Programma Gratis Winter Open Dag voor Alphenaren in Archeon

Programma Gratis Winter Open Dag voor Alphenaren in Archeon

13-12-2016

Museumpark Archeon opent haar deuren op zaterdag 17 december voor alle inwoners van de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Inwoners van de gemeente krijgen gratis toegang door het tonen van hun identiteitsbewijs aan de ingang. Het exacte dagprogramma is op 17 december beschikbaar, maar hier alvast een voorproefje. 

Het Museumpark is open vanaf 11.00 uur, er zijn de hele dag rondleidingen en activiteiten! Op de overdekte ijsbaan mag de hele dag worden geschaatst. Het liefst op eigen schaatsen, noren mogen echter niet. Ook de gezellige speeltuin is open. Naast de ijsbaan staat de ICE-World Pannenkoekenbus waarbij de opbrengst ten goede komt van het goede doel, de Stichting ALS. 

Het Archeologiehuis / Romeins Museum is open vanaf 12.00 uur. Hier is een tijdelijke tentoonstelling over het Romeinse verleden langs de Limes (Oude Rijn). De vaste opstelling bestaat uit veel Romeinse vondsten uit Alphen aan den Rijn en een keuze uit de collectie van de Provincie uit hele geschiedenis van Zuid-Holland. 

Archeoloog Tom Hazenberg geeft lezingen, verstrekt informatie over de Romeinse Zwammerdam schepen en zal vertellen over het nieuwe nog te realiseren Romeinse Scheepvaart Museum. De Vereniging Vrienden van Archeon zal informatie verstrekken over de vrijwilligers op Archeon.

 

Bijenlandschap – if you loose the bees, you loose the food!

Archeon neemt deel aan het project Bijenlandschap Alphen aan den Rijn in samenwerking met de Groene Cirkels. Verschillende organisaties werken samen om in de zuidrand van de stadskern Alphen aan den Rijn een duurzaam leefgebied voor bestuivende insecten als wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen te realiseren en in stand te houden. Archeon vormt het geografische middelpunt tussen de stedelijke agglomeratie en de polder en is benoemd als bed en breakfast voor wilde bijen, zweefvliegen en hommels. 

De uitvoering van deze plannen voor de werkgroep Bijenlandschap Archeon worden mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Rijn en Veenstreken. 9000 bloembollen worden geplant met de buren van Archeon en de vrijwilligers om zo de bijenpopulatie nog meer te bevorderen. 

Programma

Alle locaties zijn open, er zijn veel ‘bewoners’ aanwezig en er zijn heel veel leuke activiteiten. Er zijn ook verschillende optredens. 

In de prehistorie is de hut van de jager-verzamelaars van circa 8.000 jaar geleden te bewonderen.  
Je kunt er vuur maken en er worden vele verhalen vertelt. 

Bij de Romeinen is het een drukte van belang. Er zijn altijd wel soldaten die je proberen te ronselen om te leren exerceren. Er kunnen echte fibula’s – mantelspelden – worden gemaakt. En, er is een ceremonie bij de Romeinse tempel. De échte Romeinen kunnen met de Gladiatorenschool Ludus meedoen en worden zo een échte gladiator. 

Op het programma in de middeleeuwen staat onder meer een spannende Magische Show van Jannes de Goochelaar in de bovenzaal van het middeleeuwse klooster. Natuurlijk laat Jannes allerlei echte middeleeuwse trucjes zien! Het Broederkoor Pax et Bonum zingt middeleeuwse religieuze en volksliederen in de keuken van het middeleeuwse klooster. Tot de activiteiten behoren boogschieten, zwaard vechten en broodjes bakken. De ridders zullen diverse demonstraties geven op het toernooiveld. De Scutterie geeft ook diverse demonstraties boogschieten. 

Om de dag gezellig af te sluiten is Pannenkoekenhuis Het Klooster geopend en Koek & Zopie op het park.  

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design