Operatie Zwammerdamschepen

Operatie Zwammerdamschepen


Groot restauratieproject voor nieuw nationaal museum
Ruim 45 jaar na de ontdekking is begonnen aan de restauratie van de Zwammerdam 2. Hiermee start een project van ongekende omvang dat de restauratie en reconstructie van de volledige collectie Zwammerdamschepen zal omvatten.

Dit wordt mogelijk doordat een groot aantal regionale en nationale partijen de handen ineen geslagen hebben. In 2016 zijn de authentieke scheepsresten in Lelystad opgeladen en feestelijk in Alphen aan den Rijn onthaald op een druk bezocht evenement op het Rijnplein.

Sindsdien zijn de maatregelen getroffen om de restauratie mogelijk te maken. Tegelijkertijd wordt er ook vooruit gekeken en gewerkt aan de oprichting van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum dat wordt toegevoegd aan Museumpark Archeon. Hierin zal de gerestaureerde collectie Zwammerdamschepen worden tentoongesteld.

IMG_5158.JPGIMG_5206.JPG

Restauratie
Het werk aan de Zwammerdamschepen vindt plaats in het voormalige solarium van het Romeinse badhuis, dat tijdelijk is omgebouwd tot Romeinse Restauratiewerf. Het restauratieplan voorziet in een gefaseerde aanpak. Steeds wordt gewerkt aan een van de drie grote platbodems.

En elk van die schepen wordt in secties van 6 meter gerestaureerd. Per sectie wordt het geconserveerde hout in een stalen frame geplaatst. Dit stalen frame is gebaseerd op de wetenschappelijke reconstructietekening van de schepen. Om dit restauratieframe is een transportframe gebouwd om het kwetsbare hout te kunnen transporteren. In het nieuwe museum zullen de secties tot hele schepen worden samengevoegd. Daarna zal het transportframe worden verwijderd. De restauratie gebeurt onder leiding van de restauratoren van Batavialand en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Laura Koehler en Gert Schreurs. 

De restauratie van de volledige collectie duurt naar verwachting tot in 2022. Maar veel eerder al zullen schepen de restauratiewerf kunnen verlaten en in de eerste fase van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum worden geplaatst. 

frame_zwammerdam_3d.jpg

Nationaal Romeins Scheepvaart Museum
Het Nationaal Romeins Scheepsvaart Museum past in de uitbreiding van Museumpark Archeon.

In dit museum wordt de Rijks Maritieme Erfgoed Collectie Zwammerdamschepen gepresenteerd. De schepen spelen daar de hoofdrol in de tentoonstelling over de Limes en de Romeinse waterwerken in de Hollandse Rijndelta.

De ontwikkeling van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum past in het kader van de nominatie van de Limes als UNESCO Werelderfgoed, waarvan de erkenning in 2021 is voorzien. Daarom zal het museum ook ruimte bieden aan een Limes Visitor Hub, een  bezoekerscentrum voor nationale en internationale Limestoeristen.

nrsm-binnen.jpg

Heel Alphen bouwt mee aan de Zwammerdam 2!
De Zwammerdamschepen behoren tot de regio Alphen aan den Rijn en haar bewoners. Vandaar dat de samenwerkende partijen er naar streven de restauratie zo te organiseren dat geïnteresseerden en stagiairs met eigen handen kunnen meebouwen aan deze Romeinse schepen. Daarom nodigt Museumpark Archeon burgers, verenigingen en bedrijven uit om mee te werken aan de restauratie.

Want … heel Alphen bouw mee aan de Zwammerdam 2!

Doe dus mee in de Romeinse Restauratiewerf Archeon.

Bedankt foto.jpg

 

Overzicht Zwammerdamschepen

batavialand.png EDBA.png FondsAlphen.png gemeentealphenaandenrijn.png
hazenberg-archeologie.png Logo Museumpark Archeon.png MFO_LOGO_RGB_ROOD_SMALL.png provinciezuidholland.png
rijksdienst-cultureelerfgoed.png romeinselimes.png saxionhogeschool.png universiteitleiden.png
vanroosmalenenvangesselarchitecten.png VL_LOGO_COMPLEET_2021_RGB.png 25 jaar VVvA.png VSBfonds.png

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design