Vikingen

In Dorestad staat een kleine groep van drie gebouwen, zoals die in Dorestad rond 800 N. Chr. stonden.Video'sVikingen in Dorestad
Vooraan, het dichtst bij het water, een koopmanshuis met een rieten kap. Onder de kap is een lijnbaan waar lange draden van hennep en vlas tot touw worden geslagen. Deze touwen zijn hard nodig in de scheepsvaart en zij zijn dus goed te verkopen aan de passerende handelaars en een prachtige bron van inkomsten!

Het huis van deze handelaar uit Dorestad is grotendeels opgetrokken in hout. In combinatie met het riet op het dak maakt het een gevaarlijke plaats voor open vuur. Vandaar dat de vuurplaats zich midden in de ruimte bevindt, zodat de rook door de 'uilengaten' in het dak kan ontsnappen. Het vuur is verhoogd zodat er makkelijker op te koken is.

Recht achter dit huis staat een zogeheten hutkom. Dit is een gebouw dat uitsluitend als werkplaats wordt gebruikt, bijvoorbeeld door een glazen kralenmaker of edelsmid.

Runen
Sommige Vikingen, die waarschijnlijk regelmatig Dorestad bezochten, konden lezen en schrijven. Daarvoor gebruikten zij een runenschrift, dat wij Futhark noemen. Deze runen gebruikten de Vikingen om bijvoorbeeld grote stenen te versieren, zodat we dit schrift ook vandaag de dag nog kunnen zien en ontcijferen.

Vikingboot
Kleine bootjes konden door de plaatselijke bevolking gebruikt worden om te vissen of als vervoersmiddel. De Vikingen waren goede zeevaarders en blonken uit in het drijven van handel. Met hun schepen konden zij ook ondiepe wateren bevaren zodat ze betrekkelijk ver landinwaarts konden gaan.

Gokstad Viking Schip
Het Gokstad Viking Schip is in 1880 gevonden bij de Gokstad boerderij in Sandar aan de Sandefjord bij Vestfold in Noorwegen. Een beroemde viking is in dit schip begraven als zeemansgraf en met heel veel waardevolle cadeau’s, zoals 10 paarden en vele sieraden.

Twee kleine schepen zijn afgezonken boven het grote schip. Opvallend is dat het zwaard niet mee gaat in het graf. Bij alle Viking graven is dit zo.

Het schip is zeer goed bewaard gebleven en het hout is in goed conditie, mede door de klei van de bodem en doordat er onderwater geen contact met zuurstof was.

Er is in 1892 een replica van het Gokstad Viking Schip gemaakt en hiermee is er naar Amerika gevaren, dit ter gelegenheid van de viering van 400 jaar Columbus en zijn overtocht over de Atlantische ocean.

In 1893 was de Gokstad te zien op de wereld expo in Chicago.

Het originele Gokstad Viking Schip is nu te bewonderen in Olso in het Viking Schip Museum.

Eerder gemaakte replica is te zien in het Vikingskipmuset in Roskilde Denemarken.

In Archeon zijn twee fraaie replica's van het Gokstad Viking Schip te bewonderen. Een Vikingboot van 6 meter en een Vikingboot van 12 meter. De replica's zijn gebouwd in Stockholm door Jan Mellring.

Lees hier meer over de bouw van de Vikingboten.
En bekijk hier hoe het bouwproces verloopt.
Bekijk hier de video van het bouwproces van de kleine Gokstad boot.

Vikingboot.2-GENERAL.jpg

gokstad.gif

Viking evenementen in Museumpark Archeon
Rond Pinksteren en eind augustus is er jaarlijks een Viking week(end) in Museumpark Archeon. Zo'n 300 Vikingen uit o.a. Duitsland, Nederland en Polen slaan hun kampement op in het park.

Er zijn tal van kraampjes die alles verkopen van sieraden tot kleding, zeep tot honingwijn, wapentuig tot speelgoed. Ook zitten de Vikingen niet graag stil, zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege Middeleeuwen. In het weekend geven zij een demonstratie van de verschillende wapens en kledij die door de Vikingen werden gebruikt en gedragen. De Vikingen zijn ijverige boeren, bedreven handwerkslieden, slimme handelaren, dappere vechters en vooral ook onverschrokken ontdekkingsreizigers.

De Vikingen hebben veel indruk achter gelaten tot vandaag de dag. Veel plaatsnamen, vooral in Engeland, komen daarom uit de Scandinavische taal. Sieraden en gebruiksvoorwerpen die door de Vikingen werden gebruikt zijn overal in Europa gevonden. Ook schreven mensen over de Vikingen. De Engelsen vonden hen maar raar – voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen, hun haren kammen en baarden vlechten. De Vikingen geloofden namelijk dat zij, als ze stierven in de strijd, naar Walhalla mochten. Een plek waar eeuwig gefeest en gevochten werd. En dan kan je er maar beter een beetje netjes uitzien!

Bekijk hier de evenementenkalender.

Destination Viking Association
Museumpark Archeon is member van Destination Viking Association. Destination Viking richt zich op de reisbeleving. Meer dan 60 partners uit 16 landen zijn samengekomen om een ​​grenzeloze toeristische bestemming te ontwikkelen die zich richt op de Vikingwereld.

Bezoek hier de website Follow The Vikings.

DVA and cultural route.jpg

Volg ons op social media:

© 2021 Archeon, SERA Business Design