Wapenstand
Wapenstand

De wapenstand van de Romeinen bevat enkele belangrijke en vaak gebruikte wapens zoals de cassus, segmentata, gladius, scutum en de pilum.

Cassus
Dit is een typische Romeinse helm, welke door de soldaten in het leger gedragen werd. De helm heeft stevige wangkleppen, een uitstekende metalen plaat om de nek te beschermen en een richel bij het voorhoofd, welke de neus beschermt. Op de helm kan een pluim van paardenhaar worden gezet. Voor 'gewone' soldaten liep deze van voor naar achter, terwijl de centurion (leider) een pluim van oor tot oor droeg.

Segmentata
Dit is een van de harnassen die door de Romeinse soldaten gedragen werd. Het harnas noemen we een lorica segmentata, omdat deze bestaat uit verschillende ijzeren platen (segmenten) die met leren riemen aan elkaar vast zitten. Het harnas beschermt goed tegen hak en slagaanvallen en is relatief licht en flexibel. Soldaten moesten hun eigen spullen betalen en onderhouden, dus ook een harnas!

Gladius
Dit is een gladius, een Romeins kort zwaard bedoeld om mee te steken. De Romeinse soldaten droegen het zwaard aan de rechterzij, zodat deze met de rechterhand makkelijk te trekken was. Het zwaard werd altijd gebruikt in combinatie met een groot Romeins schild.

Scutum
Dit schild noemen we een scutum. Romeinse soldaten droegen dit schild in hun linkerhand en gebruikten het voor de aanval en verdediging. Om zich te beschermen tegen de vijanden maakten zij verschillende formaties, zoals de schildpad. Op de schilden stond vaak het teken van hun groep afgebeeld.

Pilum
Deze werpspeer werd door de soldaten gebruikt om van 10-20 meter afstand de vijand al aan te vallen. Iedere soldaat droeg twee van deze speren met zich mee. De vorm van de punt zorgt ervoor dat de speer lastig te verwijderen is zodra deze in een schild of lichaam geworpen is.

Volgende
/assets/img/tpl/no-image.png Badhuis: Apodyterium Badhuis: Apodyterium

Volg ons op social media:

© 2021 Archeon, SERA Business Design