Zwammerdam 2 op Grote Vaart

Zwammerdam 2 op Grote Vaart

05-04-2019

In Museumpark Archeon heeft een bijzonder transport plaatsgevonden. Het achterschip van het Romeinse vrachtschip Zwammerdam 2 is verplaatst binnen de Restauratiewerf om ruimte te maken voor het voorschip. Deze operatie heeft veel hoofdbrekens gekost van Team Restauratie vanwege het enorme gewicht van het scheepshout en het stalen frame. Ook moesten de restauratoren rekening houden met de kwetsbaarheid van het 1800 jaar oude scheepshout. Door een zorgvuldige voorbereiding was het transport, de Grote Vaart genoemd, in enkele minuten gebeurt. De voorbereiding hadden enkele weken in beslag genomen. 

De leider van operatie "Grote Vaart" is Wouter Schalk. "Het transport verliep wel heel soepel. Ik had graag gezien dat we meer moeite hadden moeten doen! Het ging heel goed." aldus Schalk. Hij deelt mee dat nu het achterschip van de Zwammerdam 2 is opgeschoven de aanbouw van het volgende restauratieframe kan worden gepland. Dat zal over enkele weken gebeuren. 

Inmiddels zijn de restauratoren, professioneel en vrijwilligers, al weer aan de gang om het achterschip van dit bijzondere vrachtschip af te maken. De restauratie van de Zwammerdamschepen gebeurt in de Romeinse Restauratiewerf in Museumpark Archeon en is open voor het publiek. Zie voor openingstijden op www.archeon.nl. Museumaprk Archeon is gratis toegankelijk met de Museumkaart. 

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design