Jaarlijkse Bijentelling Bijenlandschap Groene Cirkels april 2021

Jaarlijkse Bijentelling Bijenlandschap Groene Cirkels april 2021

28-04-2021

Op 16 april heeft Menno Reemer, bijenspecialist van Eis/Naturalis in Museumpark Archeon voor de derde keer een jaarlijkse bijentelling gedaan voor Bijenlandschap Groene Cirkels.

Menno Reemer verklapt nog niet welke bijen hij allemaal heeft zien vliegen maar wat hij zeker zag is de sachembij die volop rondvliegen en hun nestjes boren in de lemen wanden van de vele hutten en huizen in Museumpark Archeon.

Vanaf 2015 is Archeon samen met de gemeente Alphen aan den Rijn coördinator van Bijenlandschap Groene Cirkels. Om de drie jaar wordt er onder andere in Archeon geteld hoeveel verschillende soorten bijen er rondvliegen in het park. Archeon staat samen met het Bentwoud aan de top van het aantal soorten bijen en zweefvliegen in Alphen aan den Rijn.

De jaarlijkse bijentellingen zijn volgens Wiel van der Mark (coördinator Bijenlandschap Groene Cirkels) erg handig voor de bijenwerkgroep van Archeon die daarmee kan zien of hun werk om meer voedselgelegenheid de bijenpopulatie doet vergroten. De bijenwerkgroep van Archeon creëert voedselgelegenheid door het planten van inheemse bomen, struiken en planten waar bijen stuifmeel en nectar vandaan halen, zoals nu de paardenbloemen en de katjes van de wilg.

Museumpark Archeon heeft met de vele oude huizen met rieten daken en verschillende wanden veel nestgelegenheid voor wilde en honingbijen. Het is heel mooi dat er zoveel bestuivende insecten rondvliegen want ze zijn erg waardevol voor het bestuiven van ons voedsel. In Museumpark Archeon kun je een speurtocht volgen langs de vele bijenplekjes en zie je de bijen rondvliegen.

Door stoeptegels uit uw tuin te verwijderen en te vervangen door mooie inheemse planten en er een bijenhotel te plaatsen kan ook jij de bijen en andere bestuivers een handje helpen.

Klik hier en lees meer over de duurzaamheid en bijen in Museumpark Archeon

Bekijk hier ook de resultaten van de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april 2021

bijenwerkgroep archeon (1).jpg

Meer lezen?

  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design