de schoenmakers. Zondag 22 oktober staat de Processie van Sint Crispijn in de middeleeuwen op het programma waaraan de bezoekers kunnen deelnemen. Beide dagen is er een spannend riddertoernooi!

Volg de voetsporen van de eerste bewoners van ons land. Trijntje uit het mesolithicum liep waarschijnlijk op blote voeten. Wie daaraan gewend is, voelt niet elk klein steentje prikken. En bovendien, zij en haar familie verplaatsten zich meestal per kano.

Wat later in de prehistorie bij de trechterbeker-boeren die ook hun hunebedden bouwden zie je dat de mensen wel schoenen aanhadden. Dat was bij het werk op het land toch prettiger maar ook veiliger en warmer.

En toen….kwamen de Romeinen. Ze marcheerden duizenden kilometers door Europa. Op sandalen met spikes! In ons koude natte land best praktisch. Ontdek de bijzondere soorten schoenen in de Romeinse tijd.

In de Karolingische periode in Nederland was Dorestad een welvarende handelsplaats. Hier werden zelfs zijden muilen gedragen door zeer rijke geestelijken bijvoorbeeld. Maar de gewone mensen droegen leren schoenen. En sokken, gemaakt in de bijzondere techniek van het naaldbinden. Misschien … kun je die techniek dit weekend wel leren.

Kom alvast in de stemming en leer in de video hoe prehistorische schoenen gemaakt worden. 

Meer lezen?

 • 26-03-2023
  Zondagsbrunch
 • 01-04-2023
  Nationale Museumweek
 • 02-04-2023
  Palmpasenprocessie
 • 07-04-2023
  Goede Vrijdag

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design