Winter Tentoonstelling: Van Caesar tot Constantinopel

Winter Tentoonstelling: Van Caesar tot Constantinopel

19-12-2016

Donderdag 22 december 2016 wordt de tentoonstelling in het badhuis van Archeon geopend door wethouder C.J. van Velzen, gemeente Alphen aan den Rijn.

Badhuis tentoonstelling: 
‘Van Caesar tot Constantinopel, from the Poor, the Rich and Famous’

Arm of rijk – je ziet het verschil aan de inrichting van onze huizen en de kleding die we dragen. Dat was bij de Romeinen niet anders. Tweeduizend jaar geleden bepaalde je afkomst welke kleding je je kon veroorloven, maar ook welke uitrusting je in het leger droeg. In deze tentoonstelling laten we zien hoe arm en rijk zich ontwikkelden in een periode van bijna 1000 jaar Romeinse geschiedenis. Reconstructies van verschillende Romeinse harnassen, gladiatorenuitrustingen en kleding van arme en rijke burgers worden gepresenteerd in een setting van het Romeinse leven door de eeuwen heen.

Maar u mag ook zelf aan de slag! Pas een harnas of ga als Romeins burger op de foto in onze photobooth. En heeft u wel eens de Romeinse variant van de rugtas geprobeerd?

Textiel is een zeer vergankelijk materiaal en er zijn nauwelijks originele resten bewaard gebleven. De replica’s die we hier tonen zijn dan ook grotendeels gebaseerd op antieke afbeeldingen en beschrijvingen van Romeinse geschiedschrijvers. Wapenuitrustingen en metalen accessoires zijn echter wél vaak teruggevonden. In het Romeins Museum kunt u een groot deel daarvan bewonderen. Maar in deze tentoonstelling zijn ze in hun oude luister hersteld!

Wees deze winter welkom in het verwarmde badhuis en stap binnen bij the Poor, the Rich and Famous uit het Romeinse Rijk!

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design