Duurzaamheid

Duurzaamheid

Archeon en duurzaamheid, Green Key, Trees for All, Groene Cirkel Bijenlandschap en Earth Water


Archeon en Duurzaamheid
Archeon vertolkt de levende geschiedenis. Hierdoor gaan onze medewerkers al zeer bewust om met het milieu en duurzaam omgaan met moeder Aarde in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Onze medewerkers maken onze gasten bewust van hun duurzaam gedrag in hun eigen woonomgeving.

Een paar voorbeelden:

  • Regen- en slootwater voor de besproeiing van onze gewassen en grassen;
  • Geen kunstmatige bemesting in ons park van bloemen, bomen en planten. Al onze bomen, planten zijn historisch verantwoord;
  • Binnen in onze middeleeuwse huizen maken wij gebruik van puur biologische verf. Gemaakt van botjes of gebruik makend van eieren van onze eigen kippen;
  • Earth water sponsoring met waterpompen voor Malawi;
  • Koffie van 100% Arabica melange op basis van biologisch geteelde en fair verhandelde koffie van hoogplantages. Hoogwaardige koffie uit de beste aanbouwgebieden van Centraal- en Zuid-Amerika. Een bijdrage aan betere leef- en werkomstandigheden van kleine boeren;
  • Deelnemer aan het project Groene Cirkel; het bijenproject waarbij getracht wordt om de bijenpopulatie te vermeerderen. Immers als de bijen niet van bloempje tot bloempje gaan..

Green Key
Duurzaamheid zit in onze genen, dat weten we. Maar toch is het soms fijn om van buiten bevestigd te krijgen dat je goed bezig bent. Daarom zijn wij heel trots dat wij het hoogste niveau van de Green Key, het internationale duurzaamheidskeurmerk voor organisaties hebben behaald: GOUD!
MVO verklaring

Onderzoeksopdracht van Museumpark Archeon aan het team studenten vwo-groep vier Technasium Groene Hart College Alphen aan den Rijn.
Onderzoeksopdracht

Too Good To Go
Om voedselverspilling tegen te gaan is Archeon aangesloten bij Too Good To Go: Red een maaltijd via Too Good To Go en maak het verschil. Als eerste horeca bedrijf van Alphen aan den Rijn lopen we hier mee voorop. Al meer dan 400.000 gebruikers gaan samen de voedselverspilling tegen.

Bij Restaurant de Romeinse Herberg in Archeon worden dagelijks de lekkerste broodjes met verse ingrediënten bereid. Als je kookt met verse producten wil er nog wel eens wat over zijn. Bespaar de kok de tranen van het weg moeten gooien van meesterlijke creaties. Red een Magic Box! Wat er precies in zit, kom je pas bij het ophalen achter. Verrassingsmenu!

Download de app en red een maaltijd!

CO2 compensatie
Bent u met de auto gekomen? Terwijl u parkeert en Archeon bezoekt maakt u uw reis groen.

Archeon en u steunen terwijl u uw auto parkeert Trees for All. Voor ieder verkocht parkeerticket wordt een deel van de opbrengst gebruikt om de CO2 uitstoot te compenseren. Met deze bijdrage is de reis naar Archeon CO2 neutraal.

Met deze donatie dragen Archeon en alle bezoekers die van een automobiel gebruik maken voor hun bezoek aan Archeon bij aan bos via Trees For All. In het bijzonder het bosproject in Bolivia, dat project is Gold Standard gecertificeerd voor CO2 compensatie.  

Aan de voet van de Andes werkt Trees for All aan bosbescherming en de aanplant van nieuw bos. Samen met de lokale boeren worden landbouw en bosbouw verduurzaamd. Hierdoor wordt grootschalige kap van oerwoud tegengegaan. Daarnaast wordt er nieuw bos aangeplant, waaronder ook fruitbomen. De boeren plukken niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk de vruchten van uw bijdrage.

Met de bijdrage van u en Archeon wordt zo door middel van bosontwikkeling gezorgd voor het vastleggen van CO2 en ook het toenemen van de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid, het tegengaan van bodemerosie en verbeteren van het bestaan van de boeren.

Dit project voor CO2 compensatie is Gold Standard gecertificeerd.

Lees hier het verslag over de impact van de donaties aan het project.

Project: Groene Cirkel Bijenlandschap
Het Bijenproject van Stichting Museumpark Archeon wordt steeds groter. De Rabobank heeft onlangs een bedrag van 5000 euro geschonken om bomen, struiken, planten en bloembollen aan te schaffen. Dit is nodig zodat de bijenvolken het hele jaar door voldoende voedsel in de vorm van stuifmeel en nectar vinden, zonder bijen worden veel gewassen niet bevrucht.Biologische kwekers adviseren ons om al dat plantmateriaal deskundig te poten. 

De eerste 9000 bollen zijn de grond in gegaan in het bijzijn van Archeon-directeur Monique Veldman, Rabo-vertegenwoordiger Jeanette Dijkshoorn en Stichtings voorzitter Nico Geerlings.Daarna wordt er een bloemenweide aangelegd, nog meer vaste planten en bomen geplant en vlechtheggen aangelegd door vrijwilligers van de werkgroep Bijenlandschap.

Uitvoeringsplan bijenlandschap Archeon
Bijenlandschap Archeon 2017 (PPT)
Uitvoeringsplan Groene Cirkels Archeon 2017
Adviezen voor een bijenrijker Archeon 2015

JUB Holland is een samenwerking aangegaan met Heem/Cruydthoeck/Natuurpro en groenaannemers. Ze hebben samen  'de Bonte Berm' opgericht, om de biodiversiteit te vergroten in stedelijk openbaar groen, met bio-bloembollen en inheemse kruiden. www.debonteberm.nl

zonderbijgeenkoffie.jpg

Earth Water
You never drink alone. Archeon schenkt Earth Water en hiermee helpt u ook mee om wereldwijd schoon-drinkwater-projecten te realiseren.
Zo drink je never alone, toch? Schoolklassen hebben een bedrag voor dit goede doel opgehaald. Dit bedrag heeft Archeon verdubbeld. Zo is de mooie cheque van €7.400- tot stand gekomen.
Bekijk het project  
Bekijk de foto's

Card image cap

Archeon

Missie, visie, samenwerkingen en de acht a's van Archeon.

Lees meer
Archeon
Card image cap

Stichting Museumpark Archeon

ANBI, jaarverslagen, jaarrekeningen, beleidsplan, registratie museum.

Lees meer
Stichting Museumpark Archeon
Card image cap

Duurzaamheid

Archeon en duurzaamheid, Green Key, Trees for All, Groene Cirkel Bijenlandschap en Earth Water

Lees meer
Duurzaamheid

Volg ons op social media:

© 2020 Archeon, SERA Business Design