De Zwammerdamschepen

De Zwammerdamschepen

18-04-2020 - 18-04-2020

De Zwammerdamschepen

ALV voorjaarslezing lezing op zaterdag 18 april 2020 in een van de bovenzalen van Archeon, aanvang 13:30. In samenwerking met Museumpark Archeon nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Drs. Yardeni Vorst, promovenda aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

  

“De Zwammerdamschepen en Archeon”
Voortgang van onderzoek en nieuwe ontwikkelingen

Inhoud van de lezing
De lezing heeft als onderwerp de Romeinse schepen van Zwammerdam die in de jaren ’70 op zorglocatie Landgoed Hooge Burch, Ipse de Bruggen te Zwammerdam werden aangetroffen. De schepen werden na opgraving gedemonteerd, geborgen, geconserveerd en vervolgens opgeslagen. Na langdurig onderzoek en dankzij de steun van onder meer Archeon en de V.V.v.A. zijn ze nu en in de komende jaren eindelijk weer te zien voor het publiek! U kunt na de lezing de scheepswerf bezoeken waar de schepen van het type Zwammerdam samen met V.V.v.A. vrijwilligers worden gerestaureerd en opgebouwd.

Over de spreker
Yardeni Vorst werkt sinds 2018 samen met het team van V.V.v.A. vrijwilligers in de restauratiewerf in Archeon aan de opbouw van de Zwammerdamschepen. Daarnaast voert zij een door NWO gefinancierd promotieonderzoek uit naar de Romeinse Zwammerdamschepen en een vergelijkbaar schip uit Woerden. Het onderzoek staat onder begeleiding van de specialisten scheepsarcheologie en Romeinse tijd Dr. Maarten de Weerd, Dr. J.-M.A.W. Morel en o.l.v. prof. dr. J. Bazelmans, hoofd Archeologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en bijzonder hoogleraar Monumentenzorg bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagdMeld je hier aan.

Meer lezen?

 • 22-06-2024
  Midzomeravond - Gemeente Alphen aan den Rijn
 • 22-06-2024
  Sint Jans Midzomer feest
 • 23-06-2024
  Processie Sint Jan de Doper
 • 03-07-2024
  Lezing: Geschiedenis Ossen (Nederland en Archeon)

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design