Longlist Thea Beckmanprijs 2023 bekend

Longlist Thea Beckmanprijs 2023 bekend

21-04-2023

Ieder jaar reikt het Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt         € 1000,- van het Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

In 2023 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. Na intensief beraad komt de jury tot de volgende keuze voor de longlist (op alfabetische volgorde auteur):

Els Beerten - De rest van ons leven

Querido, maart 2022

Lida Dijkstra – Schaduw van Toet

Luitingh-Sijthoff, oktober 2021

Joke Eikenaar – Het zoete water

De Vier Windstreken, oktober 2021

Gemma Geurts – De laatste vier dagen

Clavis, april 2021

H.P. Janssens – De castraat

Clavis, september 2021

Rindert Kromhout – De poppenspeler van Lampedusa

Leopold, mei 2022

Koos Meinderts – Stapelbedbroers

Hoogland & van Klaveren, oktober 2021

Jean-Claude van Rijckeghem – Onheilsdochter

Querido, mei 2022

Astrid Sy – Noem geen namen

Luitingh-Sijthoff, april 2021

Anna Woltz – De Tunnel

Querido, mei 2022

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt €500,-. Pabo-docent van Hogeschool Leiden Emmy Stevens begeleidt deze jury.

Wie mee wil doen aan deze jury kan naar een plek in de jury solliciteren. Na de meivakantie volgt hier nader bericht over.

Als jurylid lees je alle vijf de boeken van de shortlist en je houdt bij wat je wel en niet aanspreekt in de boeken. Je ontvangt hiervoor een werkboek. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie bepaalt de jury wie de Jonge Beckman Prijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking. Als dank voor je inspanningen krijg je de (e)boeken van de shortlist en een boekenbon, beschikbaar gesteld door de Kinderboekwinkels Nederland.

Op 22 juni 2023 maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.  

Op zaterdag 16 september 2023 wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2023 als de Jonge Beckman 2023 in het Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in het Archeon aanwezig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Bekijk hier de uitslagen van vorige jaren

Longlist The Beckman Prijs 2023.png

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design