Allerheiligen processie en Allerzielen gezangen

Allerheiligen processie en Allerzielen gezangen

03-11-2024 - 03-11-2024

Allerheiligen processie en Allerzielen gezangen

Allerheiligenprocessie
Vandaag vieren we in de Middeleeuwen het feest van alle heiligen. Beter bekend onder de naam Allerheiligen. Alle heiligen die een voorbeeld zijn geweest in de christelijke samenleving worden op deze dag herdacht. Ze wonen in de hemel en kunnen voor ons hier op aarde een goed woordje doen bij God, om ons te helpen in moeilijke tijden.

Wij gaan dit vandaag uitbeelden in een processie. Daar kan iedereen aan meedoen. Dompel je onder in de onzekere situatie van de Middeleeuwer. Ziekte, dood en rampen liggen op de loer. We trekken middeleeuwse kleding over onze kleren aan, nemen vlaggen en gildevaandels mee, en gaan zingend door de straten van Gravendam. We roepen alle heiligen in de hemel en ook God aan om ons te helpen in onze onzekerheid en angst. Door samen te lopen en te bidden voelen we ons wat sterker staan in ons leven.

De aanvangstijd wordt vermeld op het dagprogramma.

Voor meer informatie over het Minderbroederskoor ga naar www.minderbroederskoor.nl 

Gezangen van Allerzielen
Tijdstip: 12:00, 14:15 en 15:00 uur

Vandaag vieren we ook het feest van Allerzielen (eigenlijke datum 2 november). Dan wordt er gedacht aan alle mensen die het afgelopen jaar en daarvoor gestorven zijn. De Broeders zingen in het klooster de Gregoriaanse requiem gezangen die bij dit feest horen. U bent van harte uitgenodigd om naar deze oude kerkelijke muziek te komen luisteren. 

Achtergrond informatie
Beide christelijke feesten hebben enige gelijkenis met een voorchristelijk Keltisch feest ook wel Hallow-e’en, ofwel All Hallows Eve, ofwel Allerheiligenavond genoemd. In de Keltische kalender was 31 oktober oudejaarsavond en 1 november nieuwjaarsdag. Het was het hoogtepunt van de herfst. De oogst was binnen en het zaaigoed voor het volgende jaar was gewonnen. De winter kon komen.

De Kelten geloofden ook dat op deze dag de geesten van de in het voorbije jaar gestorven mensen, zouden terugkomen om bezit te nemen van een levend lichaam. Ze probeerden die geesten tevreden te stellen door voedsel voor de deur klaar te zetten. En ze probeerden hen af te weren  door maskers te dragen.

Het Christendom heeft elementen van deze dag overgenomen, verspreid over twee dagen: op 1 november noemt men de dag Allerheiligen. Herdacht wordt de “oogst” van alle mensen die een zó voorbeeldig christelijk leven hebben geleid, dat ze door mensen in hun omgeving heilig verklaard zijn. Een dag later, op Allerzielen (2 november) worden alle gestorven mensen van het afgelopen jaar en daarvoor herdacht. Door voor hun zielenrust  te bidden, hoopt men hen te bevrijden van hun straf in het vagevuur.

Gratis entree met de Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart.
Programma onder voorbehoud.

Reserveer hier je bezoek.

Meer lezen?

 • 03-07-2024
  Lezing: Geschiedenis Ossen (Nederland en Archeon)
 • 06-07-2024
  Nationale Nachtvlinder Nacht
 • 20-07-2024
  Prehistorische week
 • 27-07-2024
  Mode door de eeuwen heen

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design