Shortlist Thea Beckmanprijs 2019

Shortlist Thea Beckmanprijs 2019

01-07-2019

De jury van de Thea Beckmanprijs heeft uit de eerder gepresenteerde longlist een selectie van vijf boeken voor de shortlist gemaakt. Het was een moeilijke keuze. Na rijp beraad is de jury tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur, titel, uitgeverij):

  • Wilma Geldof - Het meisje met de vlechtjes - Luitingh-Sijthoff
  • Luc Hanegreefs - Volle Maen - Clavis
  • Martine Letterie - Nooit meer thuis - Leopold
  • Bianca Mastenbroek - Hendrick, de Hollandsche indiaan - De Vier Windstreken
  • Joyce Pool - Het Kompas - Lemniscaat

Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 14 september wordt zowel de Thea Beckmanprijs 2019 als de Jonge Beckman 2019 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Dit jaar een jubileum, de Thea Beckmanprijs bestaat 15 jaar. De jury kijkt naar historische jeugdromans die en goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt
€ 1.000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Lees hier meer over de Thea Beckmanprijs.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design