Canondagen in Archeon

Canondagen in Archeon

25-05-2024 - 26-05-2024

Canondagen in Archeon

Tijdens het weekend van 25 & 26 mei 2024 organiseren verschillende Canonmusea op verschillende plekken in het land activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan.

De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. 

Canondagen in Museumpark Archeon
Loop door de Canon van Nederland in Museumpark Archeon! Tijdens de Canondagen staan de onderdelen van de canon nog meer in de schijnwerpers. Begin je ontdekkingsreis in het Archeologiehuis, waar een overzicht van de rijke geschiedenis van de provincie Zuid-Holland wordt gepresenteerd aan de hand van een schat aan archeologische vondsten. Ga zelf op ontdekking met een leuke speurtocht langs deze vondsten.

Volg de route door de prehistorie, die in Archeon begint bij het mesolithicum. Dit is de tijd van Trijntje. Beleef hoe zij geleefd heeft in een tijd van jagen en verzamelen. Via de eerste boeren loop je daarna, via het hunebed, naar de bronstijd en daarna de ijzertijd.

In de Romeinse tijd neem je plaats in de Romeinse schoolbanken van het schooltje. Volg de les zoals dat er 2000 jaar geleden aan toe ging. Loop via de Romeinse weg ‘Via Albaniana’ het Badhuis in waar je de restauratiewerf van de Zwammerdamschepen vindt. De gidsen vertellen je hier alles over de zes Romeinse schepen die in Zwammerdam zijn opgegraven. De schepen worden op dit moment live gerestaureerd.

Ontdek ook Dorestad in Archeon. Deze Vikingnederzetting werd gesticht in de Karolingische tijd. Luister naar verhalen over Vikingen en vaar zelf op een Vikingschip!

Tijdens de canondagen zijn er speciale rondleidingen in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Sta extra lang stil bij het hunebed, ga dieper in op de archeologische vondsten uit de Romeinse tijd en leer alles over Dorestad tijdens deze rondleidingen.

Willibrordus alsmede “Hebban olla uogala nestas” in het Klooster
Vanuit het Klooster wordt aandacht besteed aan Willibrordus. De Minderbroeders en poorters uit de stad voeren samen met bezoekers een spel op rond zijn persoon: zijn aankomst per boot, een doopritueel en een springprocessie. Vergezeld met Gregoriaanse gezangen en gebeden uit een Utrechts handschrift van meer dan 800 jaar oud.

Verder wordt er in het klooster aandacht besteed aan de eerste Oudnederlandse poëzie: hebban olla uogala nestas. Kinderen en volwassenen kunnen dit gedicht op een bestaande middeleeuwse melodie in zich opnemen via bewegend leren. Hun opgedane kennis in combinatie met eigen creativiteit kunnen ze gestalte geven via een rietpen en bewaren voor het nageslacht.

Sint Willibrord.png
Graduale  met  miniatuur  van Sint Willibrord. Trier/Echternach rond 1000 en 3e kwart 11e eeuw. Parijs, Bibliothèque Nationale, Ms. lat. 10510.

De Zwarte dood, ontmoet Jehan de Paulliac
In het middeleeuwse chirurgijnshuis van Archeon vind je ook de Canon van Nederland. Hier wordt vertelt over de Canon van de Geneeskunde in Nederland, geschreven door Dr.  F.G. (Frank) Huisman en Dr. M.J. (Mart) van Lieburg. In het chirurgijnshuis kunnen bezoekers luisteren naar verhalen en meer leren over kennis en inzichten over de “zwarte dood” uit het canonvenster van de 14e eeuw. We vertellen ook over de persoonlijke onmacht en frustratie waarmee de heelmeesters geconfronteerd werden omdat vrijwel geen behandeling hielp.

De vertellingen zijn aan de hand van het (gefingeerde maar op bronnen gebaseerde) verslag over de pest die Jehan of Johan overkwam. 

Kom je luisteren naar verhalen over de pest en hoe die behandeld werd?

middeleeuwen-CHIRURGIJN BOEK (3 van 3).jpg

Meer lezen?

 • 28-04-2024
  De Romeinen komen!
 • 05-05-2024
  Zondagsbrunch
 • 05-05-2024
  Maria Processie
 • 06-05-2024
  Lezing historicus Maarten van Rossem

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design