Barbier-chirurgijn
Barbier-chirurgijn

Aan het uithangteken herkent u de barbier-chirurgijn: het is een laatstok en een scheer of aderlaatbekken, die beiden gebruikt wordt bij het aderlaten. Deze ambachtsman is apotheker, dokter, drogist, kapper en tandarts tegelijk. Hij werkt met de humorenleer, volgens welke het lichaam gezond blijft door het handhaven of herstellen van het evenwicht tussen de vier lichaamssappen of humoren: bloed, slijm, gele gal en zwarte gal. Dit huis is een van de interpretaties van het Edamse huis. Alleen het voorste gedeelte, de werkplaats, is toegankelijk voor publiek. Achter het huis is een kleine humorentuin aangelegd, verdeeld in vier perken.

Medisch gereedschap
De barbier-chirurgijn opereert en repareert de mens op alle plaatsten in het lichaam, het is echter niet toegestaan om de buik te openen, als u wilt weten waarom, vraag het hem. Hij gebruikt veel verschillende medische instrumenten. Het gebrek aan medicijnen zoals antibiotica en goede pijnbestrijding maakt het opereren tot een probleem.

De barbier-chirurgijn maakt gebruik van kruiden en specerijen om daar medicijnen van te maken Net zoals mens en dier hebben ook planten de eigenschappen warm, koud, droog of nat   Hij behandelt de mens onder andere door medicijnen en een dieetvoorschrift voor te schrijven met tegenovergestelde eigenschappen.

Humorenleer
Een geleerd man zoals de barbier-chirurgijn weet dat het lichaam in evenwicht “in balans” moet zijn. Zijn kennis en handelen is gebaseerd op de humorenleer: het idee dat ieder persoon vier belangrijke lichaamssappen in zich heeft die bij iedereen anders samengesteld zijn. Deze vier sappen, die afgeleid zijn van de vier elementen, aarde, lucht en vuur en water moeten in de juiste verhouding tot elkaar staan, anders is de kans dat je ziek wordt groot. Met het afgebeelde schema van Galenus kan de meester bepalen welk type mens hij voor zich heeft en welke lichaamssappen bij deze persoon dominant zijn.  

Volgende
/assets/img/tpl/no-image.png Schoenmaker Schoenmaker

Volg ons op social media:

© 2021 Archeon, SERA Business Design