Duurzaamheid

Duurzaamheid

Archeon en duurzaamheid, Green Key, Trees for All, Groene Cirkel Bijenlandschap en Earth Water


Archeon en Duurzaamheid
Archeon vertolkt de levende geschiedenis. Hierdoor gaan onze medewerkers al zeer bewust om met het milieu en duurzaam omgaan met moeder Aarde in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Onze medewerkers maken onze gasten bewust van hun duurzaam gedrag in hun eigen woonomgeving.

Een paar voorbeelden:

  • Regen- en slootwater voor de besproeiing van onze gewassen en grassen;
  • Geen kunstmatige bemesting in ons park van bloemen, bomen en planten. Al onze bomen, planten zijn historisch verantwoord;
  • Binnen in onze middeleeuwse huizen maken wij gebruik van puur biologische verf. Gemaakt van botjes of gebruik makend van eieren van onze eigen kippen;
  • Earth water sponsoring met waterpompen voor Malawi;
  • Koffie van 100% Arabica melange op basis van biologisch geteelde en fair verhandelde koffie van hoogplantages. Hoogwaardige koffie uit de beste aanbouwgebieden van Centraal- en Zuid-Amerika. Een bijdrage aan betere leef- en werkomstandigheden van kleine boeren;
  • Deelnemer aan het project Groene Cirkel; het bijenproject waarbij getracht wordt om de bijenpopulatie te vermeerderen. Immers als de bijen niet van bloempje tot bloempje gaan..

Green Key
Duurzaamheid zit in onze genen, dat weten we. Maar toch is het soms fijn om van buiten bevestigd te krijgen dat je goed bezig bent. Daarom zijn wij heel trots dat wij het hoogste niveau van de Green Key, het internationale duurzaamheidskeurmerk voor organisaties hebben behaald: GOUD!
MVO verklaring

GreenKey GOUD.png

Onderzoeksopdracht van Museumpark Archeon aan het team studenten vwo-groep vier Technasium Groene Hart College Alphen aan den Rijn.
Onderzoeksopdracht

Vis & Seizoen
Onbezorgd 100% duurzaam is het streven van de Stichting Vis & Seizoen. Dat is ook het doel van Archeon wat betreft de inkoop van duurzame verantwoorde vis in het Seizoen. Lees meer op www.visenseizoen.nl

Vis-en-Seizoen-logokopie.png

Too Good To Go
Om voedselverspilling tegen te gaan is Archeon aangesloten bij Too Good To Go: Red een maaltijd via Too Good To Go en maak het verschil. Als eerste horeca bedrijf van Alphen aan den Rijn lopen we hier mee voorop. Al meer dan 400.000 gebruikers gaan samen de voedselverspilling tegen.

Bij Restaurant de Romeinse Herberg in Archeon worden dagelijks de lekkerste broodjes met verse ingrediënten bereid. Als je kookt met verse producten wil er nog wel eens wat over zijn. Bespaar de kok de tranen van het weg moeten gooien van meesterlijke creaties. Red een Magic Box! Wat er precies in zit, kom je pas bij het ophalen achter. Verrassingsmenu!

Download de app en red een maaltijd!

Horeca Alliantie Glutenvrij
Archeon is aangesloten bij de Horeca Alliantie Glutenvrij van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en hebben dan ook het keurmerk Lekker Glutenvrij ontvangen.  Mensen met Coeliakie kunnen bij Archeon heerlijk glutenvrij eten.

Mensen met coeliakie volgen een strikt glutenvrij dieet. Gluten is een eiwit wat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Ook in ingrediënten van soep (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten, bier, en sommige theemerken en frisdranken.

Glutenvrij 2021.png

Zonnepanelen
Op het parkeerterrein van Archeon is ten behoeve van de zonnepanelenoverkapping een 2034 vierkante meter kas constructie gebouwd met overspanningen van 16 meter. Het zijn 20 kappen met een breedte van 64 meter en een lengte van 36 meter. Totaal zijn er 1480 zonnepanelen geplaatst met een maximaal vermogen van totaal 385.000 kWh per jaar. De overkapping biedt tevens plaats aan 145auto’s. De zonnepanelen leveren een belangrijke bijdrage aan het energieneutraal worden van Museumpark Archeon. 

Lees hier het artikel van vandebron

CO2 compensatie
Bent u met de auto gekomen? Terwijl u parkeert en Archeon bezoekt maakt u uw reis groen.

Archeon en u steunen terwijl u uw auto parkeert Trees for All. Voor ieder verkocht parkeerticket wordt een deel van de opbrengst gebruikt om de CO2 uitstoot te compenseren. Met deze bijdrage is de reis naar Archeon CO2 neutraal.

