Welkom bij Operatie Zwammerdamschepen

Welkom bij Operatie Zwammerdamschepen


De wereldberoemde Zwammerdamschepen zijn tussen 1971 en 1974 opgegraven in het dorp Zwammerdam (gemeente Alphen aan den Rijn). Daar lag in de Romeinse tijd grensfort Nigrum Pullum, onderdeel van de Neder-Germaanse Limes. Deze Romeinse grens is sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed.

In totaal zijn er zes vrijwel complete schepen gevonden in Zwammerdam. Ze kregen allemaal een nummer op volgorde van ontdekking. Toevallig hebben de kleinere vaartuigen de oneven nummers 1,3 en 5 gekregen. De vrachtschepen van het type Zwammerdam zijn achtereenvolgens genummerd 2,4 en 6.
Ook is een vijf-meter lange stuurriem opgegraven. Al dit opgegraven eikenhout is door de inspanning van veel specialisten gedurende meer dan 40 jaar behouden voor ons en toekomstige generaties.

In 2016 heeft Museumpark Archeon alle scheepsresten teruggebracht naar Alphen aan den Rijn, de regio van ontdekking. Een team van professionals en regionale vrijwilligers werken al weer 5 jaar aan de restauratie van de hele collectie Zwammerdamschepen. En daarmee aan de collectie van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Dit unieke project kun je `live’ bezoeken in de Romeinse Restauratiewerf of online meebeleven via sociale media.

2022 is een heel bijzonder jaar: precies 50 jaar geleden werd vrachtschip Zwammerdam 2 ontdekt, het begin van het wereldwijd erkende scheepstype `Zwammerdam’. En dat vieren we! Vier dit met ons mee.

Projectsubsidies en fondsenwerving
De Rijkscollectie Zwammerdamschepen is eigendom van de Rijksoverheid.

De restauratie van de Romeinse Zwammerdamschepen wordt daarom gefinancierd door verschillende subsidie verlenende instanties en fondsen. Hiervoor worden projectsubsidies aangevraagd en verkregen.

Voor de bouw van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum is inmiddels begonnen met fondsenwerving.

 

Overzicht Zwammerdamschepen

batavialand.png EDBA.png FondsAlphen.png gemeentealphenaandenrijn.png
hazenberg-archeologie.png Logo Museumpark Archeon.png MFO_LOGO_RGB_ROOD_SMALL.png provinciezuidholland.png
rijksdienst-cultureelerfgoed.png romeinselimes.png saxionhogeschool.png universiteitleiden.png
vanroosmalenenvangesselarchitecten.png VL_LOGO_COMPLEET_2021_RGB.png 25 jaar VVvA.png VSBfonds.png

 

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design