Zwammerdamschepen-project: Sneak preview Romeinse Restauratiewerf Archeon

Zwammerdamschepen-project: Sneak preview Romeinse Restauratiewerf Archeon

17-05-2017

Op donderdag 18 mei (13.00 uur) biedt het Zwammerdamschepen-project de gelegenheid voor een sneak previewvan het vrachtschip in de Romeinse Restauratiewerf Archeon. Vanaf het najaar 2017 zullen hier de wereldberoemde Romeinse Zwammerdamschepen worden gerestaureerd. De collectie Zwammerdamschepen zullen vervolgens worden opgenomen in het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum Archeon. De sneak preview wordt rond 14.00 uur geopend door de heer C.J. (Kees) van Velzen, wethouder van cultuur en toerisme. Vervolgens vertellen projectleiders Jack Veldman en Tom Hazenberg het laatste nieuws over de restauratieplannen en de mogelijkheid voor de inwoners, verenigingen, wijken en bedrijven om mee werken aan de restauratie. 
Het motto van het Zwammerdamschepen-project isIedereen bouwt mee aan de Zwammerdam 2.
Tevens vindt de lancering plaats van de websitewww.zwammerdamschepen.nl en www.archeon.nl/zwammerdamschepen.

Achtergrond ontdekking
De collectie bestaat uit de archeologische resten van zes Romeinse schepen, die in de jaren 1971-1974 zijn op gegraven bij de bouw van de zorginstelling Hooge Burch in Zwammerdam. Toen werden zes schepen ontdekt, drie kano’s en drie vrachtschepen. Voor de eerste keer waren archeologen in de gelegenheid enkele complete exemplaren van dit scheepstype te documenteren, te bergen en te conserveren. De vindplaats werd de naamgever van deze Gallo-Romeinse platbodems: het type Zwammerdam. Na de opgraving zijn de unieke scheepsresten geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in vestigingen in de Flevopolder. Op 12 oktober jl. heeft de rijksdienst deze overgedragen aan de provincie Zuid-Holland en zijn ze in konvooi teruggebracht naar de gemeente Alphen aan den Rijn. 

Achtergrond restauratie, museum, toerisme en Werelderfgoed
Het Zwammerdamschepenproject past in de toeristische ontwikkeling van de Romeinse limes. Eerder dit jaar is op de plaats van ontdekking van de Zwammerdamschepen Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM geopend. Nu is het tijd om de lang gekoesterde wens van velen werkelijkheid te laten worden: de restauratie van de collectie Zwammerdamschepen. De restauratie van deze wereldberoemde collectie is een unieke samenwerking van de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rjin, Hazenberg Archeologie en Archeon. Dit project mondt uit in de oprichting van het Nationaal Romeinse Scheepvaartmuseum Archeon binnen enkele jaren. Deze Romeinse schepen spelen een centrale rol in het nominatiedossier van limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, als UNESCO Werelderfgoed. De restauratie van de Zwammerdamschepen en de ontwikkeling van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum Archeon kan door het publiek worden gevolgd en bezocht in de restauratiewerf die op Archeon zal worden ingericht. Via de social media zullen alle nieuwtjes en evenementen worden gepubliceerd (archeon.nl/de-zwammerdamschepen en zwammerdamschepen.nl)

Samenwerking
Het project is mede mogelijk gemaakt door Archeon, Hazenberg-Archeologie, de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland.

                               


              

Foto (z/w): Romeins vrachtschip Zwammerdam 2 tijdens de opgraving in 1972 (foto ACASA Universiteit van Amsterdam)

Reconstructietekening: Romeins vrachtschip Zwammerdam 2 (tekening HazenbergArcheologie/Mikko Kriek)

Foto: De authentieke resten van het Romeinse vrachtschip de Zwammerdam 2 liggen in de Romeinse Restauratiewerf Archeon. (foto Hazenberg Archeologie)

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Nationale Nachtvlinder Nacht 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design