Zwammerdam 2 is officieel zo goed als klaar

Zwammerdam 2 is officieel zo goed als klaar

14-10-2019

Het eerste Romeinse schip, de Zwammerdam 2, is zo goed als klaar om de Restauratiewerf te verlaten. Minister Ingrid van Engelshoven heeft zaterdag 12 oktober samen met gedeputeerde Willy Zoete van de provincie Zuid-Holland de laatste balk ingehesen.

Uiteraard was het een symbolische hijs in de Restauratiewerf in Museumpark Archeon. De gehesen balk is een moderne replica van de oorspronkelijke balk, die een ondergronds verblijf van tweeduizend jaar niet heeft overleeft. Van het schip is een groot deel echter wel bewaard gebleven en geconserveerd.

In de Restauratiewerf is de afgelopen twee jaar onder leiding van archeoloog Tom Hazenberg aan het opnieuw in elkaar zetten van het schip gewerkt. Ontbrekende onderdelen zijn door op maat gemaakt nieuw hout vervangen.

Als het schip helemaal af is, zie je van een afstandje één geheel. In werkelijkheid gaat het om een stalen frame in de vorm van het schip, de originele balken en planken, aangevuld door modern materiaal. Het is de bedoeling om alle zes de Schepen van Zwammerdam op termijn in een en dezelfde expositieruimte tentoon te stellen.

Van Engelshoven en Zoete verrichtten de hijshandeling tijdens de opening van de landelijke Nationale Archeologiedagen. Dit jaar was Museumpark Archeon uitgekozen voor een bezoek van de minister.

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design