Ridder in Orde van de Ster van Italië

Ridder in Orde van de Ster van Italië

Alphenaar en vrijwilliger Erik de Wagt is benoemd tot Ridder in de Orde van de Ster van Italië in het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam door de Italaanse Ambassadeur. De Wagt zet zich al jaren in voor publieksgerechte activiteiten als Romeins herbelever in Nederland en Italië. 


Romein Erik de Wagt Ridder in Orde van de Ster van Italië

Alphenaar Erik de Wagt is benoemd tot Ridder in de Orde van de Ster van Italië in het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam. De voordracht én de uitreiking is gedaan door de Italiaanse ambassadeur. De Wagt zet zich al jaren in voor publieksgerichte activiteiten als Romeins herbelever in Nederland en in Italië. 
De ceremonie met uitreiking van een certificaat en de versierselen behorend bij Ridder in de Orde van de Ster van Italië aan Erik de Wagt was op donderdag 11 april in Amsterdam. De benoeming was op 17 mei 2023 in Rome. De voordracht is gedaan door de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello, die ook zelf de ceremonie leidde met een team van het Cultureel Instituut en de Italiaanse Ambassade. De nieuwbakken ridder kent de ambassadeur al jaren, zij komen elkaar regelmatig tegen bij Italiaanse evenementen in Nederland. Na een eerste ontmoeting in de Keukenhof is er vaak gesproken over en gewerkt aan de culturele, historisch Romeinse, banden tussen Rome en de Limesstreek.
erik samen Italiaanse ambassade.jpg

In het dagelijks leven is De Wagt interimmanager in de financiële sector met een achtergrond in accountancy en controlling. Financiën zijn echter niet zijn grootste passie, dat is het Romeinse verleden zowel in het Italiaanse stamland als in Nederland. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in het Italiaans Instituut hebben zowel Tom Hazenberg als Robert Schmits een toespraak gehouden. Hazenberg over het type Zwammerdamschepen die in Museumpark Archeon worden gerestaureerd en over de verspreiding van deze schepen langs de Romeinse Rijn- en Donaugrens. Schmits vertelde over de avonturen tijdens het lopen van de Via Appia in 2022. Alle drie de heren waren hierbij betrokken. De Wagt en Schmits omdat zij de route naar Brindisi in Romeins kostuum, inclusief schoenen, hebben gelopen. Hazenberg omdat hij het begeleidende busje bestuurde. 
Erik de Wagt samen met Arnaud en Monique  .jpg
Legio II Augusta
De Wagt is sinds jaar en dag bij Museumpark Archeon betrokken. In eerste instantie als lid van Vrienden van Archeon, nog voordat het park in 1994 daadwerkelijk geopend werd, en later als vrijwilliger op de Romeinse afdeling en als gids bij de Restauratiewerf Zwammedamschepen.
Directeur Monique Veldman en horecamanager Arnaud Veldman waren tijdens de ceremonie in Amsterdam aanwezig.
Erik de Wagt samen de Romeinse groep.jpg

Sinds 2003 zet De Wagt zich in om het Romeinse verleden van Nederland tot leven te wekken in de herbelevingsgroep Legio II Augusta met optredens in binnen- en buitenland. De groep is elk jaar twee weken te gast in het Museumpark. Behalve centurio in Legio II Augusta is De Wagt al een paar jaar vrijwillig gids in Restauratiewerf Zwammerdam en vertelt hij over deze Rijkscollectie schepen aan bezoekers.

Natale di Roma
Er zijn ook nauwe banden met de Italiaanse groep Legio II Consularis, de groep van Schmits, die eveneens tijdens het Romeins Festival in Archeon demonstraties geeft. Komende week zijn de groepen, en veel andere groepen, betrokken bij de jaarlijkse viering van de verjaardag van Rome op 21 april: Natale di Roma. Een van de onderdelen is een spectaculaire optocht door de stad door ‘echte’ historische Romeinen.

Toga equites
Bij de ceremonie waren natuurlijk persoonlijke vrienden van Erik de Wagt aanwezig, onder meer leden van Legio II Augusta uit Nederland en uit Engeland. Een aantal van hen had een fraai Romeins kostuum aan. De Wagt zelf was gekleed in een toga equites, het officiële kostuum van een Romeinse ridder. De rang van ridder is herkenbaar aan de smalle purperen banden, de clavi, langs de rand van de toga en op de hieronder gedragen tunica.

Dit artikel verschijnt in de online krant Alphens.nl, op de facebookpagina van Museumpark Archeon en op www.RomeinsAlphen.nl

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design