Met deze donatie dragen Archeon en alle bezoekers die van een automobiel gebruik maken voor hun bezoek aan Archeon bij aan bos via Trees For All. In het bijzonder het bosproject in Bolivia, dat project is Gold Standard gecertificeerd voor CO2 compensatie.  

Aan de voet van de Andes werkt Trees for All aan bosbescherming en de aanplant van nieuw bos. Samen met de lokale boeren worden landbouw en bosbouw verduurzaamd. Hierdoor wordt grootschalige kap van oerwoud tegengegaan. Daarnaast wordt er nieuw bos aangeplant, waaronder ook fruitbomen. De boeren plukken niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk de vruchten van uw bijdrage.

Met de bijdrage van u en Archeon wordt zo door middel van bosontwikkeling gezorgd voor het vastleggen van CO2 en ook het toenemen van de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid, het tegengaan van bodemerosie en verbeteren van het bestaan van de boeren.

Dit project voor CO2 compensatie is Gold Standard gecertificeerd.

Lees hier het verslag over de impact van de donaties aan het project.

trees for all anbi.png
Trees For All Archeon.jpg  trees for all 2020 certificaat.jpg

Project: Groene Cirkel Bijenlandschap
Museumpark Archeon heeft een functie als Bed en Breakfast voor veel insecten en vormt een verbinding tussen het stedelijk gebied van Alphen aan den Rijn, en de polder. Hiervoor is het gevarieerde historische landschap heel geschikt, ook omdat er geen kunstmest en niet-natuurlijke insectenverdelgers gebruikt worden.

Er is een enthousiaste groep medewerkers en vrijwilligers die bijen en andere bestuivers een warm hart toe dragen en zorgen dat het park steeds bij vriendelijker wordt. Er zijn plannen om het stinsenlandschap in het park uit te breiden een bijenidylle naast de nieuwe parkeerplaats aan te leggen.

Het educatieve en museale programma over de geschiedenis van de bij heeft de aandacht binnen het park met informatieborden en een speurtocht voor kinderen. Door nog meer diversiteit in bomen, struiken en planten te realiseren, en ons te richten op de variatie van beplanting voor oevers en droge hellingen zal Archeon een nog betere nestgelegenheid en voedselplek voor bestuivers worden.

Archeon en de vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van Archeon werken samen met de bewoners van de ons omliggende wijken en andere organisaties in Alphen Zuid mee aan het bijenlandschap.

Archeon is samen met de gemeente Alphen aan den Rijn coördinator van Bijenlandschap Alphen. We zijn op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen bij ons werk voor bestuivende insecten. Zij hebben veel hulp nodig.

Hebt u belangstelling? Mail dan met wiel@archeon.nl

Adviezen 2021: Bijvriendelijke parkeren BIJ Museumpark Archeon
Natuurvriendelijke inrichting voor het  parkeerterrein 2021
Bijenlandschap Archeon 2017 (PPT)
Uitvoeringsplan Groene Cirkels Archeon 2017
Uitvoeringsplan bijenlandschap Archeon 2016
Adviezen voor een bijenrijker Archeon 2015

JUB Holland is een samenwerking aangegaan met Heem/Cruydthoeck/Natuurpro en groenaannemers. Ze hebben samen  'de Bonte Berm' opgericht, om de biodiversiteit te vergroten in stedelijk openbaar groen, met bio-bloembollen en inheemse kruiden. www.debonteberm.nl

zonderbijgeenkoffie.jpg

Earth Water
You never drink alone. Archeon schenkt Earth Water en hiermee helpt u ook mee om wereldwijd schoon-drinkwater-projecten te realiseren.
Zo drink je never alone, toch? Schoolklassen hebben een bedrag voor dit goede doel opgehaald. Dit bedrag heeft Archeon verdubbeld. Zo is de mooie cheque van €7.400- tot stand gekomen.
Bekijk het project  
Bekijk de foto's

Card image cap

Laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Museumpark Archeon.

Lees meer
Laatste nieuws
Card image cap

Museumpark Archeon

Lees hier over het ontstaan, missie, visie, samenwerkingen en de A's van Museumpark Archeon.

Lees meer
Museumpark Archeon
Card image cap

Stichting Museumpark Archeon

Bekijk hier de ANBI, jaarverslagen, jaarrekeningen, beleidsplan, registratie museum van Stichting Museumpark Archeon.

Lees meer
Stichting Museumpark Archeon

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design