Programma

Programma

Tijdens de tentoonstelling worden speciale thema activiteiten georganiseerd, onder andere lezingen, demonstraties en workshops.


Ikonendag
Zondag 1 oktober van 10.00 – 17.00 uur

Zondag 1 oktober is het Ikonendag in Archeon en zijn er aanvullende demonstraties, workshops en activiteiten rondom de tentoonstelling en de ikonen.

In het Archeologiehuis geeft Paul Brenninkmeijer een lezing ter introductie van de ikonen. Ikoonschilders Piet van der Heide en Krijntje Oskam laten in het Koopmanshuis zien hoe ikonen geschilderd worden. Hier kun je ook je eigen ikoon inkleuren. Er zijn demonstraties ikoonplank steken, tingieten, uitleg van pigmenten en simandronconcours. Ga ook langs bij de bakker voor versgebakken Russische koekjes en broodjes.

Lees meer

Lezing op woensdag 9 augustus in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur
(het museum bij de ingang van Archeon, Archeonlaan 1) In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de VVvA u uit voor een interessante lezing door Dhr. Piet van der Heide.

“IKONEN IN KLANK EN KLEUR”

De volmaakte wereld van orthodox zingen en schilderen. De laatste jaren is er ook in onze streken toenemende belangstelling voor ikonen. Tentoonstellingen worden drukbezocht en in veel kerken en huiskamers is voor ikonen een plaatsje ingeruimd. Naar aanleiding van de tentoonstelling van ikonen in het koopmanshuis zal Piet van der Heide, icoonschilder, docent en zanger een lezing verzorgen Hij zal stilstaan bij het ambacht van de ikoonschilder met behulp van meegebrachte materialen en zelf geschilderde ikonen. Ook komen de beeldtaal en theologie van de ikoon ter sprake. De spreker illustreert zijn lezing met citaten uit de literatuur. Passend in de opbouw van de lezing zingt hij met zijn vrouw Pleunie van der Heide-Kaars enkele orthodoxe.

OVER DE SPREKER
De spreker was werkzaam als docent Nederlands. Hij volgde tevens een onderwijsopleiding tekenen. Al vele jaren bestudeert en schildert hij ikonen. Hij gaf cursussen in het schilderen van ikonen in binnen- en buitenland. Op muzikaal gebied heeft de rijke liturgische muziek van Byzantium zijn grote belangstelling. Veel ervaring heeft hij opgebouwd in het zingen van deze gezangen, zowel individueel als in groepsverband. Hij is verbonden aan de A. A. Brediusstichting te Hernen (www.brediusstichting.nl).

AANMELDEN
De toegang tot de lezingen van de VVvA is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Aanmelden graag voor 5 augustus via de groene button bovenaan op: https://www.vrienden-archeon.nl/agenda/107-ikonen-in-klank-en-kleur-de-volmaakte-wereld-van-orthodox-zingen-en-schilderen 

Card image cap

De Tentoonstelling

Wegens succes is de speciale tentoonstelling 'LICHT - Ikonen van vroeger tot nu' verlengd tot en met 4 november!

Lees meer
De Tentoonstelling
Card image cap

Ikoonschilders

De ikoonschilders stellen zich aan je voor: Paul Brenninkmeijer, Piet van der Heide, Jan Verdonk en Krijntje Oskam.

Lees meer
Ikoonschilders
Card image cap

De Ikonen

Bekijk hier de catalogus met een beschrijving van alle ikonen die tentoongesteld worden in het Koopmanshuis.

Lees meer
De Ikonen

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design