Abdulkader Shafiq in het zonnetje

Abdulkader Shafiq in het zonnetje

07-04-2023

Je zou het een gelukkig toeval kunnen noemen dat Abdulkader Shafiq (39) werkzaam is in de werkplaats of ‘Romeinse scheepswerf’ van Archeon. ,,Nadat we zo’n acht jaar geleden in Nederland werden toegelaten, kregen we een flat hier in Alphen toegewezen. Toen Archeon in februari 2018 een open dag hield, tipten vrienden mij. Ze wisten van mijn historische interesse en dachten dat ik dat evenement wel leuk zou vinden.’’

Die dag was projectleider en archeoloog Tom Hazenberg druk bezig om bezoekers te vertellen over de zes in Zwammerdam gevonden Romeinse schepen. Archeon had juist groen licht gekregen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) om ze te onderzoeken en restaureren. Ze waren tussen 1971 en 1974 gevonden bij graafwerkzaamheden op het terrein van wooncentrum Ipse de Bruggen in Zwammerdam. De vondst is nog steeds nationaal en internationaal uitzonderlijk; dergelijke schepen worden vrijwel nooit in een zó complete staat teruggevonden.

Shafiq was meteen geboeid door dat relaas van Hazenberg. En toen laatstgenoemde meldde dat er nog vrijwilligers werden gezocht, stak hij zijn vinger op. ,,Gedurende vijf maanden heb ik mogen meehelpen. Tot mijn verrassing vroeg de leider van het restauratieteam vervolgens of ik voor drie, en later vier, dagen per week hier aan het werk wilde.’’ Ze hadden namelijk gemerkt dat Shafiq die spreekwoordelijke ‘gouden handen’ heeft. Inmiddels is hij in vaste dienst bij museumpark Archeon.

Het hele artikel lees je hier

abdul 2.PNG
Foto's: (C) Peter Franken, AD.nl

Meer lezen?

  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design