Verhaal van Nicolaas

Verhaal van Nicolaas

04-11-2023

Met de tentoonstelling “Het Verhaal van Nicolaas”, gemaakt door Drs. Annenies Keur, kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker bij Archeon, laat Archeon een kant van Sinterklaas zien die niet veel mensen kennen. Het verhaal neemt je mee naar de vroegste geschiedenis van de heilige. Hij werd bisschop van Myra (in Turkije, bij Demre) in het jaar 300. Zijn wonderlijke goedheid maakte hem enorm beroemd in de wijde omstreken. En toen hij rond 342 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde, werd hij heilig verklaard: hij is vanaf dan een Sint. Zo kan hij nog grotere wonderen verrichten.

Een collectie vol verhalen
In de tentoonstelling ‘Het Verhaal van Nicolaas’ ontdekken bezoekers oude verhalen over Sint Nicolaas, alle gebruiken rondom het sinterklaasfeest en kunnen zij een schat aan moois uit heden en verleden van deze rijke traditie bewonderen. Dit jaar is de tentoonstelling nog veelzijdiger dankzij een aanzienlijke bruikleencollectie vanuit het Streekmuseum Jan Anderson uit Vlaardingen en met vele particuliere collecties.

Een bekend verhaal van Sint Nicolaas is die waarin hij een gift schenkt aan drie arme meisjes, wier vader op het punt stond ze te verkopen uit geldgebrek. Nadat de dochters huilend in slaap waren gevallen na het horen van deze onheilstijding, vinden ze de volgende ochtend elk een gouden bol in hun schoen. Geschonken door Sint Nicolaas. Deze en andere oude legendes zijn terug te vinden in de tentoonstelling.

Feestelijke Opening
Op 14 november wordt de tentoonstelling feestelijk geopend door Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Afgestudeerd in kunstgeschiedenis heeft deze verteller grote kennis in huis over de sinterklaastradities en alle verhalen die daarbij horen. Ook Jan Anderson van Streekmuseum Jan Anderson is bij de opening aanwezig.

 De tentoonstelling is vanaf 11 november t/m 3 december iedere zaterdag en zondag te bewonderen tijdens De Stad van Sint in Museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn. Gratis te bezoeken met Museumkaart. 

De Stad van Sint 
Vanaf 18 november is de 'Stad van Sint' in Museumpark Archeon. Een waar familiefeest want het gehele Archeon is omgetoverd naar de Stad van Sint want Sinterklaas verblijft samen met zijn vele pieten in Archeon. De middeleeuwse huisjes zijn speciaal voor de Pieten ingericht met de pepernotenfabriek, het huis van de Schoenmakerspiet, pakjesgooi Piet, de Rijm Piet, de schrijf Piet en nog veel meer. Kinderen behalen hun eigen Pieten-diploma en er is een gezellige poppenkast voorstelling van Sinterklaas. 

Iedere zondag is er een speciale Sinterklaasbrunch, kom ook naar de Stad van Sint! 

De stad van Sint 2023 - liggend.jpg

 

 

 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design