Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs 2020

Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs 2020

25-05-2020

Voor het 16e jaar wordt traditie getrouw in het derde weekend in september in Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt € 1000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2020 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. In april maakte de jury de longlist van tien genomineerde boeken al bekend. De jury is nu tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

  • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018
  • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019
  • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. - Clavis, april 2018
  • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018
  • Dolf Verroen – Niemand ziet het - Leopold, november 2019

Bij deze vijf titels worden door studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. 

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van 20 enthousiaste kinderen leest deze shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-  Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Wie mee wil doen aan deze jury kan naar een plek in de jury solliciteren. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen op www.archeon.nl/nl/evenementen/thea-beckman-prijs.html een inschrijfformulier downloaden, invullen en ondertekend door ouder/verzorger terugmailen naar emailadres: info@archeon.nl, vóór 22 juni 2020. De Thea Beckmanprijs jury stelt in samenwerking met  Marte Jongbloed de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2020 krijgt iedereen bericht hierover.

Als jurylid lees je alle vijf de boeken van de shortlist en je houdt bij wat je wel en niet aanspreekt in de boeken. Je ontvangt hiervoor een werkboekje. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie (een digitaal overleg als fysiek overleg nog niet mogelijk is) bepaalt de jury wie de Jonge Beckmanprijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking.

Op zaterdag 19 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckmanprijs 2020 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig. Uiteraard worden in Archeon de richtlijnen van het RIVM gevolgd en wordt de uitreiking aangepast waar nodig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Meer informatie Archeon Thea Beckmanprijs

Meer lezen?

  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman
  • Koningin Juliana bij Zwammerdamschepen - 50 jaar
  • Limeskalender maart - juni 2024
  • Archeon in de Telegraaf!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design