Volop nazomer in Museumpark Archeon

Volop nazomer in Museumpark Archeon

26-08-2020

De laatste vakantieweek en de komende maand september zijn er speciale themaweekenden in Museumpark Archeon waarbij steeds één tijdsperiode extra uitgelicht wordt. Het eerste thema begint ca. 8.000 v. Chr. met de oerweekenden t/m 6 september. De Archeotolken vertellen alles over het leven in de prehistorie en hoe men zelf een oermens kan worden. Zaterdag 29 augustus is het speciale theaterdiner “De gebroken pijl met heerlijk eten en vertier. De RIVM maatregelen worden volledig nageleefd. Spelletjes weekend staat op de agenda op 12 en 13 september met spelletjes door de eeuwen heen in de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen. 19 en 20 september staan de Schrijvers van de Ronde Tafel centraal en wordt de jaarlijkse Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt. 26 en 27 september staan in het teken van de middeleeuwen en kunnen kinderen een echte ridder worden en een ridderoorkonde verdienen.  

Oerweekenden  
t/m 6 september  
Tijdens de oerweekenden t/m 6 september ziet men hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden! In het mesolithicum worden de verhalen verteld van de jagers en verzamelaars. Bij de eerste boeren kun je een armbandje twijnen. De bewoners van de trechterbekerboerderij maken brandnetelthee die je kunt proeven. In de bronstijd zijn demonstraties en wordt getoond met welke specifieke materialen op het land wordt gewerkt. In de ijzertijd laat men het leven uit die tijd zien.  

Word een oermens! 
Doe mee met de extra activiteiten en word een oermens! Schmink jezelf met oker als een echte jager. Ga op jacht in een boomstamkano en neem de vangst mee terug naar land.   
 
Theaterdiner “De gebroken pijl” 
Zaterdag 29 augustus  
In het middeleeuws Klooster van Archeon worden  ’s avonds de gasten meegenomen naar het jaar 1351. Een avond met muziek en heerlijke gerechten die op middeleeuwse wijze worden geserveerd. De richtlijnen van he RIVM worden gehanteerd en vooraf reserveren is noodzakelijk.  

Spelletjes weekend  
12 en 13 september
Spelletjes spelen doen we al heel lang en iedere periode kent zijn eigen specifieke spelletjes.  
Twijn een armband in de prehistorie, ontdek het molenspel bij de Romeinen en kom bikkelen in de middeleeuwen. Op de Dam kan men meedoen met de oude spelletjes.  
 
Schrijvers van de Ronde Tafel  
19 september 
Jaarlijks komt het Genootschap Schrijvers van de Ronde Tafel naar Archeon . Zij lezen voor uit eigen werk en nemen de bezoekers mee op Avontuur in de geschiedenis. De bekende schrijvers van het genootschap zullen deze dagen afwisselend aanwezig zijn: Arend van Dam, Linda Dielemans, Bies van Ede, Anneriek van Heugten, Hek van Kerkwijk, Agave Kruijssen, Hans Kuyper, Martine Letterie, Joyce Pool, Ton van Reen, Lydia Rood, Annejoke Smids, Peter Smit, Gerard Sonnemans, Suzanne Wouda. http://www.schrijversvanderondetafel.nl/

Uitreiking Thea Beckmanprijs  
19 september  
Jaarlijks wordt op zaterdag 19 september de Thea Backmanprijs uitgereikt voor het beste historische kinderboek. Dit jaar tot 12 jaar.  

Shortlist  

  • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018 
  • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019 
  • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. - Clavis, april 2018 
  • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018 
  • Dolf Verroen – Niemand ziet het - Leopold, november 2019 

Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 19 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckman 2020 in Museumpark Archeon uitgereikt.  

Ontdek de middeleeuwen en word een ridder!  
26 en 27 september  
Word een ridder en leer zwaardvechten, boogschieten, onder andere schrijven met een veer en meer. Wanneer je alle activiteiten hebt uitgevoerd word men tot ridder geslagen en ontvangt men  een riddercertificaat. 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design