Uitreiking Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman 2019

Uitreiking Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman 2019

02-09-2019

De Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse bekroning voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar goed geschreven verhalen die een historische insteek hebben. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnen ieder jaar weer mooie en bijzondere titels. Zaterdag 14 september 2019 wordt de Thea Beckmanprijs 2019 uitgereikt in Archeon. 

In 2019 bekroont de jury werk voor kinderen vanaf 12 jaar. In het voorjaar werd de longlist van 10 titels bekend gemaakt. De jury heeft deze zomer stevig vergaderd en is tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (auteur, titel en uitgeverij): 

  • Wilma Geldof, Het meisje met de vlechtjes, Luitingh-Sijthoff   
  • Luc Hanegreefs, Volle maen, Clavis  
  • Martine Letterie, Nooit meer thuis, Leopold 
  • Bianca Mastenbroek, Hendrick, de Hollandsche indiaan, De Vier windstreken  
  • Joyce Pool, Het Kompas, Lemniscaat 

Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 14 september wordt zowel de Thea Beckmanprijs 2019 als de Jonge Beckman 2019 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.  

Uitreiking Thea Beckmanrpijs 
Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Dit jaar een jubileum, de Thea Beckmanprijs bestaat 15 jaar. De jury kijkt naar historische jeugdromans die en goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden.  Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren ook iets over de huidige maatschappij.  De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.  

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering)  Monique Veldman (Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar). 

Uitreiking De Jonge Beckman
Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een groep jonge lezers in samenwerking met de kinderboekenwinkel Sylvester uit Zoetermeer las mee en maakt hun Jonge Beckman winnaar bekend. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jonge lezers. 

Schrijversweekend met speciale activiteiten 
Het evenement luidt het schrijversweekend in dat Archeon jaarlijks organiseert in samenwerking met de Schrijvers van de Ronde Tafel. De aangesloten schrijvers zullen aanwezig zijn om onder meer hun boeken tijdens de boekverkoop te signeren en tevens is er een voorleeswedstrijd waar ouders, grootouders aan mee kunnen doen en zij maken kans op de titel “De beste voorlezer van 2019”. De prijs is het boek: “Op Avontuur – Ontdekkingsreis in Archeon” geschreven door de Schrijvers van de Ronde Tafel. www.schrijversvanderondetafel.nl.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design