Uitreiking van de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021

Uitreiking van de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021

07-09-2021

De Archeon Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse bekroning voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar goed geschreven verhalen die een historische insteek hebben. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnen ieder jaar weer mooie en bijzondere titels. Zaterdag 18 september 2021 wordt de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021 uitgereikt in Museumpark Archeon door wethouder Gert-Jan Schotanus (gemeente Alphen aan den Rijn). 

In 2021 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. In het voorjaar werd de longlist van 10 titels bekend gemaakt. De jury is tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (auteur, titel en uitgeverij):  

  • Syl van Duyn – Op zoek naar jou – Van Goor, juli 2020 
  • Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar – Leopold, maart 2020 
  • Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet – Standaard Uitgeverij, juli 2020
  • Jean-Claude van Rijckeghem – IJzerkop – Querido, mei 2019 
  • Rob Ruggenberg – Offerkind – Querido, april 2020 

Bij deze vijf titels zijn door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Die kunt u hier bekijken. Er zijn ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs. Deze vindt u vanaf de uitreiking hier. Op zaterdag 18 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2021 als de Jonge Beckman 2021 in Museumpark Archeon uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus (gemeente Alphen aan den Rijn). De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Museumpark Archeon aanwezig.    

Uitreiking Archeon Thea Beckmanprijs 
Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.    

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Inge Mooiman, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer. 

Uitreiking de Jonge Beckman  
Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de jonge Beckmanprijs ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze kinderjury.  

De Archeon Thea Beckmanprijs wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse schrijversweekend in het Museumpark Archeon. Dit is elk jaar in het derde weekend van september.  

Schrijversweekend met de Schrijvers van de Ronde Tafel 
Het evenement wordt organiseert in samenwerking met de Schrijvers van de Ronde Tafel. De Schrijvers van de Ronde Tafel is een collectief van vijftien schrijvers van historische kinderboeken. De aangesloten schrijvers zullen aanwezig zijn om onder meer hun boeken tijdens de boekverkoop te signeren en voor te lezen uit eigen werk. www.schrijversvanderondetafel.nl 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design