13 & 14 juni: Ridders & Jonkvrouwen

13 & 14 juni: Ridders & Jonkvrouwen

08-06-2015

Middeleeuws weekend met ridders en jonkvrouwen en een spectaculair Riddertoernooi.  

Op 13 en 14 juni  is er in Gravendam, het Middeleeuwse stadje van Archeon, hoog bezoek: Anselmus Adornes is een beroemde Bourgondische ridder. Hij komt speciaal naar Gravendam omdat hij een eed heeft gezworen aan een jonkvrouw. Hij zal tegen elke uitdager in het strijdperk treden en pas als hij overwonnen wordt, wordt hij ontslagen van zijn eed. Zijn plaats wordt dan ingenomen door de overwinnaar. Zo ging dat in de Middeleeuwen, de ridders stonden altijd in dienst van de dames.

Anselmus is op zoek naar een ridder die hem in een eerlijk gevecht kan verslaan. Er is een uitdager gevonden die hem te lijf wil gaan: Joris Bave, hofmeester en uitstekend ridder. Zij zullen zich met elkaar meten op het toernooiveld van Archeon. Kies je favoriete ridder uit en moedig hem aan!

In de Middeleeuwen werd je geboren als ridder. Tegenwoordig kan je ook zelf ridder worden, als je goed je best doet. Je moet leren omgaan met de wapens van een ridder, maar ook hoffelijk en wijs zijn. Als ridder heb je natuurlijk een zwaard nodig. In het Romeins Museum ligt het blad van een magisch zwaard, dat 800 jaar geleden door een ridder werd gebruikt. Er staat een magische tekst op die nog niemand heeft kunnen ontcijferen.  

Als je alle stappen van het ridderschap hebt doorlopen, zal ridder Anselmus je uitnodigen ook een eed af te leggen. Leer je liever hoe Middeleeuwse jonkvrouwen zich gedroegen? Maak dan je eigen armbandje, leer lezen en schrijven en zorg ook dat je leert dansen op Middeleeuwse muziek. En hoewel in de Middeleeuwen de jongens vochten en de meisjes dansten, mag het tegenwoordig  ook andersom.

Lezingen

Op zaterdag 13 juni is er tevens tweemaal een lezing van een halfuur om 10.15 en 16.30 uur: 'Romeins aardewerk uit Zuid-Holland (hands-on)' gegeven door Ester van der Linden. Bij opgravingen van Romeinse vindplaatsen in Nederland worden altijd grote hoeveelheden scherven gevonden. Wat doen archeologen nou met dat aardewerk? Wat kunnen ze daaruit leren? Ester van der Linden, archeoloog en aardewerkspecialist laat zien wat het vondstmateriaal ons kan vertellen over de bewoners van Zuid-Holland in de Romeinse tijd. Daarbij zal ze niet alleen een lezing houden, maar ook de Romeinse scherven zelf op tafel leggen. 

De lezingen zijn om 10:15 uur en 16:30 uur. Deze zijn gratis te bezoeken. We verzoeken u om zich bij binnenkomst aan te melden bij de kassa voor de lezing.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design