Schoenenweekend

Schoenenweekend

21-10-2023 - 22-10-2023

Schoenenweekend

Volg de voetsporen van de eerste bewoners van ons land. Trijntje uit het mesolithicum liep waarschijnlijk op blote voeten. Wie daaraan gewend is, voelt niet elk klein steentje prikken. En bovendien, zij en haar familie verplaatsten zich meestal per kano.

Later in de prehistorie, bij de trechterbeker-boeren die ook hun hunebedden bouwden, zie je dat de mensen wel schoenen aanhadden. Dat was bij het werk op het land toch prettiger, veiliger en warmer.

En toen… kwamen de Romeinen. Ze marcheerden duizenden kilometers door Europa. Op sandalen met spikes! In ons koude natte land best praktisch. Ontdek de bijzondere soorten schoenen in de Romeinse tijd.

In de Karolingische periode in Nederland was Dorestad een welvarende handelsplaats. Hier werden zelfs zijden muilen gedragen door zeer rijke geestelijken. Maar de gewone mensen droegen leren schoenen. En sokken, gemaakt in de bijzondere techniek van het naaldbinden. Misschien… kun je die techniek dit weekend wel leren.

Natuurlijk is er in de middeleeuwen een speciaal plekje voor het bekendste schoeisel van Nederland: de klomp. De oudst gevonden klomp stamt uit de 13e eeuw. Justus Vriend, Janneke Zuyderwyk en Gerald Getkate zijn klompenmakers en komen dit weekend de ambacht van het handmatig klompen maken demonstreren. In Nederland zijn nog maar weinig mensen die het handmatig klompen maken beheersen en demonsteren. Ze maken de Twentse heren en vrouwenklomp. Deze kun je herkennen aan de punten op de neus.

Klompen maken demonstratie.jpg

Processie Sint Crispijn
Het weekend staat ook in het teken van Sint Crispijn, de patroonheiligen van het Gilde van de schoenmakers. Zondag 22 oktober staat de Processie van Sint Crispijn in de middeleeuwen op het programma waaraan de bezoekers kunnen deelnemen. 

Kom alvast in de stemming en leer in de video hoe prehistorische schoenen gemaakt worden. 

Gratis entree met de Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart.
Programma onder voorbehoud.

Reserveer hier je bezoek.

Meer lezen?

 • 08-10-2023
  Korendag
 • 08-10-2023
  Zondagsbrunch
 • 14-10-2023
  Verhalenweekend
 • 14-10-2023
  Herfstvakantie vol activiteiten!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design