Culinair weekend

Culinair weekend

23-09-2023 - 24-09-2023

Culinair weekend

Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk.

Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met het braden van een wild zwijn. Proef de oervis in kuil bij de jager-verzamelaars en bak je eigen broodje op een stok bij de eerste boeren.

In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum (Romeins brood) met moretum (Romeinse kruidenkaas).

In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het minderbroederklooster! Maar de gegoede burgerij wil wat meer luxe, zij eten het liefst een diner met meerdere gangen, waarbij het bijna net zo belangrijk is dat het eten er duur uitziet als dat het lekker smaakt! Ga langs bij de middeleeuwse bakker voor een lekkernij of geniet van een pepercoecke bij de pottenkoopman. 

Proeverijkaart 
Met de proeverijkaart, voor € 4,50 extra, kun je de culinaire hapjes uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen zelf proeven! De proeverijkaart is bij de entree verkrijgbaar en ook dit jaar kun je deze recepten verzamelen in je eigen receptenboek! Op de proeverijkaart dit jaar vind je:

In de prehistorie:
- Broodje bakken
- Prehistorische theebar
- Graanschotel met paddestoelen

In de Romeinse tijd:
- Romeinse wijn met basilicum, kaneel of garum. Of zonder alcohol, hydromel (appel-honing limonade)
- Libum (Romeins brood) met hypotrime (dip met rozijnen en vissaus) of moretum (knoflook-kruidenkaas)
- Gustum de praecoquiis (abrikozen in saus)

In de middeleeuwen
Klonnenonne (gevulde eieren) 
- Valse vis (appel-ontbijtkoek in de vorm van een vis)
- Ayunsoppe (uienragout met bier)

Pierre-wind.jpg

Verder zijn er de zogenoemde gelukstreffers, wanneer u op het juiste moment op de juiste plek bent om te proeven:

In de prehistorie:
- Makreel uit de viskuil
- Mosselen gebakken op leisteen
- Prehistorisch bier
- Brood uit de leemoven
- Varken aan het spit

In de Romeinse tijd:
- Het verhaal van Proserpina inclusief Savillum (honing bruidstaart)

In de middeleeuwen
- Gerookte vis
Pepercoecke
- Bier brouwen en mosterd uit eigen kloostertuin, door de Minderbroeders

Pierre in de middeleeuwen.jpg

Én er zijn op het park verschillende demonstraties te vinden!

In de prehistorie:
- Steentijd kooktechnieken
- Gans plukken en bereiden

In de Romeinse tijd:
- Isicia omentata en posca: Hamburgers bakken op een soldaten barbecue met een glaasje soldatendrank

In de middeleeuwen
- Boter ende kaes van amandelen (vegan kaas) op middeleeuwse wijze kaas maken

Archeon Culinair middeleeuws maal.jpg

Uiteraard is Pierre Wind ook beide dagen in de weer:
- 10.30-12.00 uur: Maak samen met Pierre een historische mini-pizza
- 13.00-14.00 uur: Pierre gaat rond in het park met groentestoof met linzen
- 13.00-15.30 uur: Vang de gouden bal bij het Gladiatorengevecht en win de ingredienten inclusief recept voor een heerlijk gerecht
- 16.15-17.00 uur: Maak samen met Pierre jouw versie van een historische wentelteef.

Archeon Culinair 2.jpg

Gratis entree met de Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart.
Programma onder voorbehoud.

Reserveer hier je bezoek.

Meer lezen?

  • 30-09-2023
    Gezondheidsweekend
  • 01-10-2023
    Sint Franciscusdag
  • 03-10-2023
    Lezing: van Centaur tot Chantepleur
  • 08-10-2023
    Korendag

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design