Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman 2019

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman 2019

14-09-2019

PERSBERICHT

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman 2019 

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zaterdag 14 september werd om 10.00 uur in het Romeins Museum de Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman uitgereikt door wethouder Han de Jager, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman.

Voor de toekenning van de Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.

De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling.

De genomineerden 2019 (auteur, titel en uitgeverij): 

  • Wilma Geldof, Het meisje met de vlechtjes, Luitingh-Sijthoff 
  • Luc Hanegreefs, Volle maen, Clavis 
  • Martine Letterie, Nooit meer thuis, Leopold
  • Bianca Mastenbroek, Hendrick, de Hollandsche indiaan, De Vier windstreken 
  • Joyce Pool, Het Kompas, Lemniscaat

 

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd.

Lessuggesties

Nieuw dit jaar: voor de "Bibliotheek op school" zijn lessuggesties gemaakt bij de vijf boeken van de shortlist zodat leerkrachten van groep 8 en docenten Nederlands of geschiedenis van het voortgezet onderwijs de boeken kunnen gebruiken en promoten.
De lessuggesties zijn gemaakt door Warmer, Educatief ontwerp en advies voor Kunst & Cultuur in opdracht van Kunst van Lezen.
Bekijk de lessuggesties: http://www.archeon.nl/upload/pdf/20190911_lessuggesties thea beckmanprijs_def.pdf

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van € 1.000,-.

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar). 

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een groep jonge lezers in samenwerking met de kinderboekenwinkel Sylvester uit Zoetermeer las mee en maakt hun Jonge Beckman winnaar bekend. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jonge lezers. 

De winnaar is..

Allereerst de winnaar gekozen door de Jonge Beckman jury. De juryleden van de Jonge Beckman, bestaande uit 5 jongeren tussen de 11 en 14 jaar, benoemen Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs 2019.

De Thea Beckman jury heeft eveneens gekozen voor Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek als winnaar van de Thea Beckmanprijs 2019.

De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een knap geschreven jeugdroman, gebaseerd op historische gebeurtenissen. Een boek dat erin slaagt om de complexe historische werkelijkheid van een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend vanuit meervoudig perspectief te beschrijven.

Bianca Mastenbroek - Hendrick, de Hollandsche indiaan

'Ik heb gedroomd over rivieren vol bloed. Niet alleen mijn volk stierf, ook Moeder Aarde werd platgetrapt onder de vele voeten van de witte man. Het pad dat we nu bewandelen, leidt naar de dood.' Het is 1659. De Nederlandse pioniers in het nog onontgonnen Amerika eigenen zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse indianen en de vrome Hollanders. Als hij gevangen wordt genomen door de meedogenloze vijand, denkt hij dat zijn laatste uur geslagen heeft. Maar hoe langer Hendrick zich onder hen bevindt, hoe meer hij zijn beeld moet bijstellen...

Hendrick, de Hollandsche indiaan is een indrukwekkend verhaal over de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse expansie- en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk. De jury is vol lof over dit spannende en met vaart geschreven avonturenboek, gebaseerd op historische gebeurtenissen. De schrijfster weet de ommekeer in het leven van Hendrick op overtuigende wijze tot leven te brengen.

De animatie bij Hendrick, de Hollandsche indiaan is gemaakt door Nando de Groot, student aan de Willem de Kooning Academie.

Bekijk het volledige juryrapport op www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